creaturi mitologice celtice, arabe, astiatice

9 Creaturi mitologice înfiorătoare mai puțin cunoscute

Creaturi mitologice se găsesc aproape în folclorul fiecărui popor. Sunt acestea doar o ficțiune, provenită din teama de necunoscut, sau fiecare legendă conține frânturi din realitate? Citește o listă cu 9 creaturi mitologice, sadice și de-a dreptul înfricoșătoare, de care poate că încă nu ai auzit.

Dacă îți imaginezi troli, elfi și centauri la cuvintele creaturi mitologice, citește acest articol până la capăt. Vei descoperi în el povești și creaturi tulburătoare din folclorul celtic, arab și chinezesc.

Creaturi mitologice din folclorul Celtic

1. Kelpie: creaturi mitologice malefice

Kelpie, creaturi mitologice

Kelpie este o creatură mitologică malefică, avându-și habitatul în jurul apelor: mări, râuri sau oceane. Aceasta își poate schimba înfățișarea în diferite forme acvatice. Cel mai popular în folclorul Irlandez sau Scoțian este calul de mare.

Se spune că Kelpie sub formă de cal de mare atrage copiii și, călărind, îi duce departe de malul apelor. Creatura, cum mai găsim și în folclorul altor popoare, sub forma unei femei seducătoare, atrage bărbații spre adâncurile apelor.

Kelpie are puterea de a controla apele. Poate provoca valuri uriașe, vârtejuri sau furtuni marine. Este mereu în căutarea victimelor, pentru a le ademeni în adâncurile apelor întunecate.

2. Caorthannach

una din acele creaturi ce s-a luptat cu sfantul patrick

Se spune că Caorthannach a existat încă de la începuturile timpului. Pândește în abisurile întunecate ale apelor ,de unde țâșnește lava din măruntaiele pământului.

Unele legende o înfățișează ca pe o femeie-șarpe hibrid, având gheare ascuțite. Altele o surprind ca dragon demonic sau șarpe de peste 30 de metri.

În miturile celtice, se spune că Caorthannach era mama tuturor demonilor. Scuipa flăcări, pârjolea totul în jur și avea puterea de a otrăvi lacurile și fântânile. După ce sfântul Patrick a curățat tărâmul Irlandei de astazi de progeniturile Caorthannachei, au dus o luptă crâncenă. În vârful unui munte, Caorthannach s-a folosit de toate mijloacele malefice pentru a-l învinge pe sfântul Patrick. A otrăvit apele, încercând să îl facă să moară de sete, scuipând foc și răvășind totul în jur.

Legenda se termină când sfântul Patrick reușește să alunge în abisurile întunecate ale mării monstruozitatea. De aici, povestea se divide în două relatări. Varianta 1, Sfântul Patrick a reuști să alunge demonul prin puterea credinței, spunând un singur cuvânt. În cealaltă variantă, au căzut de pe munte în hăul întunecat. Caorthannach l-a înghițit, iar acesta a reușit să îi sfârtece burta cu sabia.

3. Carman

povestea lui Carman

Carman a fost o vrăjitoare extrem de puternică. A cunoscut tainele oculte ale magiei negre și le-a folosit fără a ezita. Scopul a fost de a aduce moartea, suferința, necazul și tot ce înseamnă rău în această lume. În locurile unde mergea, natura se usca. Apa devenea toxică, iar animalele își pierdeau suflul vieții.

Vrăjitoarea malefică avea rădăcini grecești și se zvonește că făcea parte din diferite culturi întunecate. Karme mai înseamnă   cea ce taie grâul – simbolism asemănător cu folclorul românesc: moartea cu coasa.

Carman cea cu privirea cadaverică și voal negru a invadat Irlanda împreună cu cei trei fii ai săi:

 • Dub cel Întunecat
 • Dother cel Necruțător sau Fără-Inimă
 • Dain cel Zdravăn sau Distrugător

A fost însă oprită și capturată de the Tuatha Dé Danann (panteonul zeilor celtici). Aceștia au trimis cei mai buni războinici și vrajitori împotriva sa. Fiii săi au fost uciși și aruncați în mare. Iar vrăjitoarea Carman a rămas întemnițată în suferință pentru restul zilelor sale.

Citește alte subiecte interesante:

Colosul din Rodos – Poveste, Istorie și Curiozități

Grădinile Suspendate ale Semiramidei: Iubire și frumusețe legendară

Creaturi mitologice din folclorul Orientului Mijlociu

1. Djinnii: creaturi mitologice controversate

Legenda Djinn creaturi mitologice

Djinnii sunt ființe supranaturale, populare în lumea arabă. Au înfățișări diferite, siluete fantomatice cu fum, foc, particule din aer sau nisip. Probabil c ă cel mai renumit Djinn este duhul din lampa lui Aladdin.

Djinnii nu sunt neapărat ființe rele și pot fi precum focul: spre a aduce căldura sau distrugerea. În Coran se spune că Allah le-a dat și puterea de a discerne și vor fi judecați pentru faptele sale. Tot El i-a creat pentru a-l sluji și adora, chiar înaintea omului:

Citat din Coran 15 • SURAT AL-HIJR

Noi l-am fãcut pe om din lut tare, provenit dintr-un nãmol moale,

Iar pe djinn l-am fãcut și mai înainte, din focul fierbinte.

Se spune că aveau puteri miraculoase. De la îndeplinirea dorințelor, la controlul elementelor naturii sau schimbarea cu ușurință a formei. Însă puteau folosi puterea și în scopuri malefice. Spre exemplu Qareen, un djinn întunecat, avea puterea de a seduce și păcăli omul. Să îl corupă spre a înfăptui lucruri groaznice și a duce o viață în păcat. 

Djinnii trăiau în lumea spiritelor și puteau fi invocați de oameni ce cunoșteau tainele magiei. Scopul invocării  lor era fie pentru a aduce bine, sau distrugerea în lume. Adesea erau folosiți și la diverse munci. Acest lucru îl găsim tot în Coran: 34 Surat Saba

Și lui Solomon [i-am supus] vântul, încât mersul lui de dimineaþã a fost cât o lunã de zile și mersul lui de searã a fost cât o lunã de zile. Și am fãcut sã curgã pentru el un izvor de aramã.(23) și printre djinnierau [unii] care munceau dinaintea lui, cu îngãduința Domnului sãu. Iar pe aceia dintre ei care se abăteau de la porunca Noastrã îi fãceam Noi sã guste chinul flãcãrilor.

Cărți interesante unde apar Dijinnii:

 1. Alwyn Hamilton – Rebelul nisipurilor

 2. Jonathan Stroud – Amuleta din Samarkand

 1. Eusebiu Camilar – 1001 de nopti

Tot regele Solomon se spune că avea peste 70 de dijinnii sub controlul său. Dintre aceștia, cei mai melefici erau Apollonius, Zurmudd și Shax

2. Anqa

despre creaturi mitologice Anqa

Este o pasăre legendară extrem de frumoasă. Are gâtul lung, ciocul ascuțit și aripi lungi și puternice multicolore, cu predominanță înspre roșul de foc. Este asemănătoare cu pasărea Pheonix și alte păsări gigant din alte culturi. Printre acestea se regăsesc Grifonul sau Rukh.

Anqa apare pe cer o dată la o generație și poate fi văzută unde apune soarele. Cu ghearele uriașe, are capacitatea de a lua din zbor animale mari, precum hipopotamul sau elefantul. Sunetul pe care produce este asemănător cu un tunet. Iar mișcarea puternică a aripilor rupe copacii și poate produce mini-tornade.

3. Al-Mi’raj

iepurele cu corn

Datorită aparenței docile a unui iepure, Al-Mi’raj-ului îi era foarte ușor să vâneze și să își devoreze prada. Era, însă, o bestie carnivoră și foarte ostilă. Creatura mitologică Al-Mi’raj se folosea de inteligența, agilitatea sporită și ghearele ascuțite pentru a vâna. Îi plăcea să își utilizeze cornul ca vârful unui lănci, pentru a da lovitura finală prăzii.

Al-Mi’raj, iepurele legendar cu corn, deși avea o dimensiune mică, putea lupta cu lupi și alte prădătoare. Povestea creaturii a inspirat mulți poeți arabi. De asemenea, a mai apărut în diferite desene animate și jocuri video.

O altă legendă spune că trăia pe o insulă din Oceanul Pacific, numită: Jazirah al-Tennyn. Și că un exemplar i-a fost dăruit cuceritorului Alexandru cel Mare.

Distrubuie acest articol dacă îl consideri interesant, ca un simbol al aprecierii.

Creaturi mitologice din folclorul asiatic

1. Chongming: creaturi mitologice binefăcătoare

Este un cocoș legendar cu patru pupile, două pentru fiecare ochi în parte. Cu o înfățișare ca de Phoenix, avea puterea de a alunga spiritele rele și alte creaturi din păduri și munți.

Se spune că împăratul era puțin sceptic în privința acestei păsări ciudate. Dar când i-a auzit glasul melodios și a văzut cum zboară, și-a schimbat radical părerea. Aînceput să o venereze și să îi ofere diferite omagii. Cocoșul de foc este un simbol puternic și în zodiacul chinezesc.

2. Jing Wei

despre legenda jing wei

O altă creatură mitologică sub înfățișarea unei păsări este legenda Jing Wei. Se presupune că numele provine de la fiica unui împărat chinez. Îi plăcea foarte mult să călătorească în diverse locuri, devenind obsedată să meargă pe Marea Estului. Își dorea să vadă apusul de acolo.

Împăratul, fiind un om ocupat, nu a reușit să îi îndeplinească această dorință. Nu se știe dacă din răzbunare, obsesie sau naivitate, însă Jing Wei, în plină noapte, a fugit. Strecurându-se din castel, a mers pe o barcă spre Marea Estului.

Din păcate, nu a reușit să își îndeplinească scopul, să vadă frumusețile de dincolo de răsărit. Pentru că o furtună zguduitoare a cuprins barca în care se afla. Iar fiica împăratului și-a pierdut viața.

Legenda spune că Jing Wei a luat forma unei păsări maiestuoase. Cu ciocul alb și ghearele roșii, aruncă de pe piscul unui munte, până la sfârșitul timpului, pietre în Marea Estului. Face acest gest în încercarea de a o seca, aflându-se într-o agonie eternă.

3. Aoyin

legenda Aoyin

O creatură mistică ce trăia pe un munte legendar, numit muntele celor trei pericole. Extrem de înfiorătoare și puternică, avea corpul unei bovine și patru coarne. Arată mai degrabă ca un taur însângerat.

Se spune că Aoyin-ul se hrănea cu oameni. Ulterior împrăștia oasele lor la intrarea în peștera unde trăia, în semn de avertisment.

Dacă ți-a plăcut acest articol, trimite-l mai departe pe Facebook! Lasă un comentariu mai jos cu numele creaturii tale preferate!

Bibliografie

 1. cryptidz.fandom.com
 2. https://archive.shine.cn/sunday/now-and-then/Mythical-Birds/shdaily.shtml
 3. blog.carrollsirishgifts.com/top-10-irish-mythological-creatures/
 4. https://abookofcreatures.com/tag/arabian-nights/
 5. A Chinese Bestiary: Strange Creatures from the Guideways Through Mountains

 6. https://aminoapps.com/c/urban-legends-cryptids/page/blog/celtic-folklore-carman/L1Lv_gxU8uGpWMMNlP4YpdZvbBg7wNa7w7

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

26 Shares
Share26
Tweet
Pin