alice în țara minunilor personaje caracterizare

Alice în Țara Minunilor Personaje | Caracterizare

Pe lângă firul narativ de o îndrăzneală debordantă a imaginației, povestea lui Lewis Carroll dovedește o creativitate fantastică și în ceea ce privește Alice în Țara Minunilor personaje.

Din ființe banale ca iepurele, omida și un simplu pălărier, aceste personaje din Alice în Țara Minunilor preiau caracteristici neașteptate. Și devin, astfel, fantastice.

Iată mai jos lista din Alice în Țara Minunilor personaje principale, secundare și episodice dar și o scurtă caracterizare a acestora.

Alice în Țara Minunilor Personaje Principale

Alice este personajul principal – singurul. Mai exact, în Alice în Țara Minunilor personaje secundare sunt o mulțime. Personaj principal, în schimb, este doar unul.

Întreaga poveste se învârte în jurul protagonistei. Este o poveste despre cum banalul se transormă într-o explorare a necunoscutului. O poveste plină de inspirație și provocări, care în final vor schimba percepția personajului principal asupra vieții și a lumii.

Însă mai multe detalii și chiar caracterizarea lui Alice din Țara Minunilor găsești în următoarea secțiune.

Alice – personajul principal

Alice in tara minunilor personaje principale

Alice este personajul principal al poveștii. Protagonista este o tânără provenită dintr-o familie engleză înstărită, având o existență privilegiată.

Totuși, Alice este nefericită din cauza banalității vieții pe care o trăiește. Simte că totul este obișnuit, plictisitor și lipsit de inspirație.

Își dorește să exploreze o lume care să-i provoace gândirea, emoțiile și perspectiva asupra vieții.

Această curiozitate, dorința de a-și schimba atitudinea și de a dezvălui ceea ce se află în necunoscut constituie esența poveștii.

Din această curiozitate a personajului principal izvorăsc, ulterior, aventurile sale fascinante în Țara Minunilor. O caracterizare mai complexă a acestui personaj o poți descoperi în următoarele rânduri.

Caracterizarea lui Alice din Tara Minunilor

Alice a beneficiat de o educație deosebită și face parte dintr-o clasă socială elevată. Din aceste motive, caracterizarea lui Alice din Tara Minunilor începe cu decență și maniere excelente.

Pe lângă aerul de ușoară superioritate asupra a tot ceea ce o înconjoară, Alice se dovedește totodată hotărâtă. O persoană de acțiune, care are suficientă răbdare și energie pentru a obține ceea ce își dorește.

Cu toate acestea, caracterizarea lui Alice din Tara Minunilor nu este una perfectă.

Are o senzație exagerată că lucrurile i se cuvin și impresia persistentă că este mai bună decât restul. Cu atât mai mult atunci când se compară cu fete mai puțin înstărite, pe care le consideră sub nivelul ei.

Tocmai din această ușoară aroganță constantă și lipsă de compasiune față de cei mai puțin privilegiați, de-a lungul poveștii, lui Alice îi lipsește abilitatea să dezvolte relații pozitive cu celelalte personaje din Tara Minunilor.

Se întâlnesc în Alice în Țara Minunilor personaje extrem de haotice. Ceea ce creează un contrast puternic între înclinația lui Alice către structură și ordine, și nebunia, haosul și dezordinea lumii minunate.

Practic, întreaga lume a lui Alice este întoarsă cu susul în jos, lucrurile întâmplându-se într-o ordine și într-un stil pe care nu l-ar putea regăsi niciodată în viața reală.

Datorită acestor provocări de a înțelege o nouă lume și de a-și părăsi zona de confort, Alice are ocazia să exploreze exact ceea ce și-a dorit.

Și anume, să întâlnească în Alice in Tara Minunilor personaje noi, valori și idei diferite de ale sale. Precum și lecția că lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum își dorește sau cum se așteaptă.

Alice în Țara Minunilor Personaje Secundare

Toate celelalte ființe din Alice în Țara Minunilor personaje sunt văzute prin ochii protagonistei. Pe măsură ce explorează lumea fantastică ce i se dezvăluie, Alice întâlnește noi ființe care îi dau lumea peste cap.

Aceste personaje au particularități neașteptate, comportamente ridicole sau afirmații complet irealiste. Ridicularizând-o, umilind-o și uimind-o pe Alice, toate aceste personaje constituie o adevărată provocare pentru atitudinea și înțelegerea protagonistei că lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum se aștepta.

Mai jos poți citi mai amănunțit caracterizarea personajelor din Alice in Tara Minunilor cele mai populare. Iată ce trebuie să știi despre iepurele alb, pisica din Alice în Tara Minunilor, Regina și celelalte apariții remarcabile de pe parcursul poveștii.

Iepurele Alb

Iepurele Alb

Iepurele Alb este primul personaj fantastic și cel care o introduce pe Alice în noua ei aventură din Țara Minunilor.

Departe de a fi un iepure obișnuit, acesta este frenetic și haotic. Are o fixație pentru ceasul său de buzunar și extrem de grăbit și stresat.

De asemenea, este timid și ocazional agresiv. Este primul de pe lista din Alice în Țara Minunilor personaje care încep să îi dea lumea peste cap protagonistei.

O confundă pe aceasta cu servitoarea lui, un lucru care nu s-ar putea întâmpla niciodată în lumea reală, unde Alice face parte dintr-o pătură socială elevată și se bucură de respect și educație aleasă.

Regina de Cupă

Un alt personaj secundar important în poveste este Regina de Cupă. Contrar așteptărilor ca regele să fie adevăratul lider, Regina este de fapt conducătoarea de drept a lumii fanatstice.

Este un personaj autoritar, capricios, greu de mulțumit, care impune ascultare și obediență absolută din partea supușilor. Aceasta amenință că pedeapsa neascultării pentru cei care o supără este că aceia vor fi executați. Cu toate că aplică această pedeapsă foarte rar.

Lipsită de logică sau sens pentru Alice, Țara Minunilor este condusă și deținută de această Regină de Cupă.

Ducesa

Verișoară a Reginei, Ducesa este neașteptat de urâtă, ceea ce contribuie la modul în care alte ființe din Alice în Țara Minunilor personaje se comportă față de ea.

Înțelegătoare la început față de Alice, aceasta își schimbă atitudinea brusc. O schimbare care sade și mai mult confortul protagonistei în lumea haotică pe care o explorează.

Regele de Cupă

Fără putere de decizie sau o poziție de conducere în Țara Minunilor, Regele are mai puțină autoritate decât Regina de Cupă, și chiar probleme de judecată.

Această lipsă de logică se observă mai ales atunci când îl judecă incorect pe unul dintre Cavalerii de Cupă, acuzat că a furat turtele Reginei.

Pasărea Dodo

pasarea dodo alice in tara minunilor

Și Pasarea Dodo Alice in Tara Minunilor este un personaj din această poveste și lume haotică. Creatură interesantă din Țara Minunilor, aceasta folosește cuvinte complicate și este ilustrată ca fiind înțeleaptă.

Cu toate că este acuzată că folosește cuvinte pe care nu le înțelege, pasărea Dodo este un personaj enigmatic. Ea este cea care a venit cu ideea de a începe Întrecerea Cavalerilor.

În lumea reală, pasărea Dodo a dispărut deja, iar o mulțime de alte specii sunt în continuare păsări pe cale de dispariție.

În poveste însă, purtând un baston și ochelari, Dodo este calmă, inteligentă și eficientă. Este cea care soluționează disputa în privința identității lui Alice.

Omida

Omida din Alice in Tara Minunilor este un alt personaj prezentat ca fiind fantastic.

Fumând din narghilea, așezată pe o ciupercă la prima sa întâlnire cu Alice, Omida o îndeamnă pe aceasta să mănânce diverse părți ale ciupercii.

Lucru care îi schimbă dimensiunea fetei. Alice crește și se micșorează, extrem de mică sau mare, de fiecare dată când gustă dintr-o nouă parte a ciupercii.

Pisica Cheshire

cheshire pisica din alice in tara minunilor

Este cunoscută mai ales ca Pisica Din Alice în Țara Minunilor și joacă un rol important în poveste. Pentru că este singurul personaj care o ajută să înțeleagă nebunia și dezordinea din Țara Minunilor.

La întâlnirea cu protagonista, Pisica Cheshire îi explică modul în care dezordinea și lipsa de sens controlează acel tărâm.

De asemenea, îi explică cum orice încercare de a aduce structură sau ordine va fi întâmpinată cu și mai multă dezordine. Mai mult, afirmă că toată lumea din Țara Minunilor este nebună. Inclusiv Alice, în încercarea sa de a găsi logică, sensuri și ordine în acel tărâm, încercare considerată la fel de dezordonată și nelalocul ei.

Pisica din Alice in Tara Minunilor înțelege profund lumea în care trăiește, lucru care a ajutat-o să creeze strategii eficiente pentru a supraviețui provocărilor neașteptate, impredictibile și chiar circumstanțelor amenințătoare.

Mai mult, Pisica Cheshire este cea mai respectată din Alice în Țara Minunilor personaje. Iar zâmbetul său enigmatic este iconic, surprinzând cel mai bine esența înțelegerii sale armonioase a Țării Minunilor.

Numele pisicii lui Alice in Tara Minunilor

Numele pisicii lui Alice în Tara Minunilor este de fapt Chessur, iar înțelepciunea sa este cheia către înțelegerea misterului lumii de poveste.

Mai este cunoscută și ca Pisica Rânjitoare, din cauza zâmbetului său enigmatic, aproape forțat, care poate fi ușor confundat cu un rânjet.

Pălărierul Nebun

palarierul nebun

Și pălărierul nebun este un personaj pe cinste în poveste. Amuzant, haotic și nebunesc, acesta se află într-o petrecere cu ceai continuă – sau perpetuă – și își dezvoltă un obicei din a o încurca sau frustra pe Alice.

Alice in Tara Minunilor Personaje: Alte apariții ficționale

În povestea Alice in Tara Minunilor personaje diverse apar în număr și mai mare pentru secvențe foarte scurte. Sunt personaje episodice, care nu joacă un rol foarte important pentru firul narativ.

Totuși, prezența lor fascinantă și obiceiurile ciudate le fac esențiale pentru atmosfera poveștii. Prin comportamentele, atitudinile și dezordinea lor bizară, contribuie la lipsa de logică și nebunia amețitoare.

Iată mai jos o listă și scurtă caracterizare pentru Alice în Țara Minunilor personaje episodice:

 • Șoarecele: este personajul pe care Alice îl urmărește când alunecă pe gaura către Țara Minunilor. Practic, este călăuza care o introduce în nebuneasca lume pe care o va descoperi;
 • Bucătăreasa: este servitoarea Ducesei. Are obiceiul de a face oamenii să strănute din cauza cantităților mari de piper pe care le adaugă în rețetele sale. Este temperamentală, violentă, lipsită de răbdare sau toleranță și se enervează ușor. Drept rezultat, aruncă deseori obiecte înspre Regină atunci când are toane. În timpul judecății, din cauza capriciilor sale, Bucătăreasa refuză să prezinte dovezi;
 • Porumbelul: atunci când o întâlnește pentru prima dată pe Alice, care a crescut foarte înaltă, o confundă cu șarpele care-i vânează ouăle;
 • Iepurele de Martie: este unul dintre invitații de la petrecerea cu ceai perpetuă. La fel ca și Pălărierul, se distrează frustrând-o pe Alice;
 • Dormouse: este încă un personaj de la masa petrecerii cu ceai continuă care nu se termină niciodată. Șoricelul nu se poate concentra niciodată, ațipind și trezindu-se întruna;
 • Țestoasa: prietenoasă și caldă față de Alice, este încă un personaj bizar. Asupra a numeroase aspecte, este excesiv de emoționată și sentimentală;
 • Grifonul: este călăuza care o conduce pe Alice la Țestoasă.

Acestea sunt doar o parte dintre creaturile fascinante pe care le vei mai întâlni ocazional pe lista Alice in Tara Minunilor personaje de-a lungul poveștii, dacă decizi să o citești integral.

Concluzie: Alice în Țara Minunilor Personaje

În concluzie, în Alice în Țara Minunilor personaje sunt multe și unice. Care de care mai neașteptat și mai șocant, fiecare personaj are rolul de a amplifica lipsa de sens, curiozitatea și confuzia lui Alice.

Punându-i la încercare toleranța și capabilitatea de acceptare a lucrurilor diferite, neprevăzute, neașteptate și dezordonate, povestea și personajele devin o adevărată provocare pentru imaginația lui Alice și a cititorilor.

În final, esența poveștii Alice în Țara Minunilor pare să rămână aceea că fascinația, frumusețea, mulțumirea și curiozitatea își pot păstra farmecul și pot rămâne în continuare plăcute, chiar și fără a descifra mesajele, chiar și fără o structură sau o ordine neașteptată.

Tocmai misterul și elementele bizarre sunt cele care fac din Țara Minunilor o aventură… minunată!

Surse

Pentru redactarea acestei pagini despre Alice în Țara Minunilor personaje principale, secundare și episodice, și pentru caracterizarea succintă și cât mai exactă a acestora, au fost lecturate multiple surse de informații. Printre acestea se numără cartea Alice in Tara Minunilor a lui Lewis Carroll, precum și alte resurse:

 • Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, ed. Humanitas
 • exhibitions.lib.umd.edu//alice150/alice-in-wonderland/wonderland-characters#mouse
 • gradesaver.com/alice-in-wonderland/study-guide/character-list
 • studypool.com/studyGuides/Alice_in_Wonderland/Characters

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin