foca polară

Foca Polară: Top 10 Curiozități despre hrană și habitat

Foca polară se numără printre cele mai interesante mamifere pe care le poți descoperi. Creaturi subacvatice care trăiesc în regiunile polare și subpolare, focile sunt o sursă de curiozități și lucruri fascinante nu doar prin aspectul plăcut, ci și prin numeroasele caracteristici uimitoare. Iată câteva informații despre foca polară esențiale, dar și curiozități mai puțin cunoscute despre aceste ființe!

Foca polară

Foca polară face parte din ordinul Pinipede, sau Pinnipede, ordin de mamifere din regiunile reci ale lumii. Denumirea provine din limba greacă, traducându-se drept picioare (,,–pede”) înotătoare (,,pini–”). Se face referire, astfel, la aspectul picioarelor adaptate vieții acvatice, sub forma înotătoarelor.

Dar câte specii de foci există? Ei bine, conform cercetărilor, în prezent există un total de 33 de specii de pinipede în viață, majoritatea cunoscute sub denumirea de focă, sau focă polară. Foca, leii de mare dar și morsele, toate fac parte din acest ordin al Pinipedelor.

Morsele sunt de asemenea unele dintre cele mai interesante creaturi din lume, astfel devenind o sursă importantă de curiozități fascinante. Dacă vrei să te lași fascinat de viața și funcționarea morselor, dar și a altor animale complexe de pe planetă, cu siguranță te va interesa și acest articol:

Revenind la ordinul Pinipede, acesta este împărțit în trei grupuri principale, și anume:

  • Grupul morselor, respectiv singurul membru în viață al familiei Odobendae
  • Focile cu urechi din familia Otariidae, grup care include și focile de blană și leii de mare
  • Focile fără urechi*, cunoscute și ca Phocidae sau focile adevărate

*Deși denumirea lasă de înțeles că nu ar avea urechi, de fapt focile fără urechi (focile adevărate) au urechi. Doar că acestea sunt ascunse în dedesubtul suprafeței pielii lor. Mai exact, focile cu urechi au și partea externă a urechei, aceasta lipsind la focile fără urechi care au doar urechea internă.

caracteristici

Specii de focă polară

Intrând mai amănunțit în subiect, iată care sunt, mai exact, toate aceste 33 de specii de foci, și cum se împart ele:

Specii de focă adevărată, sau focă fără urechi (Familia Phocidae)

Există un total de 18 specii de focă adevărată aparținând familiei Phocidae. Au fost 19 în total, însă o specie a dispărut complet de pe pământ, motiv pentru care în prezent există doar 18 specii ale familiei.

Această categorie de foci o include și pe cea mai mare din lume, și anume specia foca–elefant sudică, unde masculul atinge până la 6 metri lungime și 3.855kg, iar femelele ating în jur de 3m lungime și o greutate de 907kg, greutate care o depășește pe cea a unei mașini obișnuite. Iată care sunt celelalte specii:

Specii de focă nordică (subfamilia Phocinae)

  • Foca cu creastă (Cystophora cristata)
  • Foca bărboasă sau Foca cu barbă (Erignathus barbatus)
  • Focile caspice (Phoca caspica)
  • Foca gri (Halichoerus grypus)
  • Focile de Groelanda (Phoca groelandica)
  • Focile cu panglică sau Foca dungată (Phoca fasciata)
  • Foca Baikal, Nerpa sau Foca Siberică (Phoca sibirica)
  • Foca inelată (Phoca hispida)
  • Focile de liman (Phoca vitulina)
  • Foca cu Pete sau Foca Larga (Phoca largha)

Specii de focă sigiliu, focă elefant și focă antarctică (subfamilia Monachinae)

  • Foca Leopard (Hydrurga leptonyx)
  • Foca–Elefant de Nord sau Foca–Elefant Nordică (Mirounga angustirostris)
  • Foca–Elefant de Sud sau Foca–Elefant Sudică (Mirounga leonina)
  • Focile Mâncătoare de Crabi (Lobodon carcinophagus)
  • Foca Sigiliu Mediterană (Monachus monachus)
  • Foca Sigiliu Caraibeană sau Foca Sigiliu de Caraibe (Monachus tropicalis)**
  • Foca–Sigiliu Hawaiiană sau Foca Sigiliu de Hawaii (Monachus schauinslandi)
  • Foca Weddell sau Sigiliul Weddell (Leptonychotes weddellii)
  • Foca Ross sau Sigiliul Ross (Ommatophoca rossii)

** Foca Sigiliu de Caraibe sau Foca Sigiliu Caraibeană nu mai există. Monachus tropicalis este o specie care a suferit în urma extincției, și care astăzi nu mai există nicăieri pe planetă, conform cercetărilor.

Specii de focă cu urechi (Familia Otariidae)

Există un total de 14 specii de foci cu urechi ale familiei Otariidae, dintre care cinci sunt leii de mare și nouă sunt focile de blană. Una dintre cele mai cunoscute specii de lei de mare este Leul de mare de California, sau leul de mare Californian, aceste fiind și cel pe care îl putem întâlni cel mai des în grădinile zoologice sau în reprezentațiile acvatice, făcând trucuri și numere de divertisment.

Iată care sunt celelalte specii ale aceleiași familii:

Specii de lei de mare (subfamilia Otariinae)

  • Leii de mare de California, Galapagos și Japonezi (Zalophus californianus)
  • Leul de mare australian (Neophoca cinerea)
  • Leu de mare sud-american (Otaria flavescens)
  • Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus)
  • Leul de mare din Noua Zeelandă (Phocarctos hookeri)

Specii de focă de blană (Subfamilia Arctocephalinae)

Focile de blană sunt denumite astfel datorită stratului gros de blană de pe corpul lor, care acaparează aerul și le păstreaza corpul cald timp îndelungat.

  • Foca de blană Galpagos (Arctocephalus galapagoensis)
  • Foca de blană sud-americană (Arctocephalus australis)
  • Foci de blană din Noua Zeelandă (Arctocephalus forsteri)
  • Foca de blană subantarctică (Arctocephalus tropicalis)
  • Foca de blană antarctică (Arctocephalus gazella)
  • Focile de blană nordice (Callorhinus ursinus)
  • Foca de blană Guadalupe (Arctocephalus townsendi)
  • Focile de blană sud-africane și australiene (Arctocephalus pusillus)
  • Foca de blană Juan Fernandez (Arctocephalus philippii)

Caracteristici foca polară

Fiecare familie și subfamilie de focă are propriile sale caracteristici în ceea ce privește aspectul, dimensiunile, comportamentul și stilul de viață. Chiar mai mult decât atât, fiecare dintre toate aceste specii de foci este unică în felul său, fiecare având propriile trăsături care le deosebesc de celelalte.

Dimensiunile variază pentru foca polară de la cele mai mici la cele mai mari. În timp ce foca Baikal (focă fără urechi cunoscută și ca nerpa) nu depășește în general 45kg, fiind considerată cea mai mică specie, foca-elefant (sau elefantul sudic) are dimensiuni gigantice, de până la 6m lungime, și o greutate care poate depăși 3.855kg.

foca elefant

Orice focă polară este considerată mamifer main semi-acvatic, datorită acelor pinipede despre care vorbeam la început, și care le garantează titlul de înotătoare supreme. Acestea își trăiesc cea mai mare parte a vieții în apă, însă sunt nevoite să petreacă timp semnificativ și pe uscat sau pe gheața mărilor, în special în sezonul de împerechere și când dau naștere unor pui de focă.

Având în vedere timpul considerabil pe care îl petrec în apă, există specii de foci – precum foca elefant – care și-au dezvoltat abilitatea de a-și ține respirația sub apă chiar și până la 2 ore, dar și să se scufunde la adâncimi mai mari de 2m în căutare de hrană.

Unde trăiește foca

În ceea ce privește habitatul, focile sunt răspândite în principal în regiunile polare și subpolare ale lumii. Însă unde trăiește foca mai exact variază în funcție de specia de focă despre care vorbim. Cu alte cuvinte, fiecare familie sau subfamilie are propriul său habitat.

În general, focile adevărate (cele fără urechi) trăiesc în apele reci ale Oceanului Arctic sau de pe coastele Antarcticii. În timp ce unele specii nu părăsesc niciodată ghețarii și sparg găuri în gheață pentru a respira, altele își creează peșteri în zăpadă și locuiesc acolo.

unde trăiește foca

Deci, unde trăiește foca din familia Phocidae? Ei bine, focile mâncătoare de crabi, Weddell, focile leopard și Ross locuiesc în Oceanul Antarctic. Celelalte specii precum foca cu creastă, cu pete, inelată, dungată, foca de Groelanda și foca bărboasă locuiesc în Oceanul Arctic. Tot aici găsim și familia Odobendae. Morsele trăiesc de asemenea cu precădere în Oceanul Pacific și în Oceanul Atlantic.

CITEȘTE ȘI:

Nu același lucru putem spune și despre locul unde trăiește foca cu urechi, din familia Otariidae. În general, focile de blană și leii de mare trăiesc în zona de nord a Oceanului Pacific, între Asia și America de Nord, dar și pe coastele Americii de Sud, Antarctica, Australia de sud și Africa de sud-vest. Aceste specii pot petrece chiar și până la 2 ani înotând în largul oceanului, înainte de a se întoarce pe uscat pentru împerechere.

Sigur, există și excepții. În timp ce majoritatea focilor trăiesc în apele mării și ale oceanului, unele se aventurează și în estuare și râuri, în special în căutare de hrană. Cea mai remarcabilă excepție de la habitatul general o reprezintă foca Baikal, cea mai mică specie de focă. Unde trăiește foca Baikal? Ei bine, aceasta își petrece toată viața într-un lac. Mai exact, în Lacul Baikal, un lac de apă dulce din Siberia.

Ce mănâncă foca

Dacă te întrebi cu ce se hrănește foca, toate speciile se hrănesc cu alte animale, fiind carnivore. Așadar atunci când ne întrebăm ce mănâncă foca, putem răspunde la modul general că peși prinși în apele mării și ale oceanelor. De asemenea, anghilele (țiparii), calamarii, caracatița și homarii fac parte din dieta focilor. Cu toate acestea, există și specii care nu se conformează acestui tipar.

CITEȘTE ȘI:

ce mănânca foca

Spre exemplu, dieta unei morse constă în scoici și carnea crustaceelor, pe care le găsesc cu ușurință datorită mustăților cu sensibilitate ridicată și le absorb de pe suprafața oceanului cu gurile puternice. O excepție de la ce mănânca foca în general o face și foca leopard. Aceasta trăiește hrănindu-se cu animale pe care le vânează, mai exact pinguini și chiar alte foci.

CITEȘTE ȘI:

O observație interesantă se remarcă și cu privire la întrebarea cu ce se hrănește foca mâncătoare de crabi. Contrar denumirii sale, aceasta nu mănâncă deloc crabi. Cel puțin nu crabii la care te-ai gândi în mod normal. Și atunci ce mănânca foca mâncătoare de crabi? Ei bine, dieta sa constă în krilli antarctici. Mai exact, aceste foci își folosesc dinții foarte bine specializați în filtrarea apei pentru a prinde aceste crustacee mici din abundență.

Indiferent ce mănâncă foca, este important de reținut faptul că acestea pot consuma cantități foarte mari de mâncare. Cu toate acestea, ele pot alterna totodată perioadele în care se hrănesc cu perioade lungi în care nu consumă nimic.

Spre exemplu, foca gri se poate hrăni cu până la 4.53kg de mâncare într-o singură zi, însă uneori nu se hrănesc câteva zile consecutive, și chiar se opresc complet de la consumul de hrană în sezonul de împerechere. Din ce sau cu ce se hrănește foca în acest timp? În aceste perioade de post, ele supraviețuiesc chiar și săptămâni întregi cu energie generată de către țesutul adipos acumulat.

Foca polară curiozități: Top 10 lucruri interesante despre foci

Iată cele mai interesante curiozități despre foci, pe care cel mai probabil că nu le știai despre aceste creaturi.

  1. Focile sunt deseori numite și cățelușii oceanelor, datorită ochilor rotunzi și mari (puppy eyes), privirii blânde, boticului cu mustăți și personalității jucăușe și inteligente.foca polară curiozități
  2. Există teorii conform cărora focile sunt înrudite cu câinii de-a lungul evoluției.
  3. Având abilitatea de a-și ține respirația până la 2h în timpul scufundărilor după hrană, foca–elefant își poate scădea ritmul cardiac cu până la 50%–80%.
  4. Foca polară doarme în sesiuni scurte de somn, având abilitatea de a dormi câte un pui de somn atât pe uscat, cât și în apă.
  5. Atunci când aleg să doarmă în apă, ele plutesc în întregime chiar sub suprafața apei, cu excepția nasului care rămâne afară și le asigură respirația continuă.
  6. Unele specii pot dormi complet scufundate chiar sub suprafața apei, și își închid căile respiratorii pentru a evita înecul.
  7. Mama și puiul de focă au o legătură specială, marcată de un sunet unic.
  8. La fel ca oamenii care fumează din abundență, și focile au un nivel ridicat de monoxid de carbon în celulele sangvine. La foca polară, acest nivel are legătură cu scufundările adânci ale focilor. La oameni, valoarea ridicată a acestui nivel se datorează arderii plantei de tobacco.
CITEȘTE ȘI:
  1. Conform unor cercetări, sângele unei foci elefant atinge un nivel aproximativ de 10% monoxid de carbon, ceea ce specialiștii explică prin faptul că aceste creaturi își țin respirația timp de cca. 75% din viață, singura modalitate de a elimina monoxidul de carbon din corpul unui animal fiind aceea de a expira.
  2. Temperatura creierului scade în timpul scufundării. Foca polară înregistrează o scădere a temperaturii creierului de 3⁰C de-a lungul unei scufundări de 15 minute, proces care reduce consumul oxigenului prin creier cu 15-20% și îmbunătățește semnificativ capacitatea de scufundare a focii.

Alte informații despre foca polară

  • Evoluție și specii înrudite:

Din punct de vedere al evoluției, focile sunt rude la cel mai apropiat grad ale urșilor și al grupului de animale care include nevăstuicile, nurcile și vidrele, precum și panda roșu, ratonii și sconcșii.

  • Ce culoare are foca?

Coloritul focilor variază, de la specie la specie, dar și în funcție de vârstă. Uneori, foca nu are doar o singură culoare cu aspect uniform, multe dintre ele fiind dungate sau pătate, asemenea unui tigru sau leopard. Cu toate acestea, dacă ne întrebăm ce culoare are foca în general, blana sa poate varia de la nuanțe de negru, maro și maro-roșcat până la nuanțe de argintiu și gri deschis.

Mai mult decât atât, atunci când te întrebi ce culoare are foca trebuie să ții cont și de vârsta acesteia. Un pui de focă – pentru majoritatea speciilor – va avea o nuanță închisă și intensă de maro a blănii la naștere. După primele luni, când năpârlesc primul strat de blană, ele dobândesc o nuanță mai deschisă de maro.

foca polară

Concluzie

Foca polară este una dintre cele mai fascinante creaturi pe care le poți întâlni, și există mult mai multe specii în lume – mult mai mari și mai impunătoare – decât cele cu care te-ai obișnuit la reprezentațiile acvatice făcând trucuri interesante și distrând audiența. Ție care specie de focă ți s-a părut cea mai interesantă?

Bibliografie
  1. livescience.com/27870-seals.html
  2. nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/seals-pinnipeds-walruses-sea-lions
  3. pinnipeds.org/seal-information/species-information-pages/the-pinniped-families
  4. visitsealife.com/sunshine-coast/information/news/fun-facts-about-seals/
  5. treehugger.com/seal-facts-5092292

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin