ierburi și buruieni otrăvitoare periculoase

10 Buruieni Otrăvitoare – Pericol, Riscuri, Simptome

Natura este creatoarea infinitelor leacuri și miresme naturale, prin puterea plantelor. Dar aceeași creatoare adăpostește și specii ale celor mai periculoase și letale specii. Citește în acest articol tot ce trebuie să știi despre cele mai oribile 10 buruieni otrăvitoare. Află ce efecte pot avea dacă le atingi, cum le recunoști și ce pericole sau riscuri presupun!

10 Buruieni Otrăvitoare

Atingerea frunzelor de buruieni otrăvitoare poate declanșa alergii, eczeme, bășicare, usturime, mâncărime sau alte iritații severe. Cât despre ingerare, simptomele sunt adesea letale. Sau cu efecte negative pe termen lung (ori permanente).

Este esențial, așadar, să poți recunoaște măcar principalele buruieni otrăvitoare. Află cum arată și la ce riscuri de expui în preajma lor. Astfel încât să te poți feri de ele și să rămâi mereu în siguranță. Iată top 10 buruieni otrăvitoare și toate caracteristicile lor!

1. Sumac otrăvitor (Toxicodendron vernix)

ierburi otrăvitoare - poison sumac

Cunoscut și sub denumirea de otravă de sumac, sumacul otrăvitor este una dintre cele mai cunoscute buruieni otrăvitoare. Deși nu este mortală în majoritatea cazurilor, efectele substanțelor toxice ale sumacului sunt destul de neplăcute.

Sumacul otrăvitor este una dintre acele buruieni otrăvitoare foarte similare cu iedera sau stejarul otrăvitor. Are aspectul unui mic arbust, și poate atinge o înălțime de până la 9m. Culoarea specifică este verdele aprins.

Simptomele caracteristice sumacului otrăvitor nu sunt, în general, fatale, în principal deoarece există o foarte mică probabilitate să fie ingerat. În schimb, are efecte neplăcute asupra pielii. În urma contactului direct cu frunzele de sumac otrăvitor, apar alergii și erupții cutanate. Efecte frecvente sunt mâncărime, usturime și roșeață, bășici, iritații.

2. Stejar otrăvitor (Toxicodendron diversilobum)

Buffalo Nut buruieni otrăvitoare
Credit: Matt from In Defense of Plants

Stejarul otrăvitor este o buruiană otrăvitoare asemănătoare cu sumacul otrăvitor sau iedera otrăvitoare. Similitudinea constă în aspectul frunzelor verzi, în grupuri de câte trei. Late, cu nervuri accentuate, le este caracteriscă nuanța vernil-închis.

În ciuda denumirii de stajar otrăvitor, este un tip aparte de buruiană. Cu tulpini groase și verzi, maleabile, cățărătoare, este departe de a fi copac. Denumit și Stejarul Otrăvitor al Pacificului, este de fapt o buruiană otrăvitoare. Se găsește în mare parte în vestul și sud-vestul Statelor Unite. sub formă de liane care se întind și cresc asemenea iederei.

Este foarte toxic, iar ingerarea sa, desigur, este interzisă. Simpla atingere a stejarului otrăvitor cauzează suficiente efecte neplăcute. Simptomele contactului includ mâncărimea intensă și dermatite sau afecțiuni ale pielii severe. Îmbrăcămintea și mănușile protectoare sunt obligatorii în cazul în care dorești să atingi frunzele de stejar otrăvitor. Se previn, astfel, efectele devastatoare împotriva pielii.

3. Iederă otrăvitoare (Poison Ivy)

ierburi otrăvitoare poison ivy

Fiind una dintre cele mai cunoscute ierburi otrăvitoare, iedera otrăvitoare nu poate fi exclusă din lista de buruieni otrăvitoare. Se găsește în cele mai frecventate locuri, de la grădini, ziduri și pereții caselor la câmpii și munți. Este o buruiană foarte obișnuită în America de Nord.

Aspectul plantei de iederă otrăvitoare (denumită și poison ivy) este și el destul de versatil. Frunzele sunt late și ascuțite în vârf, având nuanțe roșiatic-vișinii când sunt foarte mici. La maturitate, în funcție de mediu și condiții, acestea dobândesc diverse culori de verde. Poate lua nuanțe de la verde-deschis, vibrant, la vernil întunecat.

Fiind o plantă nocivă, toxică, se recomandă ca iedera otrăvitoare să fie înlăturată de lângă casă. Mai ales în cazul în care începe să își cațere tulpinile pe ziduri. În ciuda aspectului exotic, efectele sale sunt destul de neplăcute la contactul cu pielea. Din cauza toxinelor conținute, cauzează iritații ale pielii acompaniate de bășicare și mâncărime puternice.

4. Ciumăfaie sau Jimsonweed (Datura stramonium)

devil trap buruieni otrăvitoare

Ciumăfaia este una dintre cele mai periculoase buruieni otrăvitoare. De aici și denumirile populare de Jimsonweed, Iarba Diavolului sau Capcana Diavolului. E esențial să o recunoști, astfel încât să o poți evita. Îi sunt caracteristice frunzele late, verzi, cu crestături ascuțite, în zig-zag. Rareori înflorește, cu flori micuțe, complet albe, cu petale în aceeași formă zig-zag ca și frunzele.

Inițial, ciumăfaia era o buruiană ce putea fi găsită doar în zona Mexicului. Ulterior, și-a adaptat structura și condițiile de viață și la climatul mai rece al Americii de Nord și, ulterior, al Europei. Poate fi găsită și în România, pe pășuni, câmpuri și marginea cărărilor din pădure. Buruiana este extrem de toxică. Fiecare parte (atât frunzele și tulpina cât și rădăcina, semințele sau floarea) sunt la fel de periculoase.

În cazul ingestiei, efectele sunt nocive; dar și la inhalarea fumului de ciumăfaie arsă apar simptome neplăcute. Primele efecte ale consumului de buruiană sunt amețeala și halucinațiile terifiante. Alături de acestea, apare dificultatea de respirație, hipertermia, ritm cardiac neregulat și, în final, moartea.

5. Crucea pământului (Heracleum mantegazzianum)

buruieni otrăvitoare - hogweed

Cunoscută și sub denumirea de Giant Hogweed (sau Hogweed Gigant), Crucea Pământului este o buruiană toxică. Plantă perenă, e întâlnită des în zona de câmpie și poate crește până la 9m în înălțime.

Îi sunt caracteristice tulpinile înalte, culoarea vernilă a frunzelor bogate și florile micuțe, albe, din vârf. Fiind situate la înălțime, florile pot fi tentația perfectă. Din dorința de a le examina mai aproape, poți fi tentat să atingi tulpina. Să o îndoi și să inspectezi mai de aproape Crucea Pământului – nici să nu te gândești. Mai ales fără echipament de protecție (mănuși, îmbrăcăminte adecvată).

Contactul direct al pielii cu crucea pământului poate avea ca rezultat iritații ale pielii și bășicare. Acestea creează, mai departe, cicatrici care pot rămâne ani de zile sau chiar permanent. Buruiana este, totodată, extrem de invazivă și toxică. Trebuie manevrată cu atenție și pricepere pentru înlăturare. Anunță profesioniștii dacă găsești o astfel de buruiană, pentru exterminare imediată.

6. Măselariță (Hyoscyamus niger): buruieni otrăvitoare ale vrăjitoarelor

ierburi otrăvitoare măselarița

O altă buruiană toxică, măselarița este o plantă otrăvitoare foarte cunoscută în cultura popular. Spre deosebire de majoritatea buruienilor, aceasta și înflorește. Florile apar în vară, în lunile iunie-iulie-august. Pot fi recunoscute prin culoarea galben-verzuie.

Frunzele sunt, însă, prezente în cea mai mare parte a anului. Le este caracteristică forma lată, marginile simetrice zig-zag și nuanța vernil-închis. Buruiană extrem de toxică și invazivă, poate crește până la 500cm în înălțime.

Conține două atropine importante, și anume hioscină și hioscinamină. Efectele ingestiei sunt halucinațiile, amețeala și dificultatea în respirație. În cantități generoase, este o otravă puternică, având efect letal. Din cauza concentrației, e cunoscută ca buruiana vrăjitoarelor. Se spune că era folosită în poțiuni și licori halucinogene. Inducea senzația de zbor și, ulterior, omora fără milă.

FLORILE POT FI DE ASEMENEA EXTREM DE PERICULOASE ÎN CAZUL INGERĂRII. EXISTĂ ZECI DE FLORI OTRĂVITOARE PERICULOASE, FIE ACESTEA DE GRĂDINĂ SAU DE APARTAMENT.
Citește și:

7. Nuca de bivol (Pyrularia pubera)

Buffalo Nut buruieni otrăvitoare
Credit: Matt from In Defense of Plants

Nuca de bivol este o buruiană otrăvitoare deopotrivă pentru oameni și animale. Efectele sale sunt neplăcute atât asupra organismului uman, cât și a iepurilor și porcilor. Șobolanii, oile, caii și căprioarele nu sunt, însă, afectate. Crescând în munți și la umbra copacilor, Nuca de Bivol (sau Buffalo Nut) este răspândită în America de Nord.

Cea mai mare cantitate se găsește în munții Appalachian și de la Alabama la New York. Înălțimea sa poate atinge până la 4m și îi este caracteristică nuanța de verde-deschis. Frunzele sunt lunguiețe, cu nervuri subtile. În ciuda denumirii, nu produce nuci. Pe lângă frunze, buruiana dezvoltă doar inflorescențe verzui, mici.

Toxinele din nuca de bivol sunt destul de puternice. Suficiente pentru a genera cele mai neplăcute efecte. Otrava este similară celei din veninul de cobră. Ingerarea este periculoasă în sensul că efectele care apar includ convulsii la 1-2h de la consum. Atacă mușchiul inimii, distruge celulele sangvine și este toxică pentru sistemul nervos.

8. Buta-Buta (Exoecaria agallocha)

ierburi otrăvitoare - mangrova lăptoasă

Buta-buta este o buruiană toxică găsită în special în India și Australia. Otrăvitoare pentru organismul uman, este cunoscută sub diverse denumiri populare care îi definesc caracteristicile și efectele. Mangrova Lăptoasă, Orbirea Ochiului și Copacul Orbirii, toate denumirile se referă la aceeași Buta-Buta.

Deși poate avea un aspect similar copăceilor/arbuștilor mici, Buta-Buta are dimensiuni întinse dar scunde. Spre deosebire de majoritatea de buruieni otrăvitoare de câmpie, Buta-Buta crește pe sol noroios sau pietros.

La ruperea tulpinii, în locul sevei, apare un lichid lăptos/latex. Acesta este componenta toxică periculoasă pentru oameni. Doar câteva picături pot cauza iritații severe și bășici usturătoare. În cazul contactului cu ochii, câțiva stropi sunt suficienți pentru a cauza orbirea permanentă.

9. Urzica

urzica toxică

Spre deosebire de alte plante toxice, urzica se numără printre acele buruieni otrăvitoare toxice pentru piele, dar sigure la consum. Sigur, nu trebuie ingerate crude, în forma naturală. Dar gătite în diverse mâncăruri, urzicile sunt sigure pentru consum.

Toxicitatea urzicii are efect asupra pielii. La contactul direct, cauzează leziuni superficiale. Cauzează mâncărimi, usturime, iritații și bășici, poate chiar cicatrici durabile. Este recomandată utilizarea mănușilor pentru culegerea de urzică.

Plantă perenă, frecvent întâlnită în zonele de câmpie, urzica nu este o buruiană invazivă. Folosită corespunzător, poate deveni chiar un leac natural. Se recunoaște ușor, prin frunzele late cu margini zig-zag mărunte și dese, ca dinții de fierăstrău.

10. Tobacco (Top 1 buruieni otrăvitoare ce cauzează dependență și deces)

frunze de tobacco

Cunoscută sub denumirea științifică de nicotiana tabacum, Tobacco este buruiana necomestibilă cea mai cultivată și răspândită în lume. Toate părțile plantei, dar în special frunzele, sunt bogate în substanțe toxice.

Nicotina și anabasina sunt cei doi alcaloizi prezenți din plin în frunzele de tobacco (compușii otrăvitori). Din acest motiv, ingerarea acestor frunze fără prelucrare se poate dovedi letală. Este otravă cardiacă, atacând direct circulația sângelui și ritmul bătăilor inimii.

Cu toate acestea, nicotina extrasă din frunzele de tobacco este consumată în întreaga lume. Efectul este psihoactiv și creează dependență. Din cauza largului consum, cauzează peste 5 milioane de decese/an. Tobacco devine, astfel, candidat ideal pentru poziția de cea mai mortală buruiană otrăvitoare din lume.

Ce faci în cazul în care ai intrat în contact cu buruieni otrăvitoare?

După cum se poate observa în descrierile tuturor buruienilor, otrăvirea cu substanțele lor toxice trebuie luată în serios. În cazul în care ai intrat în contact cu buruieni otrăvitoare, primul lucru și cel mai important pe care trebuie să îl faci… Este să apelezi la un specialist!

Suni de urgență la un cadru medical competent, care te poate îndruma cu primul ajutor. Nu alege să te tratezi cu leacuri băbești, pentru că poți înrăutăți situația. Fiecare substanță toxică și fiecare otravă specifică buruienilor otrăvitoare are un alt antidot.

Confundarea acestuia sau folosirea substanței greșite poate înrăutăți situația. Așa că cel mai înțelept este să apelezi la servicii medicale de urgență. Fie acesta medicul de familie, medicul dermatolog sau un paramedic.

Cum se tratează efectele otrăvirii cu buruieni otrăvitoare?

tratament

Cel mai frecvent tratament utilizat în tratarea și neutralizarea otrăvurilor sau substanțelor toxice din corp este cărbunele activ. În cazul ingerării de plante/buruieni otrăvitoare, cărbunele activ are rol neutralizator și oprește otrava de la a fi absorbită de sânge.

De asemenea, se folosesc antidoturi specifice pentru fiecare otravă. Acestea fie opresc efectele otrăvii, fie îi contracarează efectele. Și, desigur, se pot folosi sedative, acestea având rolul de a calma sau liniști persoana în cazul agitației, halucinațiilor etc. Atropina, diverse vitamine și creme liniștitoare sau geluri sunt de asemenea alternative frecvente.

Toate aceste decizii sunt luate, bineînțeles, de medicii specialiști. Aceștia analizează situația, evaluează intensitatea și efectele otrăvii și aleg substanța potrivită pentru tratament.

Concluzii

Având în vedere efectele periculoase ale toxicității produse, se recomandă evitarea atingerii de buruieni otrăvitoare. În cazul în care le recunoști, asigură-te că nu le atingi nici măcar pentru a le smulge. Folosește întotdeauna mănuși pentru eliminarea lor. De asemenea, asigură-te că nu ajung la îndemâna copiilor sau animalelor curioase care vor dori să le guste.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

19 Shares
Share19
Tweet
Pin