Top 10 fructe otrăvitoare periculoase

Top 10 Fructe Otrăvitoare: Cele Mai Periculoase din Lume

Îți mai amintești de mărul otrăvit din povestea lui Albă-ca-Zăpada? Acela a fost un caz fericit. Nu oricine poate scăpa, însă, de efectele nocive ale consumului de fructe otrăvitoare. În realitate, deseori o singură mușcătură dintr-un fruct otrăvit se poate dovedi fatală. Mai ales atunci când creatoarea acestor fructe toxice este însăși natura!

Deși au aspect apetisant și culori vibrante, unele dintre cele mai strălucitoare și tentante fructe ale naturii sunt… fructe otrăvitoare! Află cum să te ferești de efectele neplăcute ale intoxicației sau otrăvirii cu fructe toxice, citind topul celor mai periculoase 10 fructe otrăvitoare din lume!

1. Boabe de Rozariu (Abrus precatorius): Cele mai toxice fructe otrăvitoare din lume

boabe de rozariu fructe otrăvitoare

Una dintre cele mai letale – poate chiar cea mai periculoasă – plante din lume. Abrus precatorius este extrem de ușor de identificat, așadar vestea bună este că e simplu de evitat. Fructele sunt micuțe, rotunde și roșii, cu un singur punct negru. Le este caracteristică tulpina perenă cățărătoare.

Provine din zone asiatice precum Sri Lanka și India, dar se găsește și în Philippine, Thailanda și altele. Denumirile populare după care poate fi recunoscut Abrus precatorius sunt Ochiul Crabului, Boabe de Rozariu sau Mazăre de Rozariu. Mai este cunoscută și sub numele de Matag-iring, care în traducere ar însemna Ochii Pisicii.

Este poate cel mai otrăvitor fruct din lume, otrava sa fiind de 75 de ori mai puternică decât ricinul. Substanța toxică pe care o produce se numește abrină. Doar 3 micrograme din acest fruct otrăvitor sunt de ajuns pentru a ucide un adult sănătos. Atenție, NU trebuie folosite nici măcar ca mărgele. Sunt atât de toxice încât pot ucide până și oamenii care se înțeapă în timp ce găuresc boabele.

2. Copacul Morții (Hippomane mancinella): fructe otrăvitoare din Cartea Recordurilor

fructe otravitoare de padure copacul mortii
Sursa: By Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7894318

Copacul morții este trecut în Cartea Recordurilor, deținând titlul de cel mai periculos și otrăvitor copac din lume. Fructele sale sunt denumite și mere mici, devenind tentante din cauza aspectului de măr verde, mic. Însă sunt extrem de toxice, devenind fatale la o singură mușcătură. Copacul morții este frecvent întâlnit în regiunea Everglades din Florida și pe Coasta Caraibeană.

Motivul pentru care Copacul Morții este atât de periculos și deține recordul este toxicitatea multiplă. Este extrem de toxic atât la ingerare, cât și la contact direct. O singură mușcătură din fructul copacului cauzează bășicare și iritații severe. Acestea sunt urmate deseori de rezultate fatale.

Componentele copacului sunt atât de otrăvitoare încât cauzează iritații, bășici și usturime la cel mai mic contact cu pielea umană. La contact cu ochii, provoacă orbire imediată. Inhalarea fumului unui astfel de copac ars conduce de asemenea la orbire. În cazul adăpostirii sub crengile sale în timpul ploii, câțiva stropi de ploaie care i-au atins frunzele sunt suficienți pentru a cauza arsuri, bășici și orbire.

3. Actaea

fructe necomestibile actaea baneberries

Fructele plantei de Actaea sunt extrem de toxice la ingerare, atacând imediat sistemul nervos. Poate cauza daune ireparabile, în cazul consumului unei cantități mari. Cantitatea de otravă conținută este și mai mare și mai letală pentru fructele roșii ale speciei Actaea Rubra. Fructele cresc în general în pădurile subtropicale și regiunile subarctice și temperate.

Este des întâlnită pe continente precum America de Nord, Europa și Asia. Are un aspect similar cu fructele de măceș, sub formă de boabe mici, rotunde și roșiatice. În denumirea populară, este cunoscută ca fruct de actaea, baneberry, baneberry roșie, cohosh și bugbane. Toate componentele plantei de Actaea sunt otrăvitoare, începând de la frunze la tulpină și floare.

Rădăcina și fructele sunt, însă, cele mai concentrate în compuși toxici. La ingerare, afactează direct sistemul nervos. Iar la consumul în cantități mari, ucide cu rapiditate un copil. La adulți, nu cauzează moarte în general, însă provoacă halucinații, amețeală, dureri de cap, crampe abdominale, salivare excesivă și arsuri ale gurii sau gâtului.

4. Uger de Vacă, Fructul cu Cinci Degete sau Mărul lui Sodom (Solanum mammosum)

fructe necomestibile uger de vacă
Sursa: By Andrew Butko, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25686886

Fructele plantei Solanum Mammosum sunt pur ornamentale. La ingerare, însă, efectul lor este toxic. Astfel că lista de fructe otrăvitoare nu poate fi completă fără menționarea lor. Popular, fructele sunt cunoscute sub nume precum Mărul lui Sodom, Cap de Vulpe și Uger de Vacă. Mai este numit și planta de Mickey Mouse, Mărul Iubirii și Fructul cu Cinci Degete în anumite regiuni.

Fructele uger de vacă sunt fructe necomestibile tropicale, ușor de recunoscut și evitat. După cum le spune și denumirea, au forma unui mamelon sau uger de vacă. Au forme alungite, rotunde la bază și lunguiețe către vârf. Sunt acompaniate de mai multe fructe minuscule atașate bazei. Culoarea este asemănătoare fructului de kaki, respectiv portocaliu-gălbui.

În ciuda aspectului interesant, ornamental, fructul uger de vacă este toxic și otrăvitor pentru om. În cultura veche, era folosit ca otravă sau halucinogen de către vrăjitoare și șamani. Substanța toxică se numește solasodină, un compus alcaloid otrăvitor. Cu toate acestea, în anumite zone, fructul este considerat comestibil și chiar folosit în tratamente sau medicamente.

CITEȘTE ȘI:

5. Ilex (Holly): Fructe otrăvitoare mai puțin toxice

fructe otrăvitoare ilex (holly)

Fructele de ilex cauzează rar moartea, pentru că nu au o concentrație de compuși toxici foarte mare. Se pot ingera până la 20 de fructe de ilex fără un efect fatal asupra unui adult. Pericolul este mai ridcat pentru copii. Aceștia pot fi curioși sau tentați de culoarea roșu-aprins a fructelor și să consume accidental prea multe. În acest caz, este necesară intervenția imediată.

Fructele plantei Ilex (cunoscut și ca Holly) se recunosc ușor, având în general scop decorativ. Sunt mici, rotunde, roșii, acompaniate de frunze permanent verzi cu margini dantelate. Sunt, însă, fructe otrăvitoare cu efect puternic. Otrava afectează atât adulții (atenuat), cât și copiii și animalele (puternic). Pentru copii, chiar și 2-3 fructe sunt suficiente pentru apariția efectelor.

Compusul toxic din fructele de ilex cauzează în primă fază vomă și diaree. De asemenea, pot apărea simptome precum somnolență, halucinații și deshidratare. Deși este una dintre cele mai puțin periculoase fructe otrăvitoare, este totuși de evitat. Cantitatea de otravă conținută, deși redusă și cu efecte slabe asupra adultului, rămâne necomestibilă.

6. Tulichina Lupului (Daphne mezereum)

tulichinia lupului fructe otrăvitoare daphne mezereum

Toate componentele plantei Daphne mezereum sunt toxice, de la frunze la rădăcină. Dar în special fructele conțin cea mai mare parte a compușilor otrăvitori. Tulchinia lupului, așa cum este cunoscută denumirea populară, este extrem de toxică pentru organismul uman. Unul dintre cele mai puternice fructe otrăvitoare, are efecte atât la ingerare, cât și la contact cu pielea.

Întâlnită în Rusia și nordul Scandinaviei, precum și Asia de Vest, crește în cea mai mare parte în Europa. Fructele plantei Tulichinia Lupului pot fi recunoscute cu ușurință. Sunt poziționate în vârful tulpinilor, fructele fiind micuțe și rotunde. Au culoare roșu-aprins și sunt grupate în forma unui ciorchine.

Din cauza compușilor toxici (mezereină și dafnină) din fructe, ingerarea poate fi fatală. Simptomele apar rapid, manifestându-se prin sufocare sau vomă. Ingerate în cantitate mare, pot induce coma. În plus, chimicalele iritante pe care le produce sunt periculoase și pentru piele. La atingerea fructelor de tulichina lupului, apare durere, arsură, usturime sau mâncărime la nivelul pielii.

7. Umbrar Roșu (Clerodendrum trichotomum)

Umbrar Roșu sau Harlequin Glorybower

O altă plantă exotică, umbrarul roșu produce fructe foarte ușor de recunoscut. Arată mai mult a flori decât a fructe. Caliciul are forma unei stele, fiind alcătuit din sepale cu colțuri ascuțite. Fructul este rotund, de culoare albă, albăstruie sau bleumarin. Când este copt, sepalele dobândesc nuanțe vibrante de roz-închis, roșu sau magenta.

Fructul împreună cu caliciul protector căruia îi este atașat creează un aspect foarte frumos. De aceea, arbustul de umbrar roșu este cultivat din abundență în scop ornamental. Este specific regiunilor din China, Taiwan, Coreea, India, Philippine și Japonia. Dincolo de denumirea științifică, planta umbrar roșu este des întâlnită cu denumirea de Gloria, Gloria lui Arlequin, sau Harlequin Glorybower.

Din fericire, compușii toxici nu se găsesc în concentrație mare. NU este printre cele mai periculoase fructe otrăvitoare. Rămâne, însă, o plantă cu fructe necomestibile și toxice la ingerare. Fructul ingerat poate cauza migrene, în timp ce contactul direct cu planta poate avea și el efecte neplăcute. Atingerea fructului unui umbrar roșu poate declanșa reacții alergice sau iritații ale pielii.

8. Fructul de Tisă (Taxus baccata)

tisa (taxus baccata)

Fructul de tisă, cunoscut și sub denumirea de English Yew, este unul dintre cele mai periculoase din lume. Cu nivel înalt al concentrației de compuși toxici, toate componentele plantei taxus baccata sunt nocive. Poate avea efecte letale chiar și în cantități mici. De aceea, este inclus fără ezitare în orice top de fructe otrăvitoare care trebuie evitate.

Fructele de Tisă au un aspect decorativ foarte plăcut, dovedind un efect estetic excelent. Frunzele sunt dese, ascuțite, în forma unor ace permanent verzui-deschis. Iar fructele sunt micuțe și roșii, rotunde și lunguiețe. Au forma unui tub cu gaură secționată în mijloc. Aspectul interesant este și motivul pentru care este folosit în scop ornamental. Din păcate, însă, nu este deloc o alegere sigură pentru sănătate.

Numai 50g ingerate de fruct de tisă sunt de ajuns pentru a lua viața unui adult sănătos. Chiar și ingerarea unei cantități mai mici, deși nu induce moartea, conduce le efecte neplăcute. Simptomele otrăvirii cu fruct de tisă includ tremor muscular, respirație dificilă, leșin și convulsii.

9. Othalanga sau Fructul de Arbore Sinucigaș (Cerbera odollam)

Fruct Otrăvitor Othalanga de Arbore Sinucigaș

Othalanga, sau fructul de arbore sinucigaș, este unul dintre cele mai toxice fructe otrăvitoare de pe pământ. Denumirea de arbore sinucigaș provine întocmai din acest motiv – efectele fatale ale otrăvii produse. Același fruct otrăvitor mai este cunoscut și sub denumirea populară pong-pong.

Cel mai des întâlnit efect al consumului de fruct othalanga este, după cum îi spune și numele, moartea. Tocmai din acest motiv a fost folosit frecvent de-a lungul istoriei, fie pentru crimă, fie pentru sinucidere. Din cauza concentrației de substanță toxică, ingerarea fructului conduce la moarte sigură.

Fructul unui Arbore Sinucigaș, Othalanga, este ușor de recunoscut. Arată similar cu nuca atunci când încă este protejată de învelișul verde. Sau cu niște mere verzi și perfect rotunde. Dimensiunile sunt medii spre mari, iar florile sunt albe imaculate, cu petale fine. Cea mai mare concentrație de otravă se află în fructul othalanga – așa că este important de evitat.

10. Castravete sălbatic (castravete maron/cucumis anguria)

fructe toxice castravete salbatic

Fructul de castravete sălbatic, denumit și castravete maron, este destul de înșelător. Asta deoarece există foarte multe specii și tipuri, cu diverse compoziții, ale aceleiași plante. În anumite culturi, specia Cucumis Anguria este folosită ca aliment comestibil, tratament, medicament, decoct etc. Iar în altele, fructul de castravete sălbatic este considerat extrem de toxic.

În multe țări africane, dar și în Brazilia, frunzele și fructele unui castravete sălbatic sunt folosite la supe și leacuri. Nu se poate spune același lucru, însă, pentru întreaga lume. O singură genă diferențiază cucumis anguria comestibilă de un castravete sălbatic amar și toxic. Riscul este destul de mare, astfel încât este recomandată evitarea completă a fructului. Chiar și în ciuda aspectului exotic atractiv.

În cazul ingerării genei amare a unui castravete sălbatic, efectele otrăvii pe care o conține nu vor întârzia să apară. Substanțele toxice pe care le produce vor conduce la migrene și febră. Toxicitatea acestor fructe otrăvitoare scade, însă, prin fierbere corespunzătoare. Concentrația de otravă scade drastic și devine inofensivă, dacă este gătit corespunzător.

CITEȘTE ȘI:

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

42 Shares
Share42
Tweet
Pin