Grădinile Suspendate din Babylon templu

Grădinile Suspendate ale Semiramidei: Iubire și frumusețe legendară 2023

Grădinile Suspendate ale Semiramidei ocupă un loc de frunte în misterul, cultura și frumusețea lumii antice. Antichitatea cuprinde câteva dintre cele mai intense și maiestuoase sacrificii, omagii și dovezi de iubire. Grădinile Suspendate ale Semiramidei se numără printre aceste dovezi de iubire nemărginită.

Iată povestea care izvorăște din această construcție și tot ce nu știai despre istoria din spatele său. Cum arătau Grădinile Suspendate din Babylon? Cine le-a construit? Care este motivul ridicării, dar și al dispariției, legendarelor grădini? Întreaga legendă așteaptă să-i descoperi secretele mai jos!

1. Scurtă Istorie

Grădinile Suspendate ale Semiramidei scrieri antice

Grădinile Suspendate ale Semiramidei au fost opera de artă care a înfrumusețat capitala Imperiului Neo-Babylonian în Antichitate. Construite în jurul și pe zidurile palatului, existența acestora este susținută de puține scrieri și descrieri istorice. Sunt, însă, considerate fragmente de imaginație antică de către alți cercetători.

Cu un aer exotic și frumusețe covârșitoare, acestea au fost construite la ordinul marelui rege Nabucodonosor al II-lea. A domnit timp de 43 de ani (605–562 î.Hr.), creând una dintre cele mai moderne, imaginative și apreciate arhitecturi. Astăzi, iconică pentru Babylon, e cea mai disputată construcție antică, din cauza lipsei de dovezi și referințe istorice.

În ciuda lipsei de credibilitate, însă, și misterului covârșitor din jurul lor, rămân și cea mai frumoasă amintire a Antichității. Erau asemănate paradisului/raiului, grație arhitecturii complexe și diverselor specii de plante și copaci. Înfrumusețate cu fântâni și sculpturi, bolte, coloane și arcade, adăposteau cele mai frumoase plante și flori ale vremii.

Ceea ce îmbibă pergamentul poveștii cu emoție, însă, este povestea legendară de dragoste din spatele Grădinilor. Se spune că regele Nabucodonosor al II-lea a ordonat realizarea grădinilor suspendate pentru una dintre soțiile sale, Amytis. Aceasta ar fi avut origine semi-divină și semi-legendară.

Inspirația acestui dar din iubire a fost chiar locul natal al Semiramidei. Amytis era fiica regelui Cyaxares, din Media. Acesteia se pare că-i lipseau munții și verdeața de acasă, iar pentru a-i alina dorul, au fost construite Grădinile Suspendate. Cu terase răcoroase, balcoane, coloane înalte și grădini edenice, au ajuns să lumineze palatul, dar și inima Semiramidei.

2. Grădinile Suspendate ale Semiramidei: Denumiri și Proveniență

Grădinile Suspendate ale Semiramidei se regăsesc sub diverse denumiri astăzi. Iar proveniența acestora este una complexă și justificată.

2.1. Denumiri sub care sunt cunoscute Grădinile Suspendate:

  • Grădinile Suspendate ale Semiramidei
  • Grădinile Suspendate din Babylon
  • The Hanging Gardens of Babylon (în Engleză)
  • The Hanging Gardens of Semiramis (în Engleză)
  • Grădinile Suspendate din Babilon

2.2. Proveniență: de ce se numesc, de fapt, grădini “suspendate”?

Denumirea poate crea confuzie, în ceea ce privește aspectul grădinilor. Erau acestea cu adevărat suspendate/atârnate? Pe scurt, cel mai probabil că nu.

În limba greacă, cuvândul “suspendat” are două semnificații. Prima – și cea mai cunoscută – este aceea de atârnat. Însă cel mai probabil, în cazul Grădinilor din Babylon, se face referire la cel de-al doilea sens al cuvântului. Mai exact, se referă la o construcție realizată la o anumită înălțime, cum ar fi o terasă.

Înfrumusețată cu arcade și amfiteatre, susținută de coloane impresionante, cu grădini de flori la înălțime. Cu flori cățărătoare sau atârnate/suspendate, cascade și copaci exotici. Aceasta este arhitectura “suspendată” denumită, de fapt, de titlul de “Grădinile Suspendate ale Semiramidei”.

3. Ce reprezintă Grădinile Suspendate ale Semiramidei?

Babylonul a fost un oraș antic care și-a cunoscut epoca cea mai glorioasă în timpul regelui Nabucodonosor al II-lea. Localizată la cca. 80km sud de Baghdad-ul modern în Irak, Babylon era, în acea perioadă, capitala Imperiului Neo-Babylonian.

Construite în timpul domniei aceluiași mare rege, Grădinile Suspendate ale Semiramidei reprezintă două mari aspirații și pasiuni ale acestuia. În primul rând, iubirea nemărginită pentru soția sa și dorinița de a-i alina dorul.

Iar în al doilea rând, iubirea și interesul pentru frumos (3.1.), arhitectură (3.2.), modernizare (3.3.) și artă (3.4.). Regele avea ambiția și inspirația de a-și aduce capitala la rangul unuia dintre cele mai splendide orașe din întreaga lume.

3.1. Grădinile Suspendate din Babylon: reprezentație a frumosului

Frumosul era reprezentat de varietatea de specii de flori, plante și copaci. Ziduri și blocuri de piatră, trestie înrădăcinată în asfalt, cărămizi arse. Pomi fructiferi, arbuști de tamarix, specii de palmieri. Iedere cățărătoare, verdeață, parfumuri și culori îmbătătoare. Scările aveau, de asemenea, forme și lungimi diferite, contribuind la stil și estetică.

Fiecare terasă era splendid organizată. Fântânile și sculpturile, cascadele și colțurile de natură erau nelipsite. Tunelurile, galeriile și camerele regale erau plasate în așa fel încât lumina să pătrundă doar din lateral. Se asigura, astfel, o priveliște unică, lumină naturală, vizibilitate către grădină și ambient paradisiac.

3.2. Grădinile Suspendate din Babylon: pasiune pentru arhitectură

Arhitectura a fost un alt aspect important al Grădinilor Suspendate. Acestea erau construite pe zidurile palatului, îmbinând loturile de flori, coloanele, amfiteatrele și arcadele, cu camerele și balcoanele regale răcoroase.

De asemenea, design-ul construcției era conceput în așa fel încât să imite structura unui munte. Sigur, un prim motiv ar fi dorința de a-i aminti reginei de ținutul muntos, pietros, cu verdeață naturală. Un altul ar fi sistemul nou și modern de irigație. Probabil o variantă juvenilă a ceea ce avea să fie denumit mai târziu “șurubul lui Arhimede”.

3.3. Grădinile Suspendate din Babylon: aspirație către modernizare

Modernizarea e unul dintre cele mai mari mistere ale construcției. Se folosea un sistem de irigare nemaiîntâlnit în acele timpuri, astfel încât nu se știe încă exact cum funcționa. Sau cum au dobândit anticii astfel de cunoștiințe. Tehnologiile de care se dispunea în vremea aceea nu permiteau o irigare atât de eficientă, cu pompe din râul Eufrat.

Însă această irigare era posibilă, grație arhitecturii și așezării strategice a Grădinilor Suspendate. Cu un fel de mașini hidraulice, apa din râul Eufrat urca pe toate nivelurile teraselor.

Canalele de la baza acestora, unde erau înrădăcinate florile și arborii, erau astfel constant umezite. Acest lucru a permis creșterea celor mai variate și exotice tipuri de flori, plante și copaci, fructiferi sau nu.

3.4. Grădinile Suspendate din Babylon: preocupare pentru artă

Și, nu în ultimul rând, Grădinile Suspendate au reprezentat o preocupare atentă pentru artă. Grădinile private erau o obișnuință pentru familiile înstărite și cele regale în acel timp. Nabucodonosor al II-lea a dus, însă, această tradiție, la un nou rang.

În Antichitate, se făcea referire la grădini prin termeni precum “eden” și “paradis”. Din acest motiv, împreună, desigur, cu aspectul magic al grădinilor, a venit și asemănarea acestora cu Raiul.

4. Care este locația Grădinilor Suspendate ale Semiramidei?

Din lipsa dovezilor și scrierilor, este imposibilă localizarea exactă a construcției. Se cunoaște doar că era localizată în Babylon. Și, conform descrierilor autorilor clasici, se pare că au fost ridicate în apropierea sau chiar interiorul palatului regal.

5. Din ce materiale au fost realizate Grădinile Suspendate ale Semiramidei?

Materialele folosite pentru realizarea Grădinilor au fost pe cât de variate, pe atât de moderne și rezistente. Un motiv în plus pentru care se aștepta găsirea unor ruine sau dovezi care au rezistat în timp. Dispariția completă a oricăror rămășițe ale Grădinilor pune, așadar, sub semnul întrebării, existența reală și autenticitatea descrierilor.

Grădinile Suspendate ale Semiramidei erau susținute de ziduri de piatră și coloane. Bolțile și arcadele erau realizate din blocuri de piatră. Peste stratul de trestie îmbibată în asfalt care le acoperea, se aflau două rânduri de cărămidă arsă. Acoperite cu foi de plumb și conectate prin mortar de ipsos, erau baza perfectă pentru pământ fertil.

6. Simbolistică

Grădinile Suspendate din Babylon au fost, în primul rând, un simbol al iubirii și al adorației. Un dar făcut din dragoste pentru a alina dorul unei soții căreia îi lipsea căminul și cadrul natural natal.

Cu o frumusețe covârșitoare, complexitate, inovație și ambient unic, grădinile edenice au fost comparate cu paradisul și raiul. O reprezentație a Grădinii Edenului, a binecuvântării divinității, a splendidului.

Stilul luxuriant și bogăția de specii, arhitectura și design-ul inspirate, desigur, simbolizau puterea, bogăția și bunăstarea. Combinațiile splendide de terase, specii de arbuști, pomi fructiferi, amfiteatre, galerii, tunele răcoroase, flori și plante cățărătoare, simbol al prosperității.

Astăzi, Grădinile Suspendate ale Semiramidei sunt un simbol iconic al Babylonului. Întreaga lume este conștientă de frumusețea copleșitoare a ceea cu ce Babylonul antic îmbucura ochii tuturor celor care-l vizitau.

7. Grădinile Suspendate ale Semiramidei – una dintre Cele 7 Minuni Ale Lumii Antice

Cu o poveste legendară, o istorie ambiguă și un mister atât de puternic care îi învăluie existența… Grădinile Suspendate ale Semiramidei sunt, astăzi, una dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Antice.

Mai mult decât atât, este cea mai controversată minune a lumii antice. De fapt, este singura despre care nu s-a căzut de acord cu privire la existența sa. Este singura minune antică pentru care nu există dovezi clare. Singura minune a Antichității despre care unii încă mai cred că este rezultatul imaginației bogate a anticilor.

Celelalte șase minuni ale lumii antice sunt, după cum urmează:

  • Piramidele din Giza
  • Colosul din Rodos
  • Templul lui Artemis
  • Statuia lui Zeus
  • Mausoleul din Halicarnas
  • Farul din Alexandria

8. Grădinile Suspendate ale Semiramidei: Au existat cu adevărat?

Există foarte puține scrieri care menționează proveniența, locația și descrierea grădinilor suspendate. Nu există date despre constