pasarea dodo informatii

Pasărea Dodo Înainte de Dispariție: Top 20 de Curiozități

Dacă încă nu ai auzit de pasărea Dodo, o singură privire către aspectul ei remarcabil ți-o va imprima în memorie pentru totdeauna.

Interesantă, unică și învăluită de mister, pasarea Dodo a dispărut cu mult timp în urmă. Amintirea ei și-a lăsat, însă, o importantă amprentă asupra culturii și conștiinței umane.

Află o mulțime de informații interesante, dar și curiozități despre pasarea Dodo, pe această pagină. Cum, când și de ce a dispărut? Ce ascunde istoria și ce ne dezvăluie mitologia despre pasărea legendară?

Pasarea Dodo Informații generale

Cea mai simplă și accesibilă informație despre pasărea Dodo o reprezintă caracterizarea acesteia. Cine și ce este pasarea Dodo? Să începem cu începutul.

Astăzi catalogată drept pasăre dispărută, Pasărea Dodo sau Raphus cucullatus a fost o pasăre mare nezburătoare, originară din Mauritius, o insulă a Oceanului Indian.

A fost una dintre cele 3 specii din familia Raphidae. Astăzi este considerată ruda nezburătoare a porumbeilor.

Cum arăta pasărea Dodo?

pasarea dodo curiozitati

Dodo era o pasăre mare. Masivă chiar, în privința înălțimii. Despre mărimea impresionantă a păsărilor Dodo poți citi în următoarea secțiune, și anume Pasarea Dodo dimensiuni.

Remarcabil era, însă, și aspectul general al acestor păsări. Penajul era gri deschis, aproape neutru, în timp ce coada avea culoarea albă.

Surprinzător, în ciuda înălțimilor impunătoare, păsările Dodo aveau aripi mici – inutile pentru zbor, și un stern care corespundea acelorași dimensiuni. Picioarele erau scurte, dolofane, de culoare galbenă.

Sternul păsărilor reprezintă o zonă cu mușchi puternici ai aripilor, specifică păsărilor zburătoare. La pasărea Dodo – o nezburătoare – această zonă avea dimensiuni mici.

De asemenea, pasarea Dodo avea un cioc distinctiv. Se spune că ar fi avut nuanțe de galben deschis sau verde foarte deschis, devenind roșcat înspre vârf.

Cioc greu, mare, proeminent și cu o formă încovoiată, acesta se pare să fi fost singurul mod real de apărare al păsărilor Dodo. Avea abilitatea unei mușcături puternice și foarte dureroase.

Pasarea Dodo dimensiuni

Revenind la mărimea păsărilor Dodo, se spune că acestea erau masive. Cu toate că sunt înrudite cu porumbeii, specialiștii spun că erau mai mari decât curcanii.

Cu o înălțime de aproximativ 900 cm, pasarea Dodo putea atinge o masă corporală de peste 20 de kilograme! În timp ce ciocul impunător măsura cca. 23 cm.

Ce mananca pasarea Dodo

Toate datele cu privire la stilul de viață și obiceiurile păsării Dodo sunt doar presupuneri. Pasarea Dodo nu a trăit suficient pentru a ajunge obiectul de studiu al cercetătorilor și al oamenilor de știință.

Astfel încât până și dieta păsării Dodo este una dedusă, bazată pe indicii și speculații, și nu pe observații reale.

Conform specialiștilor, Dodo se hrănea în principal cu rădăcini, semințe, frunze și fructe de pădure. În principal o creatură erbivoră, rareori consuma și alte fructe sau nevertebrate.

Acesta este și motivul pentru care, odată ajunse pe insula Mauritius, păsările Dodo nu au avut motiv să mai plece. Hrana lor era la dispoziție din abundență.

Ce înseamnă Dodo și de unde provine numele păsării?

Astăzi, dodo înseamnă prostuț sau încet. Mai mult decât atât, în limba engleză există chiar expresia “as stupid as a dodo”. Care, în limba română, s-ar traduce drept “prost ca un dodo”.

De unde provine numele de pasărea Dodo rămâne în continuare o enigmă. Însă povestea despre cum și-a primit creatura această denumire este ușor de dedus.

Un nume neobișnuit, acesta s-ar putea să se fi derivat din cuvântul portughez “doudo”, care înseamnă naiv. Cel mai probabil, oamenii le-au numit astfel din cauză că erau ținte ușoare.

Ele nu aveau frică de om, ceea ce le-a făcut foarte ușor de ucis. Însă mai multe despre cum și de ce au fost ucise, dar și care este povestea păsării Dodo, poți citi în secțiunea următoare.

Alte informatii despre pasarea Dodo: Povestea evoluției sale

Povestea păsării Dodo începe cu strămoșii săi, o specie de păsări zburătoare asemănătoare porumbeilor. Se spune că păsările Dodo sunt, de fapt, descendenți ai unor porumbei mai mari.

Explorând Oceanul Indian, porumbeii au descoperit insula Mauritius, la est de Madagascar, cu mai mult de 26 de milioane de ani în urmă.

Această insulă părea a fi, pe atunci, un mic colț de rai. Iar acesta a fost și motivul pentru care au decis să rămână.

Hrana abundentă cu numeroase fructe și plante pe tărâmul neexplorat, inexistența prădătorilor naturali și habitatul ideal au determinat acești porumbei să se stabilească în Mauritius.

Odată cu această schimbare, a început și evoluția porumbeilor către ceea ce astăzi numim pasarea Dodo. Cu hrană la discreție, aceștia au devenit mai mari și mai dolofani.

În lipsa nevoii de a mai explora în căutare de adăpost, și-au pierdut abilitatea de a zbura. Structura lor anatomică s-a modificat. Aripile și sternul au devenit mici și inutile pe lângă corpul mare.

Cu toate că nu puteau zbura, păsările Dodo puteau fugi. De asemenea, ciocurile lor au devenit mai mari și mai puternice, capabile să administreze mușcături dureroase.

Astfel, din păsări zburătoare, active și agere, de-a lungul a milioane de ani, au evoluat păsări mari, nezburătoare, naive și curioase. Așa a apărut Pasarea Dodo.

Exemplarele au fost observate pentru prima dată de către marinarii portughezi, în anul 1507.

Și totuși, o altă consecință a lipsei prădătorilor naturali a fost cauza dispariției instinctului de fugă, apărare sau frică. Chiar și în fața omului. Inexistența acestui instinct le-a adus, în final, sfârșitul.

Cand a disparut pasarea Dodo?

Astăzi o specie dispărută, ultimul exemplar de pasare Dodo a fost văzut la data de 3 Decembrie 1662. Ceea ce înseamnă că specia a fost exterminată în puțin peste 100 de ani de la descoperirea sa.

După ce pasarea Dodo a disparut, dovezile existenței sale au fost atât de puține încât era pusă în aceeași categorie cu unicornii și pegasusul. Ființe pur imaginare și rezultat al poveștilor.

De asemenea, unii cercetători nu le considerau mai presus de grifoni. Erau văzute de către oamenii de știință drept creaturi mistice, mitologice, pentru a căror existență nu exista nicio dovadă concludentă.

Și totuși… au fost reale?

Dovezile au apărut mult mai târziu, abia în anii incipienți ai secolului 19. Atunci când naturaliștii europeni au început să vadă păsări dodo în colecții din varii muzee, creatura a fost recunoscută ca fiind reală.

Există foarte puține schelete complete ale păsărilor Dodo. Ceea ce face foarte dificilă reconstituirea aspectului exact al acestora, precum și a vieții lor.

Există o mulțime de interpretări și speculații în acest sens. Numeroase teorii controversate și povești pline de imaginație.

Însă paleontologii care au studiat puținele rămășițe de astăzi au dedus că, în ciuda zvonurilor, erau foarte agile și se puteau mișca la viteze impresionante!

Mai mult, oamenii de știință au observat de asemenea că pasărea Dodo avea un creier de mărime medie pentru o pasăre cu astfel de dimensiuni. Și un simț al mirosului dezvoltat mult peste medie.

Mirosul atât de bine dezvoltat le ajuta să adulmece și să găsească fructele preferate și hrana căutată în locuri accesibile de la nivelul solului. Spre deosebire de alte păsări, nu se bazau pe văz – ci pe miros.

Tot în urma acestor studii s-a putut deduce că în ciuda denumirii și a prejudecăților că erau prostuțe, păsările Dodo aveau o inteligență peste medie. Erau chiar mai inteligente decât porumbeii de astăzi.

Prietenoase, curioase, pașnice și atât de agreabile, cum au ajuns totuși să dispară în puțin peste un secol?

Află în secțiunea următoare de ce a dispărut pasărea Dodo și care este lecția importantă pe care extincția rapidă a acestei specii a lăsat-o în istoria umanității.

De ce a disparut pasarea Dodo?

de ce a disparut pasarea dodo

Pe scurt, pasarea Dodo a disparut ca rezultat al combinației fatale dintre o evoluție foarte lentă și schimbări de mediu extrem de rapide.

Mai exact, cu o evoluție foarte lentă a speciei, pasarea Dodo era foarte vulnerabilă la orice schimbare din habitat.

Timp de milioane de ani, înainte ca exploratorii să pășească pe tărâmul insulei Mauritius, acolo nu au existat prădători.

Astfel că atunci când oamenii au apărut în peisaj, Dodo nu au știut cum să reacționeze în fața noilor pericole și amenințări. Marinarii erau înfometați, iar Dodo erau o țintă ușoară.

Extincția speciei a fost foarte facilă și rapidă, și s-a datorat unui mix de evenimente fatale:

  • Erau vânate de către marinarii portughezi și olandezi, pentru carnea lor deosebită, proaspătă și delicioasă.
  • Marinarii nu au venit singuri pe insulă, ci cu propriile animale. Maimuțele, șobolanii și alte animale au devenit prădători ai păsărilor Dodo, care nu aveau nici instinctul și nici cunoștințele de a se apăra.
  • Șobolanii găseau, distrugeau și mâncau cuiburile și ouăle păsărilor Dodo aflate la sol.
  • Animalele aduse pe insulă au început să consume din hrana abundentă, astfel încât fructele, rădăcinile, semințele și nevertebratele ce constituiau hrana păsărilor Dodo s-au împuținat într-un ritm alert.

Cu păduri invadate, în lipsa abundenței hranei și cu o reproducere foarte lentă (cu un singur ou depus per sezon), un număr semnificativ mai mare de păsări Dodo erau ucise în comparație cu cele care se nășteau.

Ceea ce a condus extrem de rapid la extincție, și a lăsat în istorie o importantă lecție despre schimbarea rapidă a ecosistemului și comportamentul uman.

Pasărea Dodo este cel mai cunoscut exemplu de extincție indusă de om, și un simbol al respectului necesar umanității pentru mediul înconjurător, pentru a evita extincția viitoare a altor specii.

Reînvierea speciei?

Lecția esențială pe care Dodo a lăsat-o omenirii și atenția deosebită pe care scurta ei existență o aduce către extincția speciilor a atras și interesul oamenilor de știință. Datorită progresului tehnologic în genetică, se spune că ar fi posibilă reînvierea – sau dez-extincția – speciei.

Totuși, cercetătorii ezită să readucă la viață pasărea Dodo. Este o dezbatere controversată asupra eticii tehnicilor de a inversa procesul de extincție și astfel de a interveni și a altera istoria și evoluția naturală.

Ceea ce rămâne neschimbat, însă, este semnalul de alarmă pe care Dodo îl reprezintă și atenția pe care o atrage și asupra prezervării altor specii de păsări pe cale de dispariție astăzi.

Dodo în literatură

Cu toate că exemplarele de păsări Dodo nu mai pot fi văzute astăzi în timp real, specia continuă să conviețuiască cu omenirea sub diverse forme de artă și în prezent. Pictura și literatura sunt două astfel de forme de artă unde pasărea Dodo este readusă constant la viață.

Probabil că cel mai faimos exemplu îl reprezintă povestea lui Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor.

pasarea dodo alice in tara minunilor

Pasarea Dodo Alice in Tara Minunilor

Lewis Carroll a inclus neobișnuitele păsări faimoasa sa poveste, cu apariții în Alice în Țara Minunilor personaje. Mai mult, autorul a spart tiparul de gândire și caracterizarea prejudicioasă a speciei. Pasarea Dodo Alice în Tara Minunilor era înfățișată de către narator drept nu naivă și neîndemânatică, ci solemnă, serioasă și înțeleaptă.

Totodată, nu doar povestea scrisă amintește existența misterioasă și totodată poveștile fascinante despre Pasarea Dodo Alice in Tara Minunilor. Ci și filmul!

Ecranizarea din 2016 prezintă o scenă în care Alice și Regina joacă cărți cu păsări Dodo în viață. Este o scenă memorabilă și spectaculoasă, care surprinde cu elemente inedite, precum faptul că păsările erau realizate din turtă dulce!

Top 20 de Curiozitati pasarea Dodo

Lăsând deoparte lecția pe care o lasă omenirii și scurta viață palpitantă de care au avut parte, aceste creaturi au rămas până astăzi un izvor de lucruri fascinante și povești misterioase. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozitati pasarea Dodo în privința aspectului și obiceiurilor lor:

  1. Pasărea Dodo era masivă, atingând aproximativ 23 kg. Era mai mare decât un curcan!
  2. Păsările Dodo aveau corp și cioc mare, aripi și stern de dimensiuni mici și picioare scurte.
  3. Deși aveau aripi, acestea erau complet inutile. Pasărea Dodo era o pasăre nezburătoare. Mușchii pectorali nu erau suficient de puternici și dezvoltați pentru zbor.
  4. Din cauza lipsei zborului, își construia cuibul la sol și îl înconjura cu iarbă.
  5. Se spune că Dodo depunea și clocea doar câte un singur ou în fiecare sezon de reproducere.
  6. Există specialiști care spun că pasărea Dodo avea un penaj maroniu, gri deschis și alb. Alți cercetători susțin că avea penajul albastru-gri.
  7. Deși nu există dovezi clare ale aspectului păsărilor Dodo, numeroși pictori le-au redat drept dolofane în reprezentările artistice.
  8. Răspunsul oamenilor de știință explică, însă, că cel mai probabil păsările Dodo durdulii erau cele din captivitate. Se consideră că specimenele sălbatice nu erau la fel de grăsune.
  9. Unele studii sugerează că greutatea păsărilor Dodo fluctua în funcție de sezon, și că erau mai masive în sezonul rece decât în cel cald. Greutatea păsării Dodo, la fel ca penajul și o mulțime de alte aspecte imposibil de verificat din viața lor, rămâne un mister controversat.
  10. Păsările Dodo aveau trei degete pe fiecare picior. Fiecare deget era prevăzut cu gheare ascuțite pe care le puteau folosi pentru apărare.

Pasarea Dodo curiozitati interesante

Nu doar aspectul păsărilor Dodo era deosebit. Ci s-au făcut remarcate printr-o mulțime de alte aspecte. Citește în continuare despre pasarea Dodo curiozitati cu privire la personalitate, inteligență și evoluție:

  1. Se spune că Dodo erau păsări prietenoase și în mod natural foarte curioase.
  2. Erau creaturi pe cât de mari, pe atât de neîndemânatice și stângace.
  3. “Dodo” înseamnă prostuț sau încet.
  4. În ciuda denumirii sale, pasărea Dodo era mai inteligentă decât credeau oamenii pe atunci.
  5. Dodo avea un simț al mirosului deosebit, și excelente abilități de adulmecare. Este o calitate neobișnuită și impresionantă la păsări, care în general se bazează pe văz.
  6. Dieta păsărilor Dodo era constituită din semințe, fructe de pădure, frunze, fructe și nevertebrate.
  7. Înainte ca oamenii să ajungă în Mauritius, păsările Dodo aveau hrană din abundență și nu aveau prădători naturali.
  8. Tocmai pentru că a crescut și a trăit fără prădători, pasărea Dodo nu a cunoscut frica de om. Din acest motiv, nu a avut instinctul de fugă sau de apărare și a putut fi ucisă cu ușurință. Ceea ce a condus la dispariția acesteia.
  9. Pasarea Dodo era o pasăre de pădure. Deși locuia în Mauritius, rareori se aventura în apropierea țărmurilor.
  10. Dodo reprezintă un rezultat al evoluției unor păsări similare porumbeilor. Explorând Oceanul Indian, au găsit hrană din abundență și lipsa prezenței prădătorilor în Mauritius, astfel neavând motive să plece. Stabilindu-se acolo, acești porumbei au evoluat. Au devenit mai mari, mai grei, cu ciocuri mai masive și aripi mai mici, transformându-se în păsările Dodo.
Bibliografie

Redactarea acestei pagini reprezintă rezultatul consultării a numeroase surse de date despre Pasarea Dodo. Printre aceste izvoare de informații care apar în rândul curiozităților și aspectelor punctate în acest articol se regăsesc:

  • artsandculture.google.com/story/everything-you-ever-wanted-to-know-about-the-dodo/lQKCJWtqLgvEIA
  • britannica.com/animal/dodo-extinct-bird
  • britannica.com/video/214809/Dodo-extinct-bird-island-Indian-Ocean-human-induced-extinction
  • discovermagazine.com/the-sciences/5-things-you-may-not-have-known-about-the-dodo-bird
  • facts.net/dodo-bird-facts/
  • learnbirdwatching.com/facts-about-the-dodo-bird/
  • livescience.com/facts-about-the-dodo
  • wildrepublic.com/product/dodo-bird/

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

34 Shares
Share33
Tweet
Pin1