ciuperci otrăvitoare informații

10 Ciuperci otrăvitoare: simptome, toxine și caracteristici

Pe lângă florile frumoase și înmiresmate, natura este presărată cu plante și viețuitoare deosebite. Din seria celor mai cunoscute plante toxice, așadar, sunt nelipsite speciile de ciuperci otrăvitoare.

Iată 10 dintre cele mai periculoase ciuperci otrăvitoare, și toate informațiile pe care probabil că nu le știai despre acestea.

1. Gheba de Brad

ciuperci de pădure

Gheba de brad este una dintre cele mai cunoscute, des întâlnite și toxice tipuri de ciuperci. Are aspect maroniu autumnal și se găsește deseori în jurul copacilor, pe munți, în păduri și în locuri umede. Din acest motiv, este una dintre cele mai cunoscute ciuperci otrăvitoare de pădure.

Gheba de brad conține o substanță extrem de toxică, numită amatoxină. De fapt, este un grup conținând cel puțin nouă compuși toxici. Ceea ce înseamnă că până și cea mai mică doză devine letală. Astfel, dintre toate tipurile de ciuperci de pădure, gheba de brad se numără printre cele mai periculoase.

Consumul a doar jumătate de ciupercă ghebă de brad este suficient pentru un rezultat fatal. În plus, este cu atât mai periculoasă dacă este consumată negătită.

2. Buretele Viperei

ciuperci otrăvitoare simptome

Buretele viperei este o altă ciupercă otrăvitoare. De fapt este, probabil cea mai letală dintre toate tipurile de ciuperci necomestibile, fiind cea mai bogată în amatoxine. Acestea sunt rezistente la temperatura de gătit. Iar efectul lor este devastator. Acționează extrem de rapid asupra celulelor din organism.

La 6-12 ore de la ingerare, cauzează dureri abominale violente, diaree și vomă și, în consecință, deshidratare rapidă. Ulterior, atacă ficatul, rinichii și sistemul nervos central. Cauzează, totodată, scăderea drastică a nivelului de zahăr din sânge. Ulterior, induce coma și decesul în mult peste 50% dintre cazuri.

Pericolul acestor ciuperci este amplificat, însă, de aspectul extrem de similar cu ciupercile comestibile, de culoare albă. În ceea ce privește aspectul, nu este mare diferență între aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Însă efectul este, evident, complet diferit. Buretele viperei se găsește în general în proximitatea copacilor (30cm – 15m).

3. Buretele Muștelor

ciuperci otrăvitoare de pădure

O altă ciupercă otrăvitoare importantă este buretele muștelor. Este acea ciupercă pe care ai învățat să o desenezi la grădiniță. Cea cu pălărie roșie și pete albe. Este cea mai atractivă ciupercă din punct de vedere estetic. Însă acest lucru cu siguranță nu îi diminuează efectele neplăcute.

Partea bună la aceste ciuperci – și un prim avantaj – este întocmai acest aspect deosebit. Datorită culorii și modelului particular, este ușor să vezi diferența dintre aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Astfel, nu te vei afla în situația neplăcută de a nu știi dacă este sau nu este periculoasă.

Spre deosebire, însă, de alte specii de ciuperci necomestibile, nu este la fel de periculoasă. Toxinele din buretele muștelor sunt solubile în apă. Ceea ce înseamnă că spălate și fierte sau gătite suficient, sunt sigure pentru consum. Negătite corespunzător, însă, și consumate în moderație, pot cauza greață, vomă, amețeală etc.

4. Coral de Foc (Podostroma cornu-damae)

rare
Credit to Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Podostroma_cornu-damae#/media/File:Podostroma_cornu-damae.jpg

Coralul de foc este una dintre acele ciuperci otrăvitoare cu cele mai atractive aspecte. Cu formă neobișnuită și culori vibrante, seamănă mai mult a coral decât a ciupercă. Totuși, crește în păduri, în jurul copacilor, la umbră. Sunt ciuperci de pădure extrem de rare și se găsesc greu. Se întâlnesc în mare parte în Asia: Japonia, China, Coreea și Insula Java.

Pot fi recunoscute destul de ușor, ieșind cu ușurință din sfera acelor tipuri de ciuperci otrăvitoare obișnuite. După cum îi spune și denumirea, Coralul de Foc ia aspectul unui coral. Forma lunguiață, aspectul buretos, umed, și culorile vibrante din spectrul focului (roșu, portocaliu) sunt specifice. În ciuda aspectului interesant, sunt ciuperci necomestibile destul de periculoase.

Coralul de Foc denumește ciuperci otrăvitoare, bogate în micotoxine. E atât de toxică încât poate provoca moartea în doar câteva zile de la ingerare. Inițial afectează organele interne: rinichi, ficat și creier. Reducerea celulelor sangvine, căderea pielii feței și pierderea părului sunt următoarele simptome, asemănătoare leucemiei (efectelor radiațiilor).

5. Aripi de Înger (Pleurocybella porrigens)

angel wing

Sunt două explicații posibile pentru denumirea de Aripi de Înger pe care ciuperca Pleurocybella porrigens a dobândit-o. Fie aspectul alb, pur, în forma aripilor, fie faptul că ingerarea ciupercii te va conduce direct în raiul îngerilor. În orice caz, face parte din categoria unor tipuri de ciuperci otrăvitoare pe cât de tentante, pe atât de periculoase.

În primul caz, într-adevăr, aspectul ciupercii este deosebit. Îi este caracteristică pălăria albă în diverse forme ondulate. Aceasta amintește de aripile albe, pure și largi ale îngerilor. Din punct de vedere estetic, sunt ciuperci extrem de aspectuoase. În plus, inițial, erau considerate comestibile. În 2004, însă, în jur de 60 de japonezi au prezentat toxiinfecție după ingestie.

Dintre aceste cazuri, pentru 17 a urmat decesul. Nu se cunoaște exact substanța toxică sau otrava conținută de aceste ciuperci. Dar aparent amplifică afecțiunile existente ale creierului, ficatului și rinichilor. (Dintre cei care s-au îmbolnăvit, toți sufereau de una dintre aceste afecțiuni.) astăzi, sunt ciuperci necomestibile și se recomandă evitarea lor.

6. Ciupercă de gazon (Conocybe filaris)

ciuperci otrăvitoare de lângă casă

Este o ciupercă des întâlnită. Crește în mod frecvent pe gazon, dar și în păduri din regiunea Pacificului de Nord-Vest din SUA. Conocyble filaris, așadar, sunt tipuri de ciuperci otrăvitoare atât din jurul casei, de pe gazon, cât și ciuperci de pădure. Pot fi recunoscute ușor, grație aspectului maroniu. Deși pare inofensivă, este o reală amenințare la sănătatea și la viața omului.

Micotoxina principală din ciuperca de gazon este amatoxina. Este aceea care, ingerată chiar și în cantități mici (jumătate de ciupercă), devine letală. Acționează în două etape, iar în cazul unui diagnostic greșit, este fatală.

În primă fază (6-24h), ingestia acestor ciuperci necomestibile are aceleași simptome ca gripa sau intoxicația alimentară banală. Un diagnostic greșit și tratament incorect va duce, din păcate, la faza a doua. Pacientul pare să își revină, dar în scurt timp simptomele reapar, asociate stresului gastrointestinal și distrugerii ficatului sau rinichilor.

7. Cortinarie (Cortinarius)

cea mai letală

Cortinaria este acea specie de ciuperci necomestibile cu aspect de bureți. Din limba latină, denumirea cortinarius se traduce ca văl, perdea sau cortină. Cortinaria poate fi recunoscută cu ușurință, grație pălăriei buretoase, groase și rotunde. Este unul dintre acele tipuri de ciuperci otrăvitoare pe care pur și simplu nu le poți confunda.

Nu se va pune vreodată problema dificultății diferențierii dintre aceste cuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Cele mai frecvente culori în care se găsește cortinaria sunt mov-închis, maro-deschis și maro-închis. Crește în locuri umbroase, umede, la marginea lacurilor și în jurul copacilor. Otrava din cortinarie e orelanina. Substanța toxică e fatală în lipsa tratamentului corespunzător.

Simptomele inițiale care apar sunt asemănătoare gripei obișnuite. Însă orelanina are efect îndelungat, poate dura până la 2-3 săptămâni pentru apariția simptomelor. Este o cauză în plus a dificultății punerii unui diagnostic corect. În sfârșit, orelanina cauzează în final afecțiuni ireparabile ale rinichilor și moarte în cazul netratării. Transplantul de rinichi este deseori singura soluție salvatoare.

8. Pâlnioară Ondulată (Clitocybe Rivulosa)

ciuperci necomestibile pâlnioară

Denumită popular și burete de rouă fals, pâlnioara ondulată mai este cunoscută și ca ciuperca-transpirație. A dobândit acest titlu în urma efectelor produse la ingerare, care preced moartea în lipsa tratamentului corespunzător.

Având culoare gălbui – alb-lăptos, nuanță specifică de ciuperci otrăvitoare de pădure, se face remarcată prin aspectul de pâlnie al pălăriei. Pâlnioara ondulată crește în principal pe gazon, fân sau alte zone de iarbă și pădure. Toxina pe care o produce se numește muscarină. Ingestia se dovedește nocivă atât pentru animale, cât și pentru om.

Simptomele generate încep cu salivare excesivă, lăcrimare inexplicabilă și transpirație. În special în cazul consumului în cantități generoase, efectele se extind ulterior. Este atacat sistemul digestiv, apar dureri abdominale, greață și diaree. Vederea încețoșată și respirația dificilă sunt de asemenea frecvente. Poate cauza moartea în cazuri severe, dar este rareori fatală pentru persoanele sănătoase.

9. Pălărie ucigașă (Cortinarius rubellus)

ciuperci otrăvitoare webcap

Pălăria ucigașă este una dintre cele mai cunoscute ciuperci otrăvitoare de pădure în întreaga lume. Este amintită ca una dintre cele mai periculoase și fatale. Este cu atât mai periculoasă din cauza aspectului, fiind dificilă diferențierea dintre aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile.

Se poate recunoaște prin aspectul maroniu-ruginiu, neuniform. Urmărind culorile de pe piciorul ciupercii, se poate constata senzația de șters, decojit. Este un indicator simplu al faptului că ai de a face cu pălăria ucigașă. Făcând parte din clasa de ciuperci de pădure, se găsește în principal în păduri de conifere. Crește direct din pământ.

Pălăria ucigașă conține orelanină, cu efecte pe termen lung. Primele simptome pot apărea abia la 2-3 zile de la ingestie. Dureri de cap, greață, vomă, funcționare încetinită a rinichilor și alte simptome asemănătoare gripei. În lipsa medicației corespunzătoare, poate conduce la rezultate fatale.

10. Zbârciog Gras (Gyromitra esculenta)

ciuperci necomestibile zbârciog

Ciuperca Zbârciog Gras se numără printre cele mai dezgustătoare, dar și periculoase, ciuperci otrăvitoare. Are aspectului unui creier, prezentând cute dese și crețuri. Forma este a unui burete gros, gelatinos, lucios, de culoare maro-închis. În cultura populară, este denumită și ciuperca-creier-de-om.

Se găsește în principal în pădurile de conifere ale Europei și ale Americii de Nord. În Europa de Est și Scandinavia, zbârciogul gras este o delicatesă. Atenție, însă, trebuie gătită corespunzător pentru a asigura inhibarea și dispariția efectelor substanțelor toxice. Consumată crudă, conduce la moarte sigură grație otrăvurilor puternice pe care le conține în stare naturală.

Toxina conținută într-un zbârciog gras se numește gyromitrină și afectează în principal ficatul, dar și sistemul nervos. Uneori, atacă până și rinichii. La câteva ore de la consum, apar primele simptome. Acestea includ diareea și voma, urmate de amețeală, letargie și dureri de cap. În cele mai rele cazuri, pacienții sfârșesc prin comă sau moarte după aprox. o săptămână.

Ce înseamnă ciuperci necomestibile?

Există foarte multe tipuri de ciuperci otrăvitoare, și extrem de multe specii încadrate în aceste tipuri. Iată, însă, cea mai scurtă explicație pentru noțiunea de ciuperci necomestibile, sau ciuperci otrăvitoare:

Ciupercile necomestibile/otrăvitoare sunt acele ciuperci care conțin substanțe toxice. În urma ingerării, toxinele respective declanșează reacții neplăcute ale organismului și pot amenința starea de sănătate.

CITEȘTE ȘI:

Cele mai periculoase ciuperci de pădure

ciuperci de pădure

Deși există foarte multe ciuperci de pădure, de departe cea mai periculoasă este pălăria ucigașă. După cum îi spune și numele, are o putere incredibilă de a ucide, cu o viteză uluitoare. Alte ciuperci de pădure extrem de periculoase sunt gheba de brad și zbârciogul gras.

Tipuri de ciuperci otrăvitoare

Numărul ciupercilor toxice poate fi copleșitor. Pentru o mai ușoară distingere și identificare a acestora, și pentru o mai clară imagine de ansamblu… Cel mai simplu este să le clasifici în funcție de anumite caracteristici. Iată cele mai cunoscute tipuri de ciuperci otrăvitoare:

A. Ciuperci otrăvitoare de pădure

Sunt acele ciuperci toxice care cresc preponderent în pădure. Fie în proximitatea copacilor, fie direct pe pământ, acestea preferă zonele umbroase. Cele mai cunoscute ciuperci otrăvitoare de pădure sunt pălăria ucigașă, zbârciogul gras și gheba de brad.

B. Ciuperci otrăvitoare rare și foarte rare

Sunt ciupercile necomestibile cu otrăvuri puternice care, din fericire, se găsesc foarte greu. Acestea pot fi rare pe anumite continente, sau rare în întreaga lume. Ciupercile rare în Europa, spre exemplu, se pot găsi din abundență în Africa. În timp ce ciupercile rare în întreaga lume sunt greu de găsit în orice regiune.

Cel mai bun exemplu de ciupercă otrăvitoare foarte rară la nivel global îl găsești și în acest articol. Coralul de foc, denumit științific Podostroma cornu-damae, se întâlnește rar pe tărâmurile Asiei. Este pe cât de deosebit, pe atât de amenințător.

C. Ciuperci otrăvitoare letale

tipuri de ciuperci otrăvitoare diverse

De asemenea, ciupercile se împart în ciuperci necomestibile letale și în ciuperci toxice mai puțin periculoase. Unele au simptome neplăcute care dispar rapid, altele pe termen-lung, iar altele sunt fatale. Ciupercile otrăvitoare letale sunt acelea care, în majoritatea cazurilor, conduc la moarte sigură.

Cele mai cunoscute ciuperci necomestibile letale sunt pălăria ucigașă, zbârciogul gras și buretele viperei. Aceasta din urmă este cunoscută și ca cea mai periculoasă, deținând recordul vitezei de a ucide.

D. Ciuperci otrăvitoare care devin comestibile după gătire

Nu în ultimul rând, există ciuperci otrăvitoare ale căror efecte dispar rapid sau chiar nu se simt deloc. Sunt ciupercile necomestibile care conțin toxine solubile în apă. În urma gătirii, acestea devin comestibile și își pierd efectele otrăvitoare.

Cel mai bun exemplu pentru o astfel de ciupercă este buretele muștelor. Crudă, declanșează simptome extrem de neplăcute. Gătită, este considerată delicatesă în anumite părți ale lumii. În plus, gătită corespunzător, își pierde efectele negative ale otrăvii care dispare la temperaturi înalte.

CITEȘTE ȘI:

Ciuperci otrăvitoare simptome

Există diverse simptome care pot apărea în urma consumului de ciuperci necomestibile. Unele apar intern, afectând organele interne, sistemul digestiv, sistemul nervos sau muscular etc. Altele apar extern, la nivelul pielii, declanșând alergii în urma contactului direct.

Însă, la rândul lor, toate aceste simptome se împart în mai multe categorii:

  • Ciuperci otrăvitoare: simptome ușoare – sunt acele simptome care trec rapid. Apar în urma consumului de ciuperci necomestibile cu o concentrație mică de substanțe toxice. Sau a consumului de cantități infima din ciuperci mai puțin toxice sau periculoase. Includ dureri de cap, discomfort abdominal ușor și stări de greață.
  • Ciuperci otrăvitoare: simptome grave – sunt acele simptome neplăcute care amenință starea de sănătate a individului. Au nevoie de tratament imediat corespunzător pentru a preveni efectele pe termen lung sau decesul. Printre acestea se regăsesc durerile de cap severe, voma, toxiinfecția alimentară, durerile abdominale puternice, deshidratarea, uscarea gurii, durerile musculare etc.
  • Ciuperci otrăvitoare: simptome pe termen lung – sunt acelea care apar atunci când otrava are timp să se răspândească în organism. Simptomele pe termen lung sunt, în general, cele care afectează organelle interne. Efectele se vor resimți la nivelul ficatului, rinichilor sau sistemului nervos.
  • Ciuperci otrăvitoare: simptome fatale – în lipsa tratamentului corespunzător, și în condițiile consumului de ciuperci letale. Mai exact, cele cu concentrație mare de toxine, sau consumul de cantități mari din ciuperci puternic otrăvitoare. Totul, urmat de lipsa tratamentului imediat care stopează răspândirea toxinei. Intervine, în acest caz, coma ireversibilă și decesul.

Diferența majoră dintre ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile

ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile diferențe

Cel mai important, pentru a te feri de simptomele periculoase ale ciupercilor necomestibile, este să le eviți. Pur și simplu, reziști tentației de a gusta o ciupercă despre care nu știi nimic. Oricât ar părea de apetisantă, interesantă, colorată sau rară. Astfel, este esențial să cunoști principala diferență dintre ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile.

Într-o notă generală, un prim indiciu excelent pentru cât de comestibile sunt ciupercile sunt întocmai aspectul și mirosul. Ai încredere în simțurile tale! Natura a fost concepută pentru a răspunde și a stimula instinctele fiecărei viețuitoare. Inclusiv pe cele ale omului.

În general, ciupercile cu aspect mult prea colorat, sau mult prea ruginit, uscat, strâmb – sunt cele necomestibile. Cu cât mai nenaturale și cu cât mai urât mirositoare, cu atât mai toxice. Natura este simplă și, de obicei, la fel sunt și alimentele comestibile. Ține minte acest lucru data viitoare când privești o ciupercă!

Cu toate acestea, însă, ia în considerare și faptul că uneori există similarități puternice între ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Pot fi atât de asemănătoare, încât devin foarte ușor de confundat. Astfel încât cea mai sigură cale de a deosebi ciupercile comestibile de ciuperci otrăvitoare este să le studiezi particularitățile cu atenție, să le cunoști foarte bine și să dobândești experiență în acest sens.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin