Atât în România, cât și în lume, există sute de păsări pe cale de dispariție. Pe această pagină le poți cunoaște pe câteva dintre cele mai cunoscute astfel de păsări.
Descoperă 24 de specii de pasari pe cale de disparitie pe această pagină. Află ce le face vulnerabile, de ce sunt deosebite, dar și cum poate fi prevenită extincția lor.
Cuprins
Ce înseamnă păsări pe cale de dispariție?
Schimbările de mediu, ritmul evoluției speciilor și intervenția umană au ca rezultat inevitabil extincția multor specii de animale de-a lungul timpului. Iar păsările nu reprezintă o excepție.
Cu importante exemplare deja dispărute și alte zeci de specii de păsări pe cale de dispariție, este esențial să cunoaștem mai multe detalii.
Aflând mai multe despre despre dispariția lor și motivele care au dus la extincție, putem lua măsuri pentru a nu repeta aceleași greșeli ale istoriei.
Se poate încerca, astfel, protejarea exemplarelor care se află, în prezent, într-un număr foarte redus.
Specii de pasari pe cale de disparitie
Conform cercetătorilor, există în jur de 18.000 de specii de păsări răspândite în lungul și-n latul pământului.
Cu diverse habitate, caracteristici distincte și deseori aspecte fermecătoare, acestea pot fi întâlnite pe tot pe globul pământesc. Din păcate, multe dintre aceste păsări se luptă cu riscul masiv al extincției.
Nicio categorie de specii de pasari pe cale de disparitie nu a fost scutită de amenințare. Victime ale extincției sunt atât păsările zburătoare, cât și cele nezburătoare.
Unele au pierdut deja această bătălie, alăturându-se listei de pasari disparute de pe pământ pentru totdeauna. Altele sunt pur și simplu vulnerabile, aflându-se în pericol de dispariție.
În timp ce speciile mai puțin norocoase au rămas în număr de numai câteva exemplare. Și sunt amenințate cu dispariția permanentă de pe pământ, dacă eforturile de conservare eșuează.
În continuare poți face cunoștință cu câteva dintre cele mai importante și faimoase pasari pe cale de disparitie din România și din întreaga lume.
Top 24 de Pasari pe cale de disparitie
Statisticile arată că un total de peste 180 de specii de pasari au cunoscut extincția în ultimii 500 de ani. De asemenea, cercetătorii susțin că numai din 1993 au dispărut deja între 21 și 32 de specii.
Cu peste 1.480 de specii în pericol de dispariție la nivel global, cifrele sunt îngrijorătoare și deloc optimiste.
În lipsa eforturilor de conservare a habitatului și a înmulțirii exemplarelor rămase, riscăm să pierdem și ultimii membri ai unora dintre cele mai deosebite populații de păsări.
Dacă vrei să afli lista completă a numelor de pasari pe cale de disparitie, consultă sursele oficiale.
Pe această pagină, vei putea descoperi care sunt 24 dintre cele mai faimoase specii care sunt fie în pericol de extincție, fie deja dispărute.
Descoperă top 24 de pasari pe cale de disparitie sau dispărute, atât din România cât și la nivel mondial.
Pasari pe cale de disparitie din Romania
În urma verificării statisticilor, se constată că 67 de specii de păsări sunt pe cale de dispariție la nivelul spațiului geografic european.
Dintre acestea, 10 se află în pericol critic. Celelalte sunt catalogate drept vulnerabile sau în pericol.
În România, evaluarea din 2014 a luat în considerare 269 de specii de pasari pe cale de disparitie. Concluzia a fost că dintre acestea, 16 sunt amenințate sau în pericol.
Evident, acestea au fost adăugate pe lista roșie, despre care poți afla mai multe detalii în următoarea secțiune.
Păsări de pe Lista Roșie
Lista roșie, în biologie, reprezintă un sistem prin care organismele sunt clasificate conform riscului de extincție la care sunt supuse.
Pe lista roșie, speciile sunt grupate în funcție de existența lor la momentul prezent. Respectiv dacă sunt extincte sau în pericol de dispariție.
În ceea ce privește România, iată care sunt 14 dintre speciile de pe lista roșie cu riscul cel mai mare de a deveni extincte.
Descoperă ce pasari pe cale de disparitie își au răspândite ultimele exemplare pe teritoriul românesc:
Acvila de câmp
Cunoscută și sub denumirea de acvilă imperială, sau Aquila heliaca, este o pasăre răpitoare cu dimensiuni cuprinse între mărimea unui șoim și cea a unui vultur.
Se află pe lista păsărilor vulnerabile încă din 1994, cu o populație globală mică. Numărul de exemplare continuă să scadă din cauza pierderii habitatului și a dispariției prăzii.
Acvila țipătoare
O altă pasăre răpitoare din categoria celor vulnerabile aflată pe Lista Roșie, Clanga Clanga se remarcă printr-o deschidere a aripilor ce depășește 1 metru lungime.
Este declarată o specie protejată, având o populație suspectată că scade cu o rată de peste 30% peste trei generații. Această scădere drastică este rezultatul pierderii constante a habitatului.
Culicul cu cioc subțire
Aflată în categoria de pasari pe cale de disparitie în stadiu critic la nivel global, Numenius tenuirostris a fost dintotdeauna o specie rară, cu un risc ridicat de dispariție.
Este considerată a fi cea mai rară specie de păsări observată pe teritoriul Europei. În România, este răspândită în special în partea de est, cu precădere în Delta Dunării.
Dropia
Cea mai grea pasăre a Europei, dropia, sau Otis tarda, poate cântări până la 15 kg. Cu un habitat distrus sau degradat, dropia suferă o scădere rapidă și drastică a populației.
Gârlița mică
Înrudită cu gâsca normală, Anser erythropus este o gâscă mai mică – cunoscută și sub denumirea de gârlița mică.
Se află în aceeași categorie de pasari pe cale de disparitie, fiind catalogată drept vulnerabilă. A suferit o scădere rapidă a populației în ultimii ani. Dar există scheme de reintroducere în diverse habitate.
Gâsca cu piept roșu
Este una dintre speciile de păsări cele mai amenințate la nivel global. Precum și una dintre păsările cu cel mai frumos colorat penaj.
Simbol al regiunii dobrogene, se află pe lista roșie cu pasari pe cale de disparitie din Romania. Branta ruficollis mai este cunoscută și sub denumirile de gâsca cu gât roșu, sau gâsca cu cravată.
Ielecovanul
Și ielecovanul, cunoscut și ca pufanul mediteranean sau pufanul levantin, este în pericol de dispariție în România. Pasăre de mare, se hrănește în principal cu pescăruși și alte specii din jurul bărcilor de pescuit.
Puffinus yelkouan este un specimen a cărui populație scade conform datelor demografice. Cauza principală a acestui declin o reprezintă o rată scăzută a succesului de reproducere, precum și a supraviețuirii adulților.
Lăcarul de pipirig
Acrocephalus paludicola, sau lacărul de pipirig, având și denumirea populară de vârnic acvatic, este o deosebită specie aparținând Lumii Vechi.
Cu o construcție mică și slabă și un penaj dungat pe spate, are un cântec distinct, rapid și vesel. Populația este în scădere în principal din cauza pierderii habitatului.
Pelicanul creț
Cel mai mare exemplar al familiei pelicanilor și posibil cea mai mare specie de păsări de apă dulce, Pelecanus crispus – sau pelicanul creț – se hrănește în principal cu pește.
O specie amenințată cu dispariția, aflată în pericol la nivel global, își găsește adăpost în România în cca. 300-500 de perechi în fiecare an, în zona Deltei.
Rața catifelată
O altă categorie de pasari pe cale de disparitie o reprezintă și rațele în România, începând cu rața catifelată. Melanitta fusca are o porțiune albă distinctivă pe aripă, având în rest un penaj maro-ciocolatiu.
Este clasificată drept vulnerabilă din cauza declinului populației de 30 până la 46% de-a lungul ultimelor 3 generații.
Rața cu cap alb
Continuând lisa rațelor amenințate de extincție în România, și Oxyura leucocephala, sau rața cu cap alb, este în pericol. Specia a dispărut deja din numeroase regiuni europene din cauza vânatului excesiv. Și se află în declin într-o mulțime de alte zone.
După cum sugerează și denumirea, se distinge printr-un cap de culoare albă, spre deosebire de restul corpului roșcat sau gri. Aspectul capului alb este deosebit, purtând o coroană de culoare neagră și un cioc albastru.
Rața cu coadă lungă
Tot în pericol de dispariție se află și Clangula hyemalis. Rața cu coadă lungă a fost catalogată drept vulnerabilă încă din anii ‘90, odată cu declinul radical detectat în populația din Marea Baltică.
Este o specie arctică ce se înmulțește în regiunile de tundră și taiga ale lumii. Se distinge printr-un cioc mic, cap rotund și un penaj lung la nivelul cozii în cea mai mare parte din an.
Șoimul sacru
Cunoscut și drept șoimul dunărean, Falco cherrug este una dintre cele mai deosebite pasari pe cale de disparitie. Eforturi de conservare se desfășoară și în România pentru reabilitarea speciei.
Vestul României este analizat în căutarea cuiburilor naturale care se potrivesc acestui șoim. Lipsa acestor cuiburi sau numărul foarte redus par a fi importanți factori ai declinului populației în această regiune.
Vulturul egiptean
Un alt loc de cinste pe Lista Roșie cu pasari pe cale de disparitie îl ocupă vulturul egiptean. Este cunoscut și ca hoitarul alb. Este una dintre rarele specii de păsări care folosesc unelte și instrumente pentru consumarea hranei (ex: la spargerea ouălor de struț).
Neophron percnopterus este deja o specie extinctă în mai multe țări la nivel global. În România, este înregistrat cu o populație care se află în declin și este amenințată de dispariție.
Pasari pe cale de disparitie din lume
Nu doar în România se înregistrează un declin drastic al populației de păsări din cauza pierderii habitatului, lipsei copacilor pentru crearea de cuiburi naturale, reducerea hranei sau vânat.
O astfel de creștere a numărului de pasari pe cale de disparitie din lume se observă la nivelul întregului glob. Vezi mai jos câteva dintre cele mai faimoase păsări în pericol de dispariție din lume.
Bufnița polară
În pericol critic de dispariție, se estimează că au mai rămas doar 30.000 de exemplare în întreaga lume. Bufnița polară este extrem de rară, și foarte greu de întâlnit în sălbăticie.
Răspândite în regiunea arctică, se confruntă în prezent cu topirea calotelor glaciare. Ceea ce le scade drastic confortul.
De asemenea, ele se hrănesc în principal cu șoareci, a căror populație este de asemenea în declin – ceea ce înseamnă o reducere masivă a sursei de hrană.
Ca rezultat, fascinanta bufniță polară a înregistrat un declin de 85% al populației începând cu 2003.
Cioara de Hawaii
Cu un cioc mai gros și o structură mai rotundă a aripilor decât cioara normală, cioara de Hawaii era răspândită în regiunile de vest și sud-vest ale Hawaii-ului.
Este considerată specia de ciori aflată în cel mai mare pericol de dispariție. De fapt, deja a suferit o extincție în sălbăticie. Fosilele descoperite indică faptul că acestea au populat Hawaii-ul în număr foarte mare, iar extincția a fost de proporții.
Cu toate că datele extincției nu sunt concludente, se crede că acestea au fost victime ale diverse boli ce au avut ca rezultat dispariția speciei.
Din fericire, cioara de Hawaii – sau cioara hawaiană – nu este pierdută pentru totdeauna. Un program de reintroducere a acestora în sălbăticie se află în proces de desfășurare.
Condorul californian
O altă categorie de pasari pe cale de disparitie la nivel mondial o reprezintă condorul californian. Deosebiți și faimoși, aceștia prezintă un risc grav de extincție.
Specia a suferit deja o extincție în sălbăticie în anul 1987, urmând ca doar 26 de supraviețuitori să fie capturați pentru eforturi de a crește populația.
Mai mult sau mai puțin surprinzător, s-a reușit cu succes creșterea numărului condorilor californieni la peste 400. În sălbăticie, însă, datele arată că nu există mai mult de 44 de exemplare care se luptă cu extincția.
Corcodelul cu glugă
Cunoscută drept o pasăre aflată pe muchie de cuțit în privința existenței, corcodelul cu glugă este una dintre cele mai frumoase specii de pasari pe cale de disparitie.
Răspândit în principal în regiuni din Chile și Argentina, este amenințat de extincție la numai câteva decenii de la descoperirea primului exemplar, în 1974.
Populația sa a scăzut drastic de-a lungul ultimelor trei generații, fiind astăzi în pericol critic de dispariție.
Aparent, schimbările climatice constituie principala cauză care a condus la această scădere în masă. Impactul acestor schimbări se revarsă nu doar asupra umanității, ci a întregii biodiverstități a planetei.
Ibisul cu cap pleșuv
Cu mai puțin de 500 de exemplare supraviețuitoare, ibisul cu cap pleșuv se regăsește în zonele Peninsulei Arabiei Saudite și pe coastele Africii de Nord.
Situația arată cel mai îngrijorător în zonele sălbatice ale Siriei. Acolo, nu mai mult de 5 membri ai speciei au rămas în viață. Sunt cele mai rare păsări din Orientul Mijlociu, rezultat al vânătorii, comerțului și pierderii habitatului.
Kakapo
Și Kakapo, sau papagalul bufniță, se află pe lista păsărilor în cel mai mare pericol de dispariție din Noua Zeelandă.
O pasăre nezburătoare cu aspect deosebit, este obiectul a eforturi de conservare care au început în urmă cu peste 125 de ani.
Rezultatele nu sunt foarte promițătoare. Dar totuși, de la o populație de 142 de exemplare în anul 2019, s-a reușit creșterea a încă 24 de pui de kakapo după sezonul de împerechere.
Este o specie care se apropie de extincție, și pentru care se desfășoară eforturi reale de creștere a populației.
Pasărea Kiwi
Încheiem lista celor mai cunoscute pasari pe cale de disparitie din lume cu pasărea Kiwi. Este un exemplar unic de pasăre nezburătoare, în pericol grav de extincție.
Într-un moment critic al existenței acestei specii, au rămas numai 5 exemplare în viață.
Din fericire, intensificarea eforturilor de conservare și repopulare a avut succes. Rezultatul este un număr curent de aproximativ 1.600 de păsări kiwi în întreaga lume.
Schimbările climatice și defrișările sunt factori principali ai reducerii populației de kiwi. Aceasta rămâne în continuare amenințată de dispariție, necesitând atenția și monitorizarea constantă a specialiștilor.
Pasari disparute în urma extincției
Eșecul de a lua măsuri pentru conservarea speciilor de pasari pe cale de disparitie au ca rezultat extincția acestora. Acest lucru s-a întâmplat deja cu numeroase specii de animale de-a lungul istoriei.
Astăzi doar o amintire, există specii care au fost pierdute pentru totdeauna în urma vânatului excesiv sau a altor factori care au condus la extincție.
Conform statisticilor, peste 180 de specii au suferit fenomenul de extincție permanentă. Un număr semnificativ, luând în considerare un total de 11.154 de specii de pasari cunoscute.
Sute dintre speciile rămase se află în pericol critic pe lista de pasari pe cale de disparitie. În lipsa măsurilor de conservare și reintroducere în sălbăticie, acestea ar putea urma aceeași direcție.
Iată mai jos câteva dintre cele mai cunoscute și faimoase pasari disparute în urma extincției. Ele servesc ilustrării consecințelor ce pot urma pentru multe alte specii, în lipsa măsurilor corespunzătoare.
Pasarea Dodo
Un adevărat simbol al extincției cauzate de intervenția umană, pasărea Dodo este una dintre cele mai misterioase specii de păsări dispărute.
Extinctă din insula Mauritius din cauză că a fost vânată excesiv de către marinarii înfometați, în condițiile în care era o pasăre nezburătoare și nu avea instinctul de fugă sau apărare pentru că nu a cunoscut vreodată alți prădători naturali, Dodo a dispărut fără urmă pentru totdeauna.
Foarte puține dovezi ale existenței îi atestă prezența. Mult timp a fost considerată o creatură mitologică din cauza lipsei fosilelor care confirmă că pasărea a fost reală.
Datorită existenței sale enigmatice, pasărea Dodo reprezintă una dintre aparițiile bizare din Alice în Țara Minunilor personaje.
Oʻahu ʻAkialoa
Akiaola ellisana, cunoscută sub denumirea de Oʻahu ʻAkialoa, este o altă specie pierdută pentru totdeauna. Târâșor de miere hawaian, era răspândită, după cum îi spune și numele, în insula OʻAhu din regiunea hawaiană.
Foarte puține informații se cunosc despre habitatul, obiceiurile și viața acestei păsări, din cauza dispariției sale rapide.
Presupușii factori care au condus la extincție au fost aceiași care continuă să amenințe o mulțime de alte păsări hawaiene. Și anume pierderea sau degradarea habitatului, introducerea mamiferelor prădătoare și boli specifice.
Marele Pinguin Nordic
Din nou o pasăre nezburătoare extinctă, Pinguinus impennis, sau marele pinguin nordic, avea un penaj alb pe partea din față, și un penaj lucios de culoare neagră pe spate.
Trăind în principal în regiunile de nord din Oceanul Atlantic, a devenit o specie extinctă la mijlocul secolului 19.
Din nou un rezultat al vânatului excesiv, Pinguinus impennis a fost un animal simbolic în cultura americanilor native. Dar, din păcate, și o sursă de hrană importantă. Anul 1852 a fost cel în care a fost văzut ultimul exemplar viu de marele pinguin nordic.
- Dacă te pasionează viața pinguinilor și te interesează mai multe detalii despre habitatul acestora, hrană și alte detalii incitante, cu siguranță îți va plăcea și pagina noastră cu Curiozități despre Pinguini.
Concluzie
Diverși factori precum degradarea mediului înconjurător, pierderea habitatului natural, reducerea surselor de hrană, vânatul excesiv sau înmulțirea prădătorilor au condus la un număr foarte mare de pasari pe cale de disparitie. O situație valabilă atât în România, cât și în întreaga lume.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai vulnerabile păsări amenințate de extincție. Și este o listă care pare că se află într-o continuă creștere.
Din dorința de a nu pierde unele dintre cele mai fascinante exemplare, sunt necesare eforturi continue pentru conservarea speciilor și a habitatelor acestora.
Bibliografie
La redactarea acestei pagini au fost consultate mai multe date oficiale despre pasari pe cale de disparitie și păsări dispărute din România și din lume. În consecință, prezentul articol este rezultat al informării din surse printre care se pot regăsi:
- abcbirds.org/blog/extinct-birds/
- animalsaroundtheglobe.com/most-endangered-birds/
- datazone.birdlife.org/sowb/casestudy/we-have-lost-over-150-bird-species-since-1500
- earth.com/earthpedia-articles/the-12-endangered-birds-most-at-risk-of-extinction/
- sor.ro/wp-content/uploads/1991/01/Lista-Rosie-Monitorul-Oficial-Partea-I-nr.-798Bis.pdf
- theguardian.com/environment/2022/sep/28/nearly-half-worlds-bird-species-in-decline-as-destruction-of-avian-life-intensifies-aoe