10 Ciuperci otrăvitoare: simptome, toxine și caracteristici
10 Ciuperci otrăvitoare: simptome, toxine și caracteristici

10 Ciuperci otrăvitoare: simptome, toxine și caracteristici

Pe lângă florile frumoase și înmiresmate, natura este presărată cu plante și viețuitoare deosebite. Din seria celor mai cunoscute plante toxice, așadar, sunt nelipsite speciile de ciuperci otrăvitoare.

Iată 10 dintre cele mai periculoase ciuperci otrăvitoare, și toate informațiile pe care probabil că nu le știai despre acestea.

1. Gheba de Brad

ciuperci de pădure

Gheba de brad este una dintre cele mai cunoscute, des întâlnite și toxice tipuri de ciuperci. Are aspect maroniu autumnal și se găsește deseori în jurul copacilor, pe munți, în păduri și în locuri umede. Din acest motiv, este una dintre cele mai cunoscute ciuperci otrăvitoare de pădure.

Gheba de brad conține o substanță extrem de toxică, numită amatoxină. De fapt, este un grup conținând cel puțin nouă compuși toxici. Ceea ce înseamnă că până și cea mai mică doză devine letală. Astfel, dintre toate tipurile de ciuperci de pădure, gheba de brad se numără printre cele mai periculoase.

Consumul a doar jumătate de ciupercă ghebă de brad este suficient pentru un rezultat fatal. În plus, este cu atât mai periculoasă dacă este consumată negătită.

2. Buretele Viperei

ciuperci otrăvitoare simptome

Buretele viperei este o altă ciupercă otrăvitoare. De fapt este, probabil cea mai letală dintre toate tipurile de ciuperci necomestibile, fiind cea mai bogată în amatoxine. Acestea sunt rezistente la temperatura de gătit. Iar efectul lor este devastator. Acționează extrem de rapid asupra celulelor din organism.

La 6-12 ore de la ingerare, cauzează dureri abominale violente, diaree și vomă și, în consecință, deshidratare rapidă. Ulterior, atacă ficatul, rinichii și sistemul nervos central. Cauzează, totodată, scăderea drastică a nivelului de zahăr din sânge. Ulterior, induce coma și decesul în mult peste 50% dintre cazuri.

Pericolul acestor ciuperci este amplificat, însă, de aspectul extrem de similar cu ciupercile comestibile, de culoare albă. În ceea ce privește aspectul, nu este mare diferență între aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Însă efectul este, evident, complet diferit. Buretele viperei se găsește în general în proximitatea copacilor (30cm – 15m).

3. Buretele Muștelor

ciuperci otrăvitoare de pădure

O altă ciupercă otrăvitoare importantă este buretele muștelor. Este acea ciupercă pe care ai învățat să o desenezi la grădiniță. Cea cu pălărie roșie și pete albe. Este cea mai atractivă ciupercă din punct de vedere estetic. Însă acest lucru cu siguranță nu îi diminuează efectele neplăcute.

Partea bună la aceste ciuperci – și un prim avantaj – este întocmai acest aspect deosebit. Datorită culorii și modelului particular, este ușor să vezi diferența dintre aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Astfel, nu te vei afla în situația neplăcută de a nu știi dacă este sau nu este periculoasă.

Spre deosebire, însă, de alte specii de ciuperci necomestibile, nu este la fel de periculoasă. Toxinele din buretele muștelor sunt solubile în apă. Ceea ce înseamnă că spălate și fierte sau gătite suficient, sunt sigure pentru consum. Negătite corespunzător, însă, și consumate în moderație, pot cauza greață, vomă, amețeală etc.

4. Coral de Foc (Podostroma cornu-damae)

rare
Credit to Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Podostroma_cornu-damae#/media/File:Podostroma_cornu-damae.jpg

Coralul de foc este una dintre acele ciuperci otrăvitoare cu cele mai atractive aspecte. Cu formă neobișnuită și culori vibrante, seamănă mai mult a coral decât a ciupercă. Totuși, crește în păduri, în jurul copacilor, la umbră. Sunt ciuperci de pădure extrem de rare și se găsesc greu. Se întâlnesc în mare parte în Asia: Japonia, China, Coreea și Insula Java.

Pot fi recunoscute destul de ușor, ieșind cu ușurință din sfera acelor tipuri de ciuperci otrăvitoare obișnuite. După cum îi spune și denumirea, Coralul de Foc ia aspectul unui coral. Forma lunguiață, aspectul buretos, umed, și culorile vibrante din spectrul focului (roșu, portocaliu) sunt specifice. În ciuda aspectului interesant, sunt ciuperci necomestibile destul de periculoase.

Coralul de Foc denumește ciuperci otrăvitoare, bogate în micotoxine. E atât de toxică încât poate provoca moartea în doar câteva zile de la ingerare. Inițial afectează organele interne: rinichi, ficat și creier. Reducerea celulelor sangvine, căderea pielii feței și pierderea părului sunt următoarele simptome, asemănătoare leucemiei (efectelor radiațiilor).

5. Aripi de Înger (Pleurocybella porrigens)

angel wing

Sunt două explicații posibile pentru denumirea de Aripi de Înger pe care ciuperca Pleurocybella porrigens a dobândit-o. Fie aspectul alb, pur, în forma aripilor, fie faptul că ingerarea ciupercii te va conduce direct în raiul îngerilor. În orice caz, face parte din categoria unor tipuri de ciuperci otrăvitoare pe cât de tentante, pe atât de periculoase.

În primul caz, într-adevăr, aspectul ciupercii este deosebit. Îi este caracteristică pălăria albă în diverse forme ondulate. Aceasta amintește de aripile albe, pure și largi ale îngerilor. Din punct de vedere estetic, sunt ciuperci extrem de aspectuoase. În plus, inițial, erau considerate comestibile. În 2004, însă, în jur de 60 de japonezi au prezentat toxiinfecție după ingestie.

Dintre aceste cazuri, pentru 17 a urmat decesul. Nu se cunoaște exact substanța toxică sau otrava conținută de aceste ciuperci. Dar aparent amplifică afecțiunile existente ale creierului, ficatului și rinichilor. (Dintre cei care s-au îmbolnăvit, toți sufereau de una dintre aceste afecțiuni.) astăzi, sunt ciuperci necomestibile și se recomandă evitarea lor.

6. Ciupercă de gazon (Conocybe filaris)

ciuperci otrăvitoare de lângă casă

Este o ciupercă des întâlnită. Crește în mod frecvent pe gazon, dar și în păduri din regiunea Pacificului de Nord-Vest din SUA. Conocyble filaris, așadar, sunt tipuri de ciuperci otrăvitoare atât din jurul casei, de pe gazon, cât și ciuperci de pădure. Pot fi recunoscute ușor, grație aspectului maroniu. Deși pare inofensivă, este o reală amenințare la sănătatea și la viața omului.

Micotoxina principală din ciuperca de gazon este amatoxina. Este aceea care, ingerată chiar și în cantități mici (jumătate de ciupercă), devine letală. Acționează în două etape, iar în cazul unui diagnostic greșit, este fatală.

În primă fază (6-24h), ingestia acestor ciuperci necomestibile are aceleași simptome ca gripa sau intoxicația alimentară banală. Un diagnostic greșit și tratament incorect va duce, din păcate, la faza a doua. Pacientul pare să își revină, dar în scurt timp simptomele reapar, asociate stresului gastrointestinal și distrugerii ficatului sau rinichilor.

7. Cortinarie (Cortinarius)

cea mai letală

Cortinaria este acea specie de ciuperci necomestibile cu aspect de bureți. Din limba latină, denumirea cortinarius se traduce ca văl, perdea sau cortină. Cortinaria poate fi recunoscută cu ușurință, grație pălăriei buretoase, groase și rotunde. Este unul dintre acele tipuri de ciuperci otrăvitoare pe care pur și simplu nu le poți confunda.

Nu se va pune vreodată problema dificultății diferențierii dintre aceste cuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile. Cele mai frecvente culori în care se găsește cortinaria sunt mov-închis, maro-deschis și maro-închis. Crește în locuri umbroase, umede, la marginea lacurilor și în jurul copacilor. Otrava din cortinarie e orelanina. Substanța toxică e fatală în lipsa tratamentului corespunzător.

Simptomele inițiale care apar sunt asemănătoare gripei obișnuite. Însă orelanina are efect îndelungat, poate dura până la 2-3 săptămâni pentru apariția simptomelor. Este o cauză în plus a dificultății punerii unui diagnostic corect. În sfârșit, orelanina cauzează în final afecțiuni ireparabile ale rinichilor și moarte în cazul netratării. Transplantul de rinichi este deseori singura soluție salvatoare.

8. Pâlnioară Ondulată (Clitocybe Rivulosa)

ciuperci necomestibile pâlnioară

Denumită popular și burete de rouă fals, pâlnioara ondulată mai este cunoscută și ca ciuperca-transpirație. A dobândit acest titlu în urma efectelor produse la ingerare, care preced moartea în lipsa tratamentului corespunzător.

Având culoare gălbui – alb-lăptos, nuanță specifică de ciuperci otrăvitoare de pădure, se face remarcată prin aspectul de pâlnie al pălăriei. Pâlnioara ondulată crește în principal pe gazon, fân sau alte zone de iarbă și pădure. Toxina pe care o produce se numește muscarină. Ingestia se dovedește nocivă atât pentru animale, cât și pentru om.

Simptomele generate încep cu salivare excesivă, lăcrimare inexplicabilă și transpirație. În special în cazul consumului în cantități generoase, efectele se extind ulterior. Este atacat sistemul digestiv, apar dureri abdominale, greață și diaree. Vederea încețoșată și respirația dificilă sunt de asemenea frecvente. Poate cauza moartea în cazuri severe, dar este rareori fatală pentru persoanele sănătoase.

9. Pălărie ucigașă (Cortinarius rubellus)

ciuperci otrăvitoare webcap

Pălăria ucigașă este una dintre cele mai cunoscute ciuperci otrăvitoare de pădure în întreaga lume. Este amintită ca una dintre cele mai periculoase și fatale. Este cu atât mai periculoasă din cauza aspectului, fiind dificilă diferențierea dintre aceste ciuperci otrăvitoare și ciuperci comestibile.

Se poate recunoaște prin aspectul maroniu-ruginiu, neuniform. Urmărind culorile de pe piciorul ciupercii, se poate constata senzația de șters, decojit. Este un indicator simplu al faptului că ai de a face cu pălăria ucigașă. Făcând parte din clasa de ciuperci de pădure, se găsește în principal în păduri de conifere. Crește direct din pământ.

Pălăria ucigașă conține orelanină, cu efecte pe termen lung. Primele simptome pot apărea abia la 2-3 zile de la ingestie. Dureri de cap, greață, vomă, funcționare încetinită a rinichilor și alte simptome asemănătoare gripei. În lipsa medicației corespunzătoare, poate conduce la rezultate fatale.

10. Zbârciog Gras (Gyromitra esculenta)