casă și grădină la ce se folosește maceratul de urzici

Ce este și la ce se folosește maceratul de urzici

Urzica este una dintre cele mai cunoscute buruieni otrăvitoare în stare naturală. Cine poate uita înțepăturile enervante și usturimile arzătoare provocate de urzică? Dar, în același timp, e una dintre ierburile cu cele mai multe și puternice proprietăți terapeutice curative. Dar ai auzit vreodată de macerat? Ce este și la ce se folosește maceratul de urzici?

Folosită în tratamentele potrivite, prelucrată corespunzător, urzica este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii. Atât pentru om, cât și pentru grădină! Una dintre aceste forme benefice în care urzica poate fi prelucrată este maceratul. Află ce este și la ce se folosește maceratul de urzici!

Ce este maceratul de urzici?

urzica pentru casă și grădină

Dacă primul lucru la care te gândești este o tinctură sau o infuzie, NU este cazul! Maceratul de urzici nu este destinat consumului! Nu este conceput pentru ingerarea de către organismul uman, nici pentru aplicarea pe piele sau băi!

Sigur, urzica are numeroase beneficii nutriționale și nu numai, în medicina naturistă. Conform anumitor studii, reduce inflamațiile, simptomele alergiilor la polen dar și nivelul de zahăr și presiune ale sângelui. Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile curative din urzica prelucrată corespunzător.

Pentru aceste beneficii, însă, se prepară ceai de urzică. Există chiar și anumite rețete de ciorbă de urzică. De asemenea, pentru vitaminizarea părului și eliminarea mătreții, se folosește șampon de urzică. Nu este cazul, însă, de macerat. Acesta este cu totul altceva, și NU este destinat consumului uman.

Și totuși, ce este și la ce se folosește maceratul de urzici? Ei bine, maceratul de urzici este un amestec obținut cu ajutorul urzicilor și transformat în binefăcător natural al grădinii. Insecticid natural, pesticid natural, îngrășământ natural: maceratul de urzică se folosește în toate aceste scopuri.

Cum se prepară și la ce se folosește maceratul de urzici?

Nu este greu să obții maceratul de urzici. Din contră, se prepară foarte ușor. La 1kg de frunze sănătoase de urzică se adaugă 10 litri de apă. Folosind frunze neofilite, proaspete, nedecolorate și neuscate, împreună cu apă de fântână sau de ploaie, se obține concentrația maximă.

Apa de la robinet este tratată cu clor și alte substanțe, motiv pentru care ar mai dilua din concentrația maceratului. Același lucru l-ar face și frunzele de urzică mai puțin sănătoase sau proaspete.

Vasul în care s-a turnat apa peste frunzele de urzică se acoperă bine. Acest lucru previne mirosul neplăcut care apare în urma descompunerii plantei și preparării naturale a maceratului. Și, bineînțeles, oprește insectele, ploile sau alte impurități de la a dilua sau altera rezultatul final.

Se păstrează la umbră, timp de 7-10 zile. Se amestecă periodic, asigurând o scufundare cât mai puternică în apă a tuturor frunzelor de urzică. La finalul acestor zile, maceratul de urzici este de fapt substanța strecurată care rămâne în urma separării urzicii de apă.

Și acum, răspunsul pe scurt la întrebarea la ce se folosește maceratul de urzici. Se utilizează ca insecticid și pesticid natural, ca îngrășământ natural pentru plante și, desigur, ca substanță ce combate anumite buruieni. În acest scop, maceratul de urizci se aplică în concentrație mică, diluând 1l macerat în 9l apă curată.

Citește și:

urzica toxică

Maceratul de urzici: Proprietăți

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale maceratului de urzici, dar și cele mai benefice pentru casă și grădină, regăsim:

  • Insecticid natural – se folosește pentru alungarea insectelor, stropind plantele. Pentru rezultate maxime, însă, se folosește macerat de urzici închis în vas doar 3 zile, și în formă nediluată.
  • Propetăți antifungice – cunoscut ca fungicid ecologic, maceratul de urzici se folosește pentru uciderea ciupercilor nedorite.
  • Pesticid natural – se utilizează împotriva bolilor și dăunătorilor. Anumiți specialiști nu recomandă folosirea pesticidului pe trandafiri sau roșii, fiind plante sensibile la conținutul bogat în fier al urzicii. Cu toate acestea, mulți grădinari îl folosesc cu succes chiar și la stropirea roșiilor îngălbenite, pe frunze sau udând rădăcina. De asemenea, se poate stropi preventiv împotriva bolilor. Fie zilnic, fie o dată la una sau la două săptămâni.
  • Îngrășământ natural – maceratul de urzici este bogat în proprietăți Din acest motiv, se poate stropi regulat, o dată la două săptămâni, ca îngrășământ natural.
  • Proprietăți fertilizante – un ajutor de încredere în grădină, maceratul de urzici se utilizează ca fertilizant foliar. Este bogat în microelemente și macroelemente simulatoare de creștere.
  • Combaterea buruienilor – datorită proprietăților conținute, maceratul de urzici se folosește cu succes și la combaterea rapidă a anumitor buruieni.
  • Descompunător de gunoaie – nu în ultimul rând, maceratul de urzici se poate folosi pentru descompunerea gunoiului. Se stropește din abundență, și se adaugă în lampa de compost și mai multe urzici. Aportul nutrienților adus atât de urzicile din ladă, cât și de maceratul nediluat, vor accelera semnificativ întregul proces de descompunere.

La ce se folosește maceratul de urzici mai exact?

la ce se folosește maceratul de urzici în stropirea roșiilor

După cum reflectă proprietățile, este lesne de înțeles la ce se folosește maceratul de urzici în mod concret. Se aplică în grădină, și se folosește la bunăstarea plantelor. La stropirea roșiilor și stropirea tuturor plantelor afectate de boli, dăunători și paraziți.

Se folosește la eliminarea ciupercilor, fiind fungicid natural. De asemenea se utilizează ca insecticid ecologic și pesticid natural, precum și ca îngrășământ și fertilizator. Nu în ultimul rând, se folosește ca accelerator la descompunerea gunoiului.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin