curiozitati despre animale

Top 50 Curiozități despre animale care te vor fascina

Citește curiozități despre animale care îți vor stârni imaginația și te vor îmbogăți cu o mulțime de informații utile despre animale de toate felurile.

Este important să cunoaștem cât mai bine mediul înconjurator. Cunoscând cât mai multe curiozități despre animale, învățăm cum să înțelegem mai bine aceste viețuitoare. Este unul dintre factorii-cheie pentru a le putea respecta și proteja. În acest articol, vei putea descoperi o mare parte din felul în care trăiesc, obiceiurile lor, trăsăturile și multe altele.

Curiozități despre animale domestice și sălbatice: Aspecte generale

Ai auzit vreodată de galagos? Știai că râsul african se mai numește și caracal, sau care este movitul pentru care urechile acestei viețuitoare sunt atât de speciale? Iată, pentru început, o serie de informații generale despre animale interesante din lume, și curiozități despre animale surprinzătoare.

1. Unele animale polare preferă să înoate mai încet în apele extrem de reci, pentru a-și păstra energia.

2. Un urs polar poate ucide chiar și o morsă ce cântărește 1.000 kg.

3. Morsa își folosește colții puternici pentru a sfărâma gheața oceanică și a se cățăra pe blocuri mari de gheață. În mod asemănător altor specii de animale cu colți, îi folosește și pentru a se apara sau a-și impune dominanța, în lupta pentru femele.

CITEȘTE ȘI:

4. Lemurienii se găsesc în zona oceanului Indian și Madagascar. Aceștia adoră să-și legene corpul la lumina soarelui și să se miște precum un cangur sau un iepure: țopăind.

5. Mandrilul este specia de maimuță care a apărut și în filmul Lion King, în rolul maimuței cea înțeleaptă.

curiozități despre animale sălbatice

6. Mandrilul poate trăi până la 20 de ani și poate cântări până la 80 de kg.

7. Mandrilul este un animal multicolor, având nuanțe purpurii, verzi sau albastre în jurul feței.

8. Galagos sunt animale de mici dimensiuni, cu ochii mari și sclipitori. Adesea sunt considerați adorabili. Preferă climatele călduroase și sunt specii de animale nocture.

9. Caracalul, cunoscut și sub numele de râs african, este o felină prădătoare care se deosebește prin forma ascuțită și negricioasă a urechilor, asemănătoare unor coarne.

10. Râsul african poate avea ochii albaștri și a fost venerat de unele popoare nord-africane.

11. Caracalul poate fi demesticit și învățat să traiască în curte și apartament, însă instinctele sălbatice predomină.

12. Alte curiozități despre animale spun că majoritatea felinelor au un echilibru extraordinar. Datorită ghearelor ascuțite, ele nu au dificultăți în a se cățăra într-un copac sau a sări de pe o creangă pe alta.

13. Lupii rareori latră și cel mai adesea folosesc urletul tipic de lup, pe care îl știm cu toții, urlând la lună. Urletul este folosit pentru a comunica cu haita și a păstra la distanță alte prădătoare.

14. Lupul european sau cenușiu este cel pe care îl găsim adesea în grădinile zoologice. În captivitate, poate trăi pâna la 16 ani și cântărește între 45-80 kg.

15. Poate că una dintre cele mai fascinante curiozități despre animale este despre caracatiță. Caracatița are 3 inimi, 9 creiere și 8 tentacule. De asemenea, această creatură acvatică are sânge albastru.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

16. Ursul negru american poate hiberna pâna la 6 luni de zile. Acesta poate da impresia că se mișcă greu, dar când se enervează sau este în pericol, poate atinge o viteză de pâna la 56 km pe oră.

17. Ursul brun este cea mai răspândită specie de urs din Europa și una dintre cele mai rapide. Este adesea timid. El este de asemenea mai activ pe timpul nopții.

18. Una dintre cele mai cunoscute curiozități despre animale este că toate mamiferele au sângele cald și își pot schimba temperatura corpului în funcție de mediul climatic.

19. Multe mamifere preferă să sape gropi adânci pentru pui sau pentru a înnopta. Printre acestea enumerăm porcii sălbatici și iepurii de câmp.

20. Cârtițele trăiesc adesea sub pământ și se hrănesc cu viermi și insecte.

21. Animalul cel mai gălăgios de pe planetă este maimuța neagră urlătoare. Urletul acesteia poate atinge pâna la 140 decibeli.

22. Girafa este cel mai înalt animal din lume. Una dintre mai puțin cunoscutele curiozități despre animale girafe este că sunt considerate totodată și animale foarte inteligente.

23. Pentru a se proteja de frig în funcție de specie, animalele au straturi de blană, pene sau solzi. Acest lucru se aplică atât la mamifere, cât și la păsări și animale acvatice precum pinguinii.

CITEȘTE ȘI:

24. Animalele care trăiesc în grupuri mari au sanșa mai mică de a fi vânate de către alți prădători.

25. Unele animale trăiesc doar din resturile lăsate de către prădătoarele mai mari. Printre animalele care se hrănesc adesea din astfel resturi se enumeră hienele și coioții.

26. În ciuda aparenței, elefanții sunt foarte buni înotători si iubesc apa. De aceea este atât de ușor să îți imaginezi un elefant ce se joacă în apă și stropește cu jeturi din trompă peste tot în jur.

elefanți

27. Elefanții petrec până la 18 ore pentru a mânca. Printre favoritele lor se enumeră: pepenele verde, frunzele de bambus, nuca de cocos dar și alte rădăcini și ierburi de toate felurile.

28. Continuăm cu elefanții, care român o sursă imensă și captivantă de curiozități despre animale. Elefanții au păr! Deși la prima impresie par chei sau că au pielea netedă sau asemanatoare cu cea a reptilelor, elefanții chiar au păr. Părțile cele mai proeminente sunt lângă urechi, gura și coada. Culoarea părului poate fi închisă la culoare, cu tente roșii sau maronii.

29. Elefanții își folosesc colții mari pentru a căuta hrana, pentru a rupe scoarța copacilor, pentru a ataca sau a se apăra în fața altor animale. De asemenea, pot fi folosiți pentru a escalada mai ușor anumite suprafețe sau pentru a săpa gropi.

30. Creierul unui elefant poate cântări până la 6 kg. În ceea ce privește dimensiunea, este cel mai mare din regnul animal terestru. Elefantul este adesea asociat cu sensibilitatea și inteligența, fiind capabil de empatie față de alte animale. Totodată, are o capacitate de memorie sporită, ținând minte unde sunt găurile de apă, și poate recunoaște oameni pe care i-a mai întâlnit. De aici și expresia – memorie de elefant.

Curiozități despre animale domestice

Domesticirea animalelor a avut un impact major asupra evoluției omenirii. Această domesticire a avut loc pentru a crea stabilitate, pentru a prospera și, nu în ultimul rând, pentru a înlătura riscuri. Fie că au fost folosite pentru hrană, transport, viața de zi cu zi sau companie în lumea modernă, s-au creat legături strânse între oameni și animale domestice, încă de la începuturile omenirii. Iată alte 10 curiozități despre animale domestice:

31. Conform ultimelor cercetări, oile au fost primele animale domostecite de om. Mai exact, oile erau domesticite în zona Irakului de azi.

32. În Egiptul Antic, când un animal de companie trecea la cele veșnice, toată familia își rădea sprâncenele în semn de doliu.

DACĂ VREI SĂ AFLI MAI MULTE DESPRE EGIPTUL ANTIC, CITEȘTE ȘI:

33. Animalele domestice au fost crescute, iar comportamentul lor a fost alterat progresiv, din generație în generație. Asta pentru a se adapta cât mai bine conviețuirii alături de oameni.

34. Mai multe topuri și statistici generează noi curiozități despre animale, clasând rasa de pisică Maine Coon pe primul loc al speciilor de pisică preferate de oameni. Maine Coon-ul poate fi diferențiat prin coama ca de leu, blana deasă, aspectul fioros și dimensiunea mare în comparație cu alte rase de pisici. Însă în ciuda acestor aspecte, Maine Coon este o rasa de pisică docila și jucaușă.

curiozități despre animale domestice

35. Un studiu realizat de către shelterproject.naiaonline.org arată că majoritatea speciilor de câini din centrele speciale și adăposturi din SUA sunt un amestec între mai multe rase, și că doar 5% provin din rasă pură.

36. Domesticirea animalelor a început cu peste 15.000 de ani în urmă.

37. Animalele domestice au fost crescute și învățate să fie mai docile, loiale și dependente de confortul, hrana și protecția omului.

38. Între om și animalele domestice se creează o legatură puternică dacă sunt respectate și tratate corespunzător. Iar omul începe să descopere că aceste viețuitoare sunt surse infinite de curiozități despre animale.

39. Un cal nou-născut învață foarte repede să alerge. Calul poate dormi din poziția de șezi și poate trăi până la 25 de ani.

40. Deși majoritatea animalelor preferă apa pentru a se spăla, găinile sunt recunoscute pentru modul în care se spală și se tăvălesc în praf.

Curiozități despre animale sălbatice

Încă de la începuturi, s-au scris povești pe pereții peșterilor despre interacțiunea omului cu animalele sălbatice. O teamă colectivă a rămas în subconștientul uman, de a nu fi mâncat sau atacat de o fiară sălbatică. Animalele sălbatice au o frumusețe rară si o galanță aparte. Dar pe cât de frumoase, pe atât sunt și de periculoase!

Animalele sălbatice sunt vânători atroce, precși și gata oricând să spintece prada în bucăți, fără nicio remușcare. Iată mai jos alte 10 curiozități despre animale sălbatice, despre care probabil că nu știai.

41. Majoritatea animalelor sălbatice preferă solitudinea și își petrec majoritatea timpului dormind. Asta atunci când sunt sătule. Pentru că un stomac gol scoate ce e mai rău chiar și dintr-o fiară, iar atunci ele își folosesc instinctul de vânătoare. Adulmecă prada de la kilometri distanță.

42. Animalele sălbatice nu pot fi domesticite din cauza instinctelor agresive, imprevizibile și a faptului că preferă libertatea. Cu toate acestea, sunt tot mai multe cazuri în care omul educat cu informații și curiozități despre animale reușește să creeze o legătură cu prădătoarele încă de când acestea sunt pui, și să le îmblânzească.

curiozități despre animale

43. Datorită distrugerii habitatului într-un mod accelerat, în fiecare an tot mai multe specii de animale sălbatice și acvatice sunt pe cale de dispariție.

CITEȘTE ȘI:

44. Adopția unuia sau mai multor animale sălbatice este ilegală fără un permis special.

45. Dacă găsiți un animal sălbatic, lăsați-l unde l-ați găsit. Părinții se întorc adesea în locul unde puiul a fost pierdut, dar păstrează distanța datorită intervenției umane, conform site-ului Departamentului de Conservare din Missouri.

46. Câteva specii de animale sălbatice au fost infectate cu noul virus ce a cauzat pandemia care a început în 2019, dar încă nu există dovezi științifice că l-ar putea transmite la om.

47. Traficul ilegal de animale sălbatice, creșterea și vânatul acestora cresc în fiecare an.

48. Ursul brun are două seturi de dinți. Unul este pentru consumul de plante, iar celălat este pentru carne.

49. Încă de la începuturi, animalele sălbatice au inspirat omenirea, care a descoperit din ce în ce mai multe curiozități despre animale. De atunci, multiple religii, steaguri, societăți etc, au ca simbol diferite animale sălbatice. Printre cele mai populare se numără și vulturul sau leul.

50. Unul dintre motivele pentru care bufnițele s-au adaptat vânatului nocturn este acela de a evita prădătoare mai mari, cum ar fi vulturul.

Concluzie

Natura, și în special viețuitoarele, sunt o sursă nesfârșită de fenomene, obiceiuri, comportamente și structuri fascinante. Întotdeauna vor exista noi curiozități despre animale care să-ți stârnească interesul sau imaginația, care să te înduioșeze sau, din contră, să te înspăimânte. Cu cât cunoști mai multe, cu atât vei putea respecta și aprecia lumea înconjurătoare mai mult.

Mai mult decât atât, din reacțiile, stilurile și comportamentele anumitor animale, poți învăța o mulțime de tactici sau sentimente care te pot inspira în viața de zi cu zi. Cum ar fi empatia elefanților sau obiceiul animalelor mai slabe de a forma grupuri pentru a se proteja împotriva prăduitorilor. Tocmai de aceea, sunt întotdeauna binevenite noi curiozități despre animale, domestice sau sălbatice, terestre sau acvatice, care să îți pună imaginația în mișcare.

FAQ Întrebări frecvente despre viața și comportamentul fascinant al animalelor

Dacă ai alte întrebări despre lista de curiozități despre animale de mai sus, s-ar putea să găsești răspunsul în lista întrebărilor frecvente de mai jos:

1. Care sunt cele mai interesante curiozități despre animale pentru copii?

Copiii pot fi fascinați de fiecare aspect din lista de curiozități despre animale de mai sus. Dacă vrei să-l încânți, însă, cu câteva aspecte care să-i pună imaginația în mișcare, iată câteva curiozități despre animale pentru copii:

 • Un melc poate dormi până la 3 ani. Acesta nu are un nas, ci 4!
 • Elefantul este singurul animal care nu poate sări.
 • Girafele nu au corzi vocale.
 • Ochiul unui strut este mai mare decât creierul său.
 • Inima unui crevete se află în capul acestuia.

2. Ce curiozități despre animale sălbatice din țara noastră există?

Deși în România sunt mult mai multe animale domestice decât sălbatice, chiar și în pădurile noastre există viețuitoare ce pot genera o mulțime fascinantă de curiozități despre animale sălbatice din țara noastră. Spre exemplu, în cadrul articolului de mai sus vei găsi o mulțime de curiozități despre ursul brun.

lucruri interesante pentru copii

3. Care ar fi 3 dintre cele mai interesante curiozități despre animale și plante?

Animalele au o legătură foarte strânsă cu plantele, la fel ca și cu restul naturii. Conexiunea lor cu mediul înconjurător este foarte puternică, poate chiar mai puternică decât a oamenilor, fiind direct dependente de clima și condițiile naturale. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre animale și plante:

 • Pentru a transmite informații despre locația florilor și distanța față de stup, albinele de miere dansează și își unduiesc corpul.
 • Spre deosebire de multe alte păsări, Baltimore Oriole, o pasăre cu penaj negru și portocaliu pare să consume doar fructele foarte coapte și de culoare închisă, preferând deseori strugurii mov și cireșele roșii, în detrimental strugurilor albi sau al cireșelor galbene.
 • Dacă ursul brun se trezește din hibernare devreme în timpul primăverii, iar sursele sale de hrană precum fructele de pădure și semințele nu sunt disponibile, aceștia se aventurează în lumea oamenilor pentru a se hrăni.
Bibliografie
 • animalmatters.org
 • mdc.mo.gov/
 • kids.nationalgeographic.com/animals
 • National Geographic Wild Animal Atlas: Earth’s Astonishing Animals and Where They Live
 • amazon.com/First-Animal-Encyclopedia-Reference-Animals/dp/1465435522
 • The Animal Book by Daniel Mills
 • rememberanimals.com/
 • wildlifeinformer.com/difference-between-domesticated-and-wild-animals/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

39 Shares
Share39
Tweet
Pin