Pinguinii se numără printre cele mai fascinante creaturi. Cu eleganța combinației lucioase alb-negru a penajului, aceste păsări acvatice sunt printre cele mai agreabile ființe pe planetă. Dar dincolo de aspectul plăcut și comportamentul organizat, pinguinii uimesc prin multe alte aspecte mai puțin cunoscute. Citește top 75 curiozități despre pinguini și cât de interesante pot fi păsările cu frac!

Curiozități despre pinguini în general

Din cele 75 de curiozități despre pinguini pregătite, vei afla aspecte fascinante din viața fiecărei specii de pinguini. După ce parcurgi de citit informațiile de bază despre aceștia, care te vor ajuta să îi înțelegi mai bine! Pregătește-te să afli lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc despre aceste păsări cu frac!

De ce sunt pinguinii niște animale interesante?

iată de ce sunt pinguinii niște animale interesante

Înainte, însă, de a afla cele 75 de curiozități despre pinguini, cunoaște puțin mai bine aceste creaturi. Câteva aspecte de bază din viața pinguinilor care te vor ajuta să înțelegi de ce sunt pinguinii niște animale interesante.

Ce sunt pinguinii?

Iată că un prim răspuns la întrebarea de ce sunt pinguinii niște animale interesante este întocmai definiția lor. În termeni zoologici și din punct de vedere biologic, pinguinii sunt clasificați drept păsări. Au un penaj negru pe spate, cap și aripi, și alb în față, pe burtă. De asemenea, faptul că depun ouă și au sânge cald susțin clasificarea drept păsări.

Cu toate acestea, nu vorbim despre păsări obișnuite. Tocmai de aceea există și atât de multe curiozități despre pinguini mai puțin cunoscute. Pinguinii sunt, de fapt, păsări acvatice. Păsări nezburătoare, ale căror aripi s-au adaptat de-a lungul procesului evolutiv pentru a deveni înotătoare. Pinguinii își folosesc aripile pentru a înota, procurându-și hrana prin prinderea peștilor în cioc.

Unde trăiesc pinguinii?

Aproape exclusiv în zona Ecuatorului. Deși anumite de specii de pinguinii se pot găsi și în climate mai calde, majoritatea trăiesc în jurul ghețarilor din Antarctica.

Când năpârlesc pinguinii?

Un alt motiv de ce sunt pinguinii niște animale interesante îl reprezintă năpârlirea. Dar când năpârlesc pinguinii, cât de des și în ce scop? Ei bine, păsările acvatice își schimbă penajul cu pene noi, înlocuindu-și în întregime costumul cu un aspect lucios și sănătos.

De asemenea, când năpârlesc pinguinii, procesul are loc fie gradual, bilateral sau pe secvențe simetrice. Ceea ce înseamnă că pasărea nu rămâne niciodată complet lipsită de pene. Penajul este schimbat lent, pe etape, astfel încât pinguinul nu rămâne niciodată neprotejat sau incapabil să înoate.

Majoritatea pinguinilor năpârlesc în totalitate (își schimbă tot penajul) o singură dată pe an, în general primăvara. De obicei, năpârlirea are loc ulterior sezonului de împerechere.

Excepție fac pinguinii Galapagos, care năpârlesc complet de două ori pe an. Parțial, penajul mai este schimbat alocuri de două-trei ori pe an la anumiți pinguini. Atunci când năpârlesc pinguinii doar pentru înnoirea parțială a unui segment izolat de penaj.

Specii de pinguini

Nu în ultimul rând, înainte de a afla cele mai interesante curiozități despre pinguini pentru fiecare specie în parte… Află care sunt aceste specii de pinguini!

În total sunt recunoscute 17 specii de pinguini. Iată mai jos care este lista acestor 17 specii de pinguini:

 • Pinguini Adelie (Pygoscelis adeliae)
 • Pinguinul African (Spheniscus demersus)
 • Pinguinul Antarctic (Pygoscelis antarctica)
 • Pinguini Împărați (Aptenodytes forsteri)
 • Pinguinul cu Creastă (Eudyptes sclateri)
 • Pinguini cu Moț (Eudyptes pachyrhynchus)
 • Pinguinul Galapagos (Spheniscus mendiculus)
 • Pinguinii Gentoo (Pygoscelis papua)
 • Pinguinul Humboldt (Spheniscus humboldti)
 • Pinguinul Rege (Aptenodytes patagonicus)
 • Micul Pinguin Albastru (Eudyptula minor)
 • Pinguinii Macaroni (Eudyptes chrysolophus)
 • Pinguinul Magellan (Spheniscus magellanicus)
 • Pinguini Săritori (Eudyptes chrysocome)
 • Pinguinul Regal (Eudyptes schlegeli)
 • Pinguinii Snares (Eudyptes robustus)
 • Pinguinul cu Ochi Galbeni (Megadyptes antipodes)

17 specii de pinguini

Curiozități despre pinguini în general

Vom începe cu cele mai generale curiozități despre pinguini. Majoritatea dintre acestea privesc toate speciile, fiind aspecte mai puțin cunoscute despre aceste păsări acvatice. După care vom continua cu câteva curiozități despre pinguini interesante, specifice doar anumitor specii de pinguini!

1. Din totalul de 17 specii de pinguini de pe pământ, 13 specii sunt fie în pericol, fie pe cale de dispariție. Multe dintre acestea sunt aproape de extincție.

2. Pinguinii sunt una dintre singurele 40 de specii de păsări de pe Pământ care nu pot zbura.

3. În general, femela și masculul pinguini arată aproape exact la fel, distincția lor fiind aproape insesizabilă pentru oameni.

4. Mulți pinguini înghit chiar și pietre și pietricele drept mâncare. Oamenii de știință cred că îi ajută la digestie. Totodată, pietrele aduc un plus de greutate care permite pinguinilor să se scufunde și să înoate mai adânc după hrană.

5. Pinguinii petrec ore în șir să-și curețe penajul, pentru ca acesta să rămână perfect curat și impermeabil.

6. Lângă coada pinguinilor se află o glandă specială care secretă ulei. Acest ulei este întins de către pinguini pe suprafața penajului, pentru extra-protecție.

7. Pinguinii nu au dinți. În schimb, au structură osoasă ascuțită în interiorul ciocului și chiar pe limbă. Prada vie este, astfel, strânsă bine în ciocul păsărilor.

8. Un singur pinguin adult poate colecta până la 30 de pești cu o singură scufundare.

9. Pinguinii sunt păsări extrem de sociale. Chiar și în mare, se hrănesc și înoată în grupuri.

10. Pinguinii sunt păsări acvatice carnivore. Toată hrana lor se află în apă. În principal, consumă pește și calmari, crustacee (crabi, creveți, krill).

despre pinguini

Curiozități despre pinguini și viața lor

11. Anumite colonii de pinguini din Antarctica conțin peste 20 de milioane de pinguini de-a lungul anului.

12. Temperatura obișnuită a corpului unui pinguin este de aproximativ 38⁰C.

13. Năpârlirea poate dura săptămâni întregi.

14. Când năpârlesc pinguinii, își pot pierde până la jumătate din greutatea totală a corpului.

15. Pinguinii năpârlesc doar pe pământ sau gheață. Până când întregul penaj nu este schimbat și devine impermeabil, aceștia nu pot înota în apă.

16. Fiecare pinguin are un sunet diferit. Astfel, partenerii se pot găsi și recunoaște chiar și în cele mai largi colonii.

17. Majoritatea speciilor de pinguini se împerechează primăvara și vara. Incubarea oului durează între 30-67 zile.

18. Pinguinii nu respiră sub apă. Cu toate acestea, pot sta până la 10-15 minute în adâncuri, înotând după hrană. După care sunt nevoiți să iasă la suprafață pentru a respira.

19. Majoritatea pinguinilor pot înota cu o viteză de 5-6 mile/h. Anumiți pinguini pot ajunge chiar și la viteze de 15 mile/h.

20. Cei mai mulți pinguini își petrec majoritatea timpului sub apă. Însă toți se întorc pe gheață/pământ pentru depunerea ouălor.

Curiozități despre pinguini mai puțin cunoscute

21. Vederea pinguinilor este mult mai bună sub apă decât în aer. Conform cercetătorilor, pinguinii văd pe distanțe foarte scurte pe uscat.

22. Pentru a preveni supraîncălzirea, mulți pinguini respiră gâfâit precum câinii pentru a se răcori.

23. Pinguinii mari trăiesc în general în zone mai reci. Pinguinii mici se găsesc în general în zone cu climat temperat și tropical.

24. Anumiți pinguini preistorici erau la fel de mari și grei ca omul.

25. Pinguinii înoată atât de repede încât se pot propulsa prin valuri, până la 2m deasupra apei. Folosesc aceeași tehnică utilizată de către delfini.

26. Penajul alb-negru servește în principal la camuflarea pinguinilor. Pe uscat, spatele negru al pinguinilor le oferă nuanța oceanului pentru prădătorii ce privesc din cer. Sub apă, burta albă le oferă nuanța luminii și a zăpezii pentru prădătorii care privesc din adâncuri.

27. Aproximativ 1 din 50.000 de pinguini de naște cu penaj maro, și nu negru. Acești pinguini “isabelini”, cum sunt numiți, trăiesc mai puțin în general. Motivul este camuflajul mai prost și faptul că deseori nu se împerechează.

curiozități despre pinguini și viața lor

28. Pinguinii alunecă deseori cu burta pe gheață sau zăpadă. Cercetătorii au denumit procesul “tobogganing”, ca alunecarea pe tobogan. Aceștia cred că pinguinii fac acest lucru pentru distracție și ca formă eficientă de deplasare.

29. Pinguinii pot controla circulația sângelui către extremități. Pot reduce cantitatea de sânge care se răcește, dar nu într-atât încât extremitățile să înghețe. De asemenea, pot bea apă sărată. Au o glandă specială, glanda supraorbitală, care filtrează sarea de fluxul sanguin.

CITEȘTE ȘI:

Alte curiozități despre pinguini interesante și fascinante

30. În general, pinguinilor nu le este frică de oameni.

31. Un pinguin sălbatic trăiește aproximativ 15-20 de ani, petrecând în jur de 11-15 ani sub apă.

32. Pinguinii și-au pierdut abilitatea de a zbura cu milioane de ani în urmă. Însă au devenit cele mai rapide înotătoare și capabile să se scufunde cel mai adânc dintre toate păsările. Sunt cele mai acvatice păsări din lume.

33. Majoritatea pinguinilor se împerechează cu același partener pentru tot restul vieții. Până când unul dintre parteneri moare.

34. Există, însă, și pinguini care își înșeală partenerul/partenera. Aceștia se împerechează cu un nou pinguin chiar dacă partenerul precedent este încă în viață și trăiește în aceeași colonie. Mai mult, anumiți pinguini își înșeală partenerul în timp ce acesta clocește oul sau crește un pinguin tânăr.

35. Fosilele arată că cele mai vechi viețuitoare înrudite cu pinguinii trăiau în urmă cu 60 de milioane de ani. Ceea ce înseamnă că un strămoș al acestor păsări a supraviețuit extincției în masă a dinozaurilor.

Curiozități despre pinguini albaștri

Înainte de a citi ce curiozități despre pinguini albaștri mai puțin cunoscute există, iată câteva lucruri importante de știut. Mai exact, câteva informații despre pinguinul albastru esențiale pentru cultura ta generală. Micul pinguin albastru este una dintre cele mai deosebite specii, care merită acordată atenție suplimentară.

micul pinguin albastru și informații despre pinguinul albastru

Micul pinguin albastru

Datorită coloritului aparte al penajului, micul pinguin albastru se numără printre cele mai deosebite specii de pinguini. Se face remarcat în special prin penajul de culoare albastră lucioasă. Este recunoscut de asemenea datorită staturii, micul pinguin albastru fiind cea mai mică specie de pinguini. Trăiește în zone din Australia și din Noua Zeelandă.

Micul pinguin albastru este o pasăre nocturnă, mult mai activă în timpul nopții. Nu este o pasăre prădătoare, însă este carnivoră. Se hrănește cu carnea de anșoa și calmar.

Informații despre pinguinul albastru

Dacă vrei să afli mai multe informații despre pinguinul albastru, ai mai jos cele mai interesante aspecte privind viața sa. Citește următoarele curiozități despre pinguini albaștri pentru a afla cele mai puțin cunoscute, dar și fascinante, informații despre pinguinul albastru!

36. Pinguinii mici albaștri dețin recordul celor mai mici pinguini din lume.

37. Înălțimea acestora nu depășește 41 cm.

38. Greutatea maximă a acestor pinguini este de 910g.

39. Durata medie de viață a acestor pinguini este de doar 6 ani.

40. Această subspecie de pinguini este monogamă. Partenerii nu se înșeală.

41. Pinguinii mici albaștri trăiesc în zonele calde din Australia, Tasmania și Noua Zeelandă.

42. Dieta micilor pinguini albaștri constă în creveți, pești mici, calmari și krilli.

43. Pasăre nocturnă, micul pinguin albastru este nu doar activ, ci și foarte vocal, în timpul nopții.

44. Sunetul produs de acești pinguini variază de la un huruit slab până la strigăte ascuțite ca de trompetă.

45. Mai sunt denumiți și pinguinii-zâne, pentru statura mică.

Curiozități despre pinguini Mumble, Pinguinul Dansator

Curiozități despre pinguini Mumble

Având denumirea științifică Aptenodytes forsteri , Mumble pinguinul dansator face parte de fapt din specia Pinguini Împărați. Iată cele mai interesante curiozități despre pinguini Mumble sau pinguinii Împărați!

46. A doua cea mai mare colonie de Pinguini Împărați a dispărut aproape complet. Motivul – schimbările climatice ale mării și ghețarilor au destabilizat sezonul împerecherilor. Specia își poate pierde în continuare 50-70% din populație de-a lungul acestui secol.

47. Pinguinii Împărați se împerechează în cel mai friguros mediu dintre toate speciile de pinguini. Temperatura aerului poate coborî până la -40⁰C.

48. Sunt a cincea cea mai grea specie de păsări dintre toate păsările de pe planetă. De asemenea, au cea mai îndelungată perioadă de incubație neîntreruptă dintre toate păsările. Poate dura între 64-67 zile.

49. Sunt singura specie de pinguini care se împerechează în timpul iernii, în Antarctica.

50. Au cea mai largă varietate de vocalizări dintre toți pinguinii. Aceștia nu au un cuib definit și se bazează pe recunoașterea vocală pentru a-și găsi partenerul/partenera.

51. Pinguinii Împărați sunt cei mai mari pinguini din lume, cu o înălțime de până la 1.2m și greutate de până la 45.3kg.

52. Pinguinii Împărați și Adelie sunt singurele două specii de pinguini care trăiesc pe ținuturile înghețate din Antarctica.

53. Un adult rezistă până la 115 zile fără hrană. Ceea ce-l face pasărea care poate rezista celei mai îndelungate perioade de post.

54. Pinguinul Împărat este personajul principal din filmul Happy Feet 2006.

55. Pinguinul Împărat are cel mai dens penaj dintre toate păsările din lume. Poate ajunge la până la 100 de pene per 2.54cm².

Curiozități despre pinguini Gentoo

56. Pinguinii Gentoo pot atinge până la 76.2cm înălțime.

57. Aceștia pot cântări până la 5.89kg.

58. Pinguinii gentoo se deosebesc de alți pinguini prin ciocul cu colorit aparte, portocaliu.

Pinguini Gentoo

59. Nicio altă specie de pinguini, în afară de Gentoo, nu are coada atât de mare.

60. Pinguinii Gentoo oferă în dar mici pietre sau pietricele viitorilor parteneri pentru a-i atrage să se împerecheze.

61. Pinguinul Gentoo este cea mai rapidă pasăre înotătoare din lume.

62. Poate înota cu o viteză de până la 36km/h.

63. Femela și masculul Gentoo alternează (fac cu rândul) la clocirea ouălor.

64. Incubarea acestor ouă durează între 34-37 zile.

65. Pinguinii Gentoo sunt a treia cea mai mare specie de pinguini din lume.

Curiozități despre pinguini Galapagos, Macaroni și alte specii de pinguini

66. Pinguinii Galapagos trăiesc în cea mai îndepărtată zonă de nord. Niciun alt pinguin nu s-ar putea aventura atât de departe. Galapagos sunt singurii pinguini care au curajul de a se aventura în Emisfera Nordică.

67. Pinguinul cu cel mai mare număr de indivizi dintre toate speciile este Macaroni. Există aproximativ 11.654.000 de perechi.

68. Pinguinii Macaroni își au sursa denumirii în crestele lungi, pline de pene, portocalii, galbene și negre. Au fost denumite după stilul macaroni dandy, hairstyle-ul care era era la modă în secolul XVIII.

69. Pinguinul Rege nu merg legănat și amuzant precum majoritatea pinguinilor. În schimb, Regii aleargă destul de repede folosindu-și picioarele.

70. Pinguinul Antarctic trăiește în colonii care pot atinge până la un milion de pinguini. Se deosebesc prin linia neagră subțire din jurul bărbiei, în forma curelei unei căști.

71. Pinguinii Antarctici se numără printre cele mai curajoase și agresive specii de pinguini.

72. Pinguinul cu Ochi Galbeni este cea mai rară specie de pinguini din întreaga lume. În jur de numai 5.000 de astfel de pinguini sunt în viață. Trăiesc în zona coastei de sud-est din Noua Zeelandă și în apropierea insulelor.

pinguinul cu ochi galbeni

73. Pinguinii Regi formează colonii de împerechere cu până la 10.000 de pinguini. Fiecare pinguin păstrează o distanță exactă, dar apropiată, față de vecin.

74. Pinguinii cu Ochi Galbeni sunt deosebiți întocmai din același motiv din care își are originea și denumirea lor. Se remarcă grație ochilor galbeni, ca de pisică.

75. În timpul sezonului de împerechere, pinguinii Regi cântă împreună cu partenerii cântece lungi. Se creează astfel o legătură strânsă între aceștia. Legătura dintre parteneri este extrem de importantă pentru pinguini, în creșterea micuților pui.

 

Bibliografie:

animaldiversity.org/accounts/Eudyptula_minor

penguins.cl/penguins-species.htm

factretriever.com/penguin-facts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *