Una dintre cele mai largi suprafețe oceanice de pe Pământ, Oceanul Atlantic este înconjurat de o mulțime de întrebări și de o aură permanentă de mister. Acoperind cca. 20% din suprafața terestră, este sursa a zeci de curiozități interesante și informații utile.
Vrei să afli informații concrete precum Oceanul Atlantic adâncime maximă și insule asociate? Sau poate că ești interesat mai mult de mitologie, legende și mister, în căutarea mai multor secrete din Triunghiul Bermudelor și altor curiozități istorice uimitoare? Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre numeroasele aspecte pe care le vom discuta în următoarele secțiuni!
Cuprins
Despre Oceanul Atlantic
Atlanticul reprezintă a doua cea mai întinsă suprafață oceanică din lume, ocupând o suprafață totală de 106.4 mil. km², ceea ce înseanmă aproximativ 20% din suprafața Pământului. Denumirea sa provine din mitologia greacă, mai exact de la ,,Sea of Atlas”, ceea ce înseamnă Marea lui Atlas.
După Oceanul Antarctic, Atlanticul este al doilea cel mai tânăr dintre oceanele lumii. Cea mai veche mențiune a denumirii acestuia este identificată în The Histories a lui Herodotus, în jurul anului 450 î.Hr. Conform cercetărilor, oceanul nu a existat până acum 130 de milioane de ani. Printre exploatorii și cunoscuții săi descoperitori se regăsesc vikingii, portughezii și Christopher Columb.
Totodată, în medie, apa Atlanticului este cea mai sărată dintre toate apele marilor oceane. Mai exact, salinitatea apei în larg oscilează între 3.3% – 3.7%, în funcție de anotimp și latitudine, și de asemenea sub influența unor factori precum precipitații, evaporare, topirea ghețarilor etc.
Oceanul Atlantic Hartă
Pentru Oceanul Atlantic harta este destul de simplă și ușor de reținut. Suprafața acestuia reprezintă un bazin în formă de S alungit, iar linia Ecuatorului îl împarte în două subdiviziuni clare, și anume Oceanul Atlantic de Nord și Oceanul Atlantic de Sud.
Acesta are o întindere longitudinală între America la vest și Eurasia și Africa la est. În ceea ce privește oceanele care îl mărginesc, este conectat cu Arcticul la nord, cu Pacificul la sud-vest, cu Oceanul Indian la sud-est și cu Antarcticul la sud.
Ce adâncime are Oceanul Atlantic?
Adâncimea medie înregistrată în Atlantic este de 3.338m împreună cu mările adiacente, și de 3.926m fără acestea.
Dorsala Atlantică
În ceea ce privește fundul oceanului, cea mai importantă de menționat este Dorsala Atlantică, mai exact placa tectonică de pe fundul Atlanticului cunoscută drept cel mai lung lanț muntos submarin al lumii. Acesta se întinde din Islanda către nord la aproximativ 58⁰ latitudine, având în medie o adâncime de 2.700m în majoritatea zonelor.
Același lanț muntos separă Atlanticul în două canale, cu adâncimi oscilând între 3.700 – 5.500m. În continuare, crestele transversale dintre continente și Dorsala Atlantică secționează fundul oceanului în diverse și numeroase alte bazine. Guiana, Cape Verde și Bazinele Canare în Atlanticul de Nord, și Angola, Cape Argentina și bazinele braziliene în Atlanticul de Sud sunt cele mai întinse dintre acestea.
Oceanul Atlantic Adâncime Maximă
În ciuda valorilor medii de adâncime care nu depășesc 4.000m, adâncimea maximă înregistrată în Atlantic depășește dublul valorii medii. Mai exact, în Oceanul Atlantic adâncime maximă este înregistrată în Groapa Puerto Rico (cunoscută și drept Puerto Rico Trench), atingând valoarea celei mai mari adâncimi din întregul ocean la 8.605m.
Oceanul Atlantic și Pacific
Dacă bazinul Atlantic ocupă a doua cea mai largă suprafață a pământului dintre toate oceanele lumii, Pacificul este cel mai întins, dar și cel mai adânc, dintre structurile oceanice de pe Pământ. Deși are o întindere imensă, Atlanticul ocupă doar puțin mai mult decât jumătate din suprafața totală a Oceanului Pacific.
Oceanul Atlantic și Pacific sunt, așadar, cele mai întinse și adânci oceane din lume, Pacificul ocupând locul 1 cu peste 30% din suprafața totală a globului și fiind urmat îndeaproape de către Atlantic cu 20%.
Unde se întâlnesc Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific?
Oceanul Atlantic și Pacific se întâlnesc în sud-vestul Atlanticului. Punctul de întâlnire este Cape Horn, având coordonatele 55°58′ S, 67°16′ V, respectiv punctul cel mai sudic al Americii de Sud.
Datorită tuturor fenomenelor și condițiilor în care cele două cele mai mari oceane ale lumii se întâlnesc, acest punct de întâlnire este unul extrem de misterios. Înspăimântător și aproape paranormal pentru unii având în vedere curenții puternici, vânturile și valurile mari dar și icebergurile periculoase, rămâne însă magic, fermecător și de o frumusețe sublimă pentru alții datorită spectacolului vizual oferit.
Fenomen paranormal sau efect vizual natural?
Cu toate că fiecare ocean este delimitat și poartă altă denumire dată de către cercetatori și exploratori, în realitate nu există o barieră fizică sau o graniță clară care să delimiteze apele oceanelor. Curenții se rotesc în continuare între acestea, amestecându-le apele. În regiunea unde se întâlnesc Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific, un curent puternic duce apa dinspre vest către est, turnând apa din Pacific în Atlantic.
Fenomenul, însă, atât de simplu explicat, creează un spectacol de culori și texturi din punct de vedere vizual. Apele proaspăt vărsate din ghețarii topiți, bogate în sedimente și în culori deschise, întâlnesc apa sărată și întunecată a oceanului. Astfel că sunt vizibile două corpuri de apă, colorate complet diferit, care par că nu se amestecă niciodată. Impresia oferită este că rămân în permanență separate. Este o iluzie faptul că aceste ape nu se amestecă, însă o iluzie spectaculoasă care a impresionat milioane de spectatori prin videoclipurile din online.
Oceanul Atlantic Insule
Separând o mulțime de continente, vastul Atlantic creează totodată și sute de insule mici. Acestea au aspecte și proprietăți diverse, variind de la colțuri neatinse de natură sălbatică, la plaje însorite pline de nisip.
Tristan da Cunha este un astfel de grup de insule de origine vulcanică. Insule ale vieții și naturii sălbatice, neatinse de om. Insulele Canare, Azore, Barbados și Islanda sunt alte insule importante formate de către Oceanul Atlantic.
Mările din Oceanul Atlantic
Nu doar insulele sunt formate pe vasta întindere a Atlanticului, ci și numeroase mări. Dintre mările din Oceanul Atlantic, printre cele mai mari și cunoscute se numără Marea Caraibilor, Marea Mediterană, Marea Norvegiei. Acestora li se alătură Golful Guineei, Golful Mexic și Golful Hudson.
La est de insulele Bahamas și la nord-est de Antile, situată în Atlanticul de Nord în curbura dintre cele două Americi, Marea Sargasso este cea mai întinsă dintre toate mările din Oceanul Atlantic, având o adâncime medie de 5.000m și atingând adâncimea maximă de 7km.
Top 15 curiozități despre Oceanul Atlantic
Sunt zeci, dacă nu chiar sute de alte aspecte privind geografia, clima și fauna Atlanticului menite să-ți stârnească interesul. Iată, însă, care sunt 15 dintre cele mai importante curiozități despre Oceanul Atlantic:
- Conform mitologiei grecești, Atlas a fost titanul pedepsit de către Zeus. Această pedeapsă l-a condamnat să stea pe marginea pământului, purtând sferele cerești (cerul/raiul) pe umerii săi. Atlas a fost pedepsit astfel după ce a luptat contra zeilor olimpieni pentru controlul cerurilor. Astfel, Oceanul lui Atlas a devenit sursa denumirii Oceanului Atlantic.
- Oceanul Atlantic a fost primul ocean traversat vreodată de un vas.
- Atlanticul a fost de asemenea primul ocean din lume deasupra căruia a zburat un avion.
- Lanțul muntos submarin din Oceanul Atlantic este cel mai întins de pe planetă. Acesta măsoară de patru ori lungimea altor structuri muntoase majore, inclusiv Himalaya și Anzii.
- Formațiunile subacvatice ale munților subacvatici din Atlantic pot fi văzuți din spațiu, pe imaginile de pe sateliți.
- Oceanul Atlantic reprezintă sursa a numeroase fenomene care afectează America de Nord, în special uragane puternice și furtuni tropicale.
- Atlanticul este cunoscut și drept corpul de apă care separă Lumea Veche de Lumea Nouă.
- Ghețarii sunt cunoscuți printre cele mai obișnuite hazarde în perioada februarie – iulie pentru vasele care navighează Atlanticul.
- Primul vas care a traversat vreodată Oceanul Atlantic cu pasageri în ani 1850 a fost Cunard Line.
- Suprafața Oceanului Atlantic este de 6.5 ori mai mare în comparație cu suprafața Statelor Unite ale Americii.
- Oceanul Atlantic este locul în care faimosul Titanic, considerat a fi un vas invincibil și imposibil de scufundat, a lovit un iceberg în drumul către America și, drept urmare, s-a scufundat în 1912.
Curiozități despre Oceanul Atlantic: Viața din adâncuri
- Reciful de corali din Florida măsoară peste 255km în lungime. Este, astfel, unul dintre cele mai mari recifuri de corali din lume. Așadar, a devenit gazdă a unei vaste varietăți de creaturi marine.
- În Oceanul Atlantic se află cel mai mare număr de țestoase și cuiburi de țestoase din întreaga lume. Mai exact, acestea se găsesc în regiunea Floridei.
- Celacantul, un pește care se presupunea a fi dispărut de peste 60 de milioane de ani a fost capturat în viață în 1938 în apele Atlanticului.
- Printre creaturile din Oceanul Atlantic se regăsesc balena cu cocoașă, lamantinul, steaua de mare, leul de mare, pinguinii, crabul-fantomă atlantic. Nu lipsesc nici foca gri atlantică, caracatița, țestoasa verde de mare, dar și numeroase alte specii de pești și rechini. Speciile pe cale de dispariție se găsesc, de asemenea, în număr mare, în acest ocean: delfini, albatroși etc.
CITEȘTE ȘI:
- Top 75 Curiozități despre Pinguini
- Foca Polară: Top 10 Curiozități despre hrană și habitat
- Câte Inimi Are Caracatița Cu 9 Creiere și Sânge Albastru
- 25 de Curiozități despre Munții Himalaya Mai Puțin Cunoscute
FAQ și alte curiozități despre Oceanul Atlantic
Datorită suprafeței imense și diverselor fenomene care au loc în jurul și în Atlantic, există sute de întrebări și mistere care înconjoară acest subiect. Iată ce alte informații utile sau curiozități despre Oceanul Atlantic cât mai interesante poți afla despre al doilea cel mai întins ocean al lumii:
1. Care este în Oceanul Atlantic temperatura apei?
În Oceanul Atlantic temperatura apei variază în funcție de latitudine, dar și de curenți și anotimpuri. Această temperatură reflectă distribuția pe latitudine a energiei solare, și este cuprinsă în general între –2⁰ și 29⁰C.
Temperaturile maxime sunt resimțite în partea de nord a Ecuatorului, în timp ce temperaturile minime se regăsesc în regiunile polare. Pe latitudinile de mijloc se găsește zona în care temperatura înregistrează cele mai mari variații. Aici, valorile se schimbă de-a lungul anului cu 7⁰ – 8⁰C.
2. Ce alte informații despre Oceanul Atlantic există?
Cel mai cunoscut hazard natural din Atlantic, dincolo de pericolul ghețarilor, este Triunghiul Bermudelor. Numeroase incidente de aviație și navigare în această regiune au cauze inexplicabile, misterioase, și presupus paranormale. Aceste afirmații nu sunt, însă, susținute oficial.
Concluzie
Impresionant atât în ceea ce privește dimensiunile, întinderea, adâncimea, coordonatele istorice și geografice, cât și în ceea ce privește estetica, impactul vizual, experiențele create și fenomenele naturale, Oceanul Atlantic rămâne nu doar unul dintre cele mai mari oceane ale lumii, ci și unul dintre cele mai frumoase, misterioase și bogate în resurse naturale, biosferă și mitologie. Tocmai de aceea este și sursa atât de multor informații și curiozități, a căror listă este în continuă dezvoltare și îmbogățire.