cate inimi are caracatita

Câte Inimi Are Caracatița Cu 9 Creiere și Sânge Albastru

Câte inimi are caracatița este una dintre întrebările cele mai frecvente pe care oamenii și le adresează în legătură cu această creatură. Pentru că, într-adevăr, este una dintre rarele viețuitoare care nu dispun de o singură inimă, de un singur creier sau de o singură pereche de brațe.

Deoarece caracatița este deja suficient de misterioasă și fascinantă, nu vom mai crește și noi misterul și curiozitatea. Să trecem direct la a discuta toate lucrurile neobișnuite și explicațiile aferente pentru această ființă. Iată câte inimi are o caracatiță, dacă este adevărat că o caracatiță are 9 creiere, precum și alte curiozități interesante sau utile și informații despre caracatiță.

Câte inimi are caracatița?

Pe scurt, o caracatiță are trei inimi: una centrală și două periferice. Inima centrală este mai mare decât celelalte două periferice, însă totalul de trei inimi este absolut necesar supraviețuirii caracatiței. Spre deosebire de om, care poate trăi cu o singură inimă, caracatița trăiește în oceanele adânci, unde oxigenul este mai puțin la îndemână, iar mediul este mai dur.

cate inimi are o caracatita

 

Drept rezultat, caracatițele au evoluat de-a lungul timpului și au dezvoltat trei inimi, cu funcții diferite, astfel încât să-și poată asigura supraviețuirea, energia și buna funcționare generală a întregului corp. Însă interesant nu este doar câte inimi are caracatița, ci și ce face fiecare și de ce.

Așadar… Câte inimi are o caracatiță și cum funcționează acestea?

După cum am explicat mai sus, răspunsul la câte inimi are o caracatiță este simplu: trei inimi! Mai interesant este, însă, cum funcționează fiecare dintre acestea.

Prima și principala inimă, și anume inima centrală, este responsabilă cu circulația sângelui oxigenat în restul corpului, asigurând energie în fiecare mușchi și organ al caracatiței. Această inimă centrală mai este numită și inimă sistemică a caracatiței.

Celelalte două inimi mai mici, inimi periferice, au rolul de a pompa sângele prin branhii, de unde acest sânge este oxigenat în primă fază. Întocmai datorită funcției lor de a pompa sângele prin branhii, inimile periferice ale caracatiței mai sunt cunoscute și ca cele două inimi branhiale.

Mai exact, sângele neoxigenat este pompat prin branhii de către inimile periferice. În acest punct, pompat prin branhii, se transformă în sânge oxigenat pentru a ajunge mai departe în inima centrală. Din inima centrală, sângele oxigenat trece la etapa următoare, respectiv generarea de energie pentru organe și mușchi.

Am stabilit, deci, câte inimi are o caracatiță și ce rol îndeplinește fiecare. Dar de ce? De ce are caracatița trei inimi? Care sunt circumstanțele în care creatura a evoluat astfel? Și mai mult, de ce are nevoie de toate trei pentru buna funcționare a organismului?

De ce are caracatița 3 inimi?

Pe scurt, cele două inimi în plus pe lângă prima inimă centrală, la caracatiță, sunt un mod de a compensa lipsa hemoglobinei și înlocuirea acesteia cu hemocianina în sângele caracatiței. Sau, mai exact, principalul motiv de ce are caracatița 3 inimi este dezvoltarea unui mod de a oxigena sângele având în vedere că hemocianina nu se combină la fel de bine cu oxigenul precum hemoglobina.

de ce are caracatita 3 inimi

Pentru a explica de ce are caracatița 3 inimi, va trebui să analizăm puțin mai atent mediul de viață și anatomia caracatiței. Caracatițele sunt cefalopode cu anatomie truncată, întocmai ca ceilalți trei membri ai aceluiași grup, și anume calamarul, sepiida și nautilii. Având în vedere viețuirea în apele oceanice adânci, acestea folosesc o proteină bogată în cupru pentru a transporta oxigenul.

Sângele uman folosește o proteină bogată în fier, cunoscută drept hemoglobină, transportată prin celulele roșii ale sângelui – motiv pentru care sângele uman este roșu. Cefalopodele, inclusiv caracatița, utilizează acea proteină bogată în cupru denumită hemocianină, mult mai mare decât hemoglobina și care este transportată prin plasma sângelui – motiv pentru care sângele lor este albastru, nu roșu.

Ei bine, această hemocianină este mai puțin eficientă decât hemoglobina în formarea de legături cu oxigenul. Astfel că spre deosebire de om, spre exemplu, unde o inimă este suficientă, caracatița compensează această inconveniență a hemocianinei având trei inimi. Iar acest lucru explică destul de clar de ce are caracatița trei inimi.

Cele două inimi branhiale preiau sângele neoxigenat din întregul corp și îl pompează prin branhii, în timp ce o inimă sistemică preia sângele acum bogat în oxigen. În continuare, inima sistemică crește presiunea sângelui și îl ajută să circule din nou în restul corpului.

Practic, cele două inimi periferice adăugate compensează lipsa hemoglobinei din sângele caracatiței. Câte inimi are caracatița a fost influențat, așadar, de către această nevoie de oxigen în adâncul oceanului.

Câte inimi are caracatița în funcție de specie?

Există în jur de 300 de specii de caracatiță în întreaga lume, și acestea se găsesc în fiecare ocean. Astfel că este normal să ne gândim la posibilitatea ca dintre toate aceste specii, unele caracatițe să aibe mai multe sau mai puține inimi decât celelalte. Așadar, câte inimi are caracatița în funcție de specie? Există caracatițe cu 4 sau mai multe inimi? Sau poate cu o singură inimă sau două?

Conform cercetătorilor, nu. Câte inimi are caracatița nu depinde de specia acesteia, pentru că fiecare caracatiță are doar trei inimi, din motivele explicate mai sus. Orice inimă adițională este inutilă, în timp ce mai puține inimi ar fi insuficiente supraviețuirii pentru că nu ar asigura necesarul de oxigen.

Spre exemplu, pentru unele specii de caracatiță, inima sistemică (inima centrală, cea mai mare) se oprește uneori atunci când animalul înoată. În acest caz, caracatița moare, ceea ce demonstrează din nou că mai puțin decât trei inimi sunt insuficiente pentru supraviețuirea speciei.

Câte tentacule are caracatița?

Caracatița are opt tentacule. Întocmai denumirea viețuitoarei spune câte tentacule are caracatița, dacă ne gândim la traducerea din limba engleză (“octopus”, unde “octo–“ = ,,opt”). Două tentacule sunt considerate a fi picioarele, iar celelalte șase tentacule se comportă ca șase brațe. În total, caracatița are opt tentacule.

cate tentacule are caracatita

De asemenea, dintre câte tentacule are caracatița, toate sunt extrem de puternice, prevăzute cu mușchi și flexibile. Sunt prevăzute cu ventuze – pe partea inferioară, până spre capătul fiecărui tentacul. Aceste ventuze au o mare forță de aspirație care le ajută la deplasare și la procurarea și desfacerea hranei.

Despre caracatiță

Există aproximativ 300 de specii de caracatiță, cu cele mai variate dimensiuni și obiceiuri, de la câteva grame la 5–10 kg. Rezumând lucrurile generale discutate deja despre caracatiță, știm că aceasta are trei inimi și sânge albastru, precum și opt tentacule prevăzute cu ventuze. Totuși, nu a ajuns una dintre cele mai fascinante creaturi ale oceanului doar pentru aceste aspecte.

informatii despre caracatita

Caracatița este de asemenea una dintre cele mai inteligente creaturi acvatice, având aproape la fel de mulți neuroni ca un câine, ajungând până la 500 de milioane pentru anumite specii. Inteligența sa este deseori comparată cu inteligența întâlnită și la alte viețuitoare acvatice, inclusiv delfinul sau foca polară.

CITEȘTE ȘI:

Este un artist declarat la camuflaj, și are o durată de viață destul de scurtă. Dacă te-ai întrebat vreodată cât trăiește caracatița, aceasta nu supraviețuiește foarte mult timp. Media de viață este de doar 3-5 ani.

Alte informații despre caracatiță

Ce altceva mai trebuie să știi, în afară de câte inimi are o caracatiță, câte tentacule și cum funcționează acestea? Există zeci de lucruri interesante pe care le mai poți descoperi, așa că iată și alte informații despre caracatiță utile și interesante:

Câte creiere are caracatița?

