25 de Curiozități despre Munții Himalaya

25 de Curiozități despre Munții Himalaya Mai Puțin Cunoscute

Probabil că știi deja că vârful Munților Himalaya este Everest. Precum și că lanțul muntos este unul dintre cele mai mistice, cunoscute, interesante și copleșitor de frumoase din întreaga lume. Cu toate acestea, cu siguranță există și curiozități despre Munții Himalaya mai puțin cunoscute.

Ai auzit de K2 sau de Kanchengzonga? În afară de existența lui Yeti, ce altceva știi despre istoria mitologică și de cultura ce învăluie munții Himalaya? Află tot ceea ce poate că nu știai despre locul unic care fascinează întreaga lume.

Curiozități despre Munții Himalaya: context geografic

Vârful Everest Curiozități despre Munții Himalaya

1. Nu doar vârful Everest se află la cel mai înalt punct de pe Pământ (8,848m). Ci 30 de vârfuri ale lanțului muntos depășesc înălțimea medie a vârfurilor muntoase de pe planetă.

2. Munții Himalaya dețin nouă dintre cei mai înalți munți din lume. Printre aceștia se numără K2 (8,611m), Kanchengzonga (8,586m), urmați de Chooyu, Dhaulagiri, Manaslu, Nanga Parbat, Annapurna și Gasherbrum.

3. Cele 30 de vârfuri ale Munților Himalaya, așezate unul peste altul, ar egala un turn cu altitudine totală 7,315.2m.

4. Lanțul muntos Himalaya măsoară în medie 321,868.8m lățime.

5. Lanțul muntos Himalaya acoperă aproximativ 0.4% din întreaga suprafață a Pământului.

Curiozități despre Munții Himalaya: context natural

vegetație și viețuitoare la baza munților

6. Datorită înălțimilor, lungimilor și dispunerii tuturor elementelor lanțului muntos Himalaya, peisajele geografice sunt de asemenea dintre cele mai variate. Astfel, pe lângă vârfurile îmbrăcate în zăpadă, se găsesc zeci de jungle dense și văi verzi la baza munților. Cascadele învolburate, râurile, lacurile, prăpăstiile și podurile sunt de asemenea nelipsite.

7. Iarna și vara sunt singurele anotimpuri pe munții Himalaya.

8. Datorită climatului și diferențelor de înălțime, la baza munților Himalaya vremea este caldă, însorită și umedă. Iar spre vârfuri devine tot mai friguroasă și înzăpezită. Deseori survin cutremure pe toată suprafața munților. Acestea au, însă, propriul rol în dezvoltarea continuă a lanțului muntos.

9. În Tibet, Everest este cunoscut și sub denumirea Chomolungma.

10. Munții Everest sunt în continuă creștere! Conform testelor științifice, s-a descoperit că aceștia sunt vii din punct de vedere geografic. Platoul Indo-Australian pare, conform cercetărilor, că se mișcă, crescând cu aprox. 20mm/an. Din această cauză, munții Himalayeni cresc anual. Ceea ce înseamnă că inlcusiv vârful Everest va deveni chiar și mai înalt, în fiecare an. Un aspect destul de deosebit, nu-i așa? Având în vedere că majoritatea munților supuși la condițiile meteorologice scad în altitudine odată cu trecerea timpului.

Cultura și Viața în Munții Himalaya

cultura și festivale himalaya

11. Istoria munților Himalaya se întinde de-a lungul mileniilor. S-au format în urmă cu mii de ani, în orogeneza alpină. Sunt cei mai tineri munți de pe întregul glob, precum și cei mai înalți.

CITEȘTE ȘI:

12. Râurile care traversează munții Himalaya sunt Brahmaputra, Gange, Indus, Yangtze, Mekong, și Râurile Galbene care izvorăsc din Himalaya. Aceste râuri sunt, de fapt, mai bătrâne decât vârfurile muntoase. De asemenea, multe dintre aceste râuri au greutate culturală și religioasă în țări precum India și Nepal. Ceea ce adaugă un plus de importanță culturală munților Himalaya.

13. Denumirea munților Himalaya provine din limba sanscrită. “Hima” semnifică zăpadă, având în vedere abundența de gheață și zăpadă care acoperă în permanență lanțul muntos. “Alaya” are înțelesul de locuință, sau loc. Astfel, Himalaya s-ar traduce ca “locul cu zăpadă“, “casa zăpezii“, sau “locuința zăpezii“. Datorită altitudinii copleșitoare, dar și întinderii imense, Himalaya mai sunt numiți și “acoperișul lumii“.

14. Muntele Everest și-a primit titlul de la Sir Andrew Waugh. Denumirea a fost dată în onoarea predecesorului său, general al Indiei, Sir George Everest, în 1865. Cu toate acestea, localnicii au dat propriul nume vârfului Everest. Tibetanii și Sherpa-șii l-au denumit Chomolungma. Denumirea înseamnă “Zeița Mamă a Pământului“, sau “Mama Universului“. Nepalezii au denumit Everest vârful Sagarmatha, cu semnificația de “Zeița Cerului“.

15. Cultura localnicilor din munții Himalaya e influențată de vremea înzăpezită și văile izolate. Astfel, se impun limitarea comunicațiilor și condițiile de viață simple și dure. Singurele locuri sociale sunt templele, lăcașurile de cult, mănăstirile și casele de ceai (tea-house).

Viețuitoare și Creaturi Mitologice din Munții Himalaya

Yeti Omul Zăpezilor Himalaya

16. Sherpa-șii cred în existența lui Yeti, Omul Zăpezilor. Deși nu există dovezi clare în acest sens, tibetanii consideră că Yeti este o identitate a spritelor rele.

17. Există chiar și o lege care interzice scoaterea unui Yeti din țară sau uciderea sa. Legea este în vigoare încă din 1950, însă nu a fost încălcată niciodată. Fapt care pune din nou sub semnul întreării existența misticei creaturi a zăpezilor.

CITEȘTE ȘI:

18. Cultura Himalayană este cunoscută pentru biodiversitate și viață sălbatică. În special vârfurile munților adăpostesc specii unice de cerbi, căprioare, leopardul zăpezilor, capre sălbatice, oi tibetane și capre de munte.

19. În cultura hindusă, se spune că Zeul Shiva a locuit în munții Himalaya. De aici, cultura unică nepaleză a moștenit un dans aparte, dansul legendar nepalez. Acesta are ca origine mișcările Lordului Shiva, în timpul unui ritual Tandava. Dansul Tandava este descris ca rutină energetică, sursă a creației și dezvoltării. Tot legendei zeului Shiva se dedică două festivale unice de-a lungul anului în Himalaya. Aici se încadrează muzica puternică, deliciile culinare și culorile vibrante specifice culturii nepaleze.

20. Nu doar animale sălbatice rare trăiesc în munții Himalaya. Zonele verzi de la baza munților adăpostesc totodată și cea mai largă populație de tigri bengalezi. Aceștia trăiesc alături de elefanți asiatici, rinoceri cu corn, urși panda roșii, takini și languri aurii. Totodată, Munții Himalaya sunt considerați singurul loc din lume unde tigrii bengalezi și leopardul zăpezii împart același habitat.

Curiozități despre Munții Himalaya: context spiritual

templu și curiozități despre Munții Himalaya spiritual

21. Datorită dificultății de explorare a munților Himalaya, aceștia au o însemnătate spirituală imensă. Călătoriile pe munții Himalaya și escaladarea vârfurilor sunt deseori văzute ca lungi călătorii spirituale. Călătorii de transformare și vindecare a sufletului, de regăsire a sinelui. Este și motivul pentru care se organizează pelerinaje din întreaga lume, în permanență.

22. Îmbinând religia hindusă, budistă și islamică, lanțul muntos este locația perfectă pentru explorări spirituale și învățături religioase. Astfel, există zeci, chiar sute de mănăstiri din cele mai diverse culturi religioase, pe întreaga suprafață a munților Himalaya.

23. Multe dintre templele situate la diverse înălțimi/dificultăți de găsire din Himalaya, sunt considerate a avea peste 1,000 de ani.

24. Prin cadrul natural bogat și extrem de variat, Himalaya oferă câteva dintre cele mai frumoase locuri din lume. Cele mai liniștite lacuri, cele mai spectaculoase cascade și cele mai armonioase temple pentru meditație și regăsire.

25. Se crede că orice expediție pe munții Himalaya va oferi călătorului iluminare spirituală. Este un proces al transformării și evoluției interioare, cu fiecare nou peisaj și sunet inedit, descoperit la fiecare pas.

 

Bibliografie

wandertours.com/10-interesting-facts-about-the-himalayas/

timesofindia.indiatimes.com/travel/destinations/5-himalayan-mysteries-that-will-make-you-question-logic/as64447655.cms

blog.activeadventures.com/top-4-facts-about-the-himalayas-that-will-take-your-breath-away

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

41 Shares
Share41
Tweet
Pin