Caracatița are 9 creiere în total. Dacă 3 inimi ți se părea un număr impresionant de mare pentru câte inimi are caracatița, este posibil să te șocheze chiar numărul pentru câte creiere are caracatița. Cu toate acestea, este destul de logic și ușor de explicat de ce.

Caracatița dispune de un creier principal, și de încă opt creiere mai mici, câte unul per fiecare tentacul. Fiecare astfel de mini-creier coordonează individual propriul tentacul. Am stabilit deja câte tentacule are caracatița, și anume 8, tot opt vor fi și creierele de pe tentacule care se vor alătura creierului principal. Astfel, caracatița dispune de un total de nouă creiere.

cate creiere are caracatita

Prin ce respiră caracatița?

Tot printre informații despre caracatiță utile și frecvent solicitate se rostogolește și întrebarea prin ce respiră caracatița. Ei bine, caracatița respiră, la fel ca majoritatea peștilor, prin branhii. Acestea inspiră oxigenul prin branhii, urmând să îl expire printr-un tub special, denumit sifon. Atunci când caracatița respiră foarte rapid și expiră cu putere, poate înota în spate prin propulsia jetului.

Cu ce se hrănește caracatița?

Trăind pe fundul oceanului în general, printre cele mai frecvente și cunoscute vietăți cu ce se hrănește caracatița se numără moluștele, crabii și creveții. Puii nou-născuți de caracatiță consumă hrană mai mică: copepode, larva crabului și stele de mare. În schimb ceea, ce mănâncă o caracatiță adultă se extinde până la diverse scoici, melci, pești mici și chiar alte caracatițe uneori.

Unde trăiește caracatița?

Cel mai simplu răspuns pentru unde trăiește caracatița este pe fundul oceanului. Și în toate oceanele. Există caracatițe în fiecare ocean de pe planetă, și trăiesc în general pe fundul oceanului, unde se pot târî.

Solitare și teritoriale, caracatițele își petrec mult timp din viață în mici găuri, gropi și crevase din rocile și coralii oceanelor. De la Oceanul Pacific la Oceanul Atlantic, caracatițele se găsesc în toate mediile oceanice.

CITEȘTE ȘI:

Curiozități despre caracatiță

Misterul caracatiței și motivul pentru care este considerată una dintre cele mai speciale – și deseori extraterestre – creaturi ale lumii nu se rezumă la anomaliile sale anatomice. Iată cele mai interesante și deosebite curiozități despre caracatiță:

curiozitati despre caracatita

Top 10 Curiozități despre caracatiță fascinante

  1. În diverse experimente, caracatițele și-au demonstrat inteligența prin rezolvarea de labirinturi și învățarea trucurilor pentru a obține recompense-hrană.
  2. Întocmai ca maimuțele, și caracatițele sunt capabile să folosească unelte. Este o abilitate rar întâlnită la alte animale, care le reflectă clar abilitatea excepțională de învățare.
  3. Caracatițele au capacitatea de a recunoaște viețuitoare din exteriorul propriei specii, inclusiv oameni, și de a-i memora vizual.
  4. Deși fiecare specie are o modalitate diferită de reproducere, pentru majoritatea speciilor de caracatiță masculul moare la scurt timp după împerechere, de obicei în doar câteva luni.
  5. Caracatițele sunt considerate cele mai pricepute animale din lume la camuflaj, având abilitatea de a-și schimba complet culoarea întregului corp și de a se camufla instantaneu. De asemenea, își pot schimba inclusiv dimensiunea și textura pielii, pentru camuflaj perfect în orice mediu înconjurător.
  6. Cercetătorii spun că dacă o caracatiță își pierde un tentacul, acesta se poate reface complet în doar 100 de zile, inclusiv cu mini-creierul aferent.
  7. Toate speciile de caracatiță au venin cu diverse nivele de toxicitate, pe care îl injectează prăzii folosind un fel de limbă sau cioc similar cu cel al păsărilor, pentru a le captura și a le consuma drept hrană.
  8. O caracatiță are aproximativ 2.000 de ventuze în total, fiecare dispunând de chemo-receptori care pot gusta orice ating.
  9. Cercetătorii afirmă că din aproximativ 50.000 – 75.000 de ouă depuse, doar două reușesc să supraviețuiască și să devină caracatițe adulte mature.
  10. Caracatițele cresc foarte rapid, cu aproximativ 2% din greutatea lor pe zi, având o eficiență excelentă de 50% în convertirea energiei procurată din hrană pentru creșterea masei corporale, spre deosebire de oameni, care au o eficiență de doar 25%.

Curiozități despre caracatița cu inele albastre

  1. Caracatița cu inele albastre cuprinde patru specii dintre cele mai veninoase caracatițe din lume.
  2. Acestea se găsesc în recifii de corali și în apele din oceanul Pacific și oceanul Indian, din Japonia către Australia.
  3. Caracatița cu inele albastre își afișează inelele albastre în semn de avertisment atunci când se simte amenințată.
  4. În ciuda faptului că este foarte veninoasă, caracatița cu inele albastre nu este agresivă și preferă să evite confruntările prin aplatizarea corpului și camuflarea în funcție de împrejurare.

Curiozități despre caracatița uriașă

  1. Caracatița uriașă poate atinge până la 9m în lățime, de la vârful unui tentacul la celălalt, și o greutate de până la 20kg.
    caracatita uriasa
  2. De obicei, se găsește la peste 100m de adâncime în ocean.
  3. Caracatița uriașă se hrănește cu viețuitoare moarte, de obicei moluște, crabi, scoici, crustacee, creveți și pești mici.
  4. Cu instincte excelente, sunt unele dintre cele mai rapide specii de caracatiță, atingând o viteză care poate depăși 60-75mph.
  5. Caracatița uriașă din Oceanul Pacific își poate schimba complet culoarea în numai o zecime de secundă.

Curiozități despre caracatița gigant

  1. Femelele speciei de caracatița gigant din Pacific depun între 18.000 și 74.000 de ouă, fiecare având mărimea unui bob de orez.
  2. Acestea nu își părăsesc niciodată ouăle în timpul procesului de incubare, și deseori mor imediat după aceea din cauza autocanibalismului.
  3. Caracatița gigant are între 2.140 și 2.240 de ventuze per fiecare tentacul, ceea ce îi conferă o strânsoare foarte puternică și simțuri ale gustului și mirosului foarte dezvoltate.

cate inimi are caracatita

Top 5 Nume de caracatiță

Părerile sunt foarte controversate în ceea ce privește adoptarea de caracatiță drept animal de companie. Unele voci sunt complet împotriva ținerii unei caracatițe în captivitate și nu le recomandă drept animale de companie bune, în timp ce alte persoane sunt fascinate de inteligența lor remarcabilă.

În orice caz, iată cele mai cunoscute nume de caracatiță folosite atât de către proprietarii unor astfel de animăluțe de companie, cât și pentru alegerea unui nume inspirat pentru o caracatiță de pluș:

  • Octy – nume de caracatiță frecvent folosit, provenind de la ,,Octopus”, ceea ce înseamnă caracatiță în engleză.
  • Venom – amintind de veninul de care fiecare caracatiță dispune
  • Eights – nume de caracatiță provenind de la ,,Eight”, ceea ce înseamnă opt și face referire la numărul de tentacule ale unei caracatițe
  • Alwin – nume foarte potrivit, însemnând prieten nobil.
  • Donna – nume de caracatiță recomandat pentru femele, însemnând femeie.

Concluzie

Cu opt tentacule și sânge albastru, caracatița este una dintre cele mai fascinante creaturi atât din mediul acvatic, cât și din întreaga lume. Având în vedere câte inimi are caracatița, respectiv trei, dar și numărul impresionant de creiere, respectiv nouă, caracatița continuă să uimească omenirea cu inteligența și abilitățile sale, câștigându-și locul de drept în rândul celor mai neobișnuite, neașteptate, misterioase și totodată fermecătoare creaturi din lume.

CITEȘTE ȘI:

Bibliografie

biogeoplanet.com/why-do-octopuses-have-9-brains-8-arms-3-hearts-and-blue-blood-surprising-facts/

newscientist.com/question/many-hearts-octopus/

nhm.ac.uk/discover/octopuses-keep-surprising-us-here-are-eight-examples-how.html

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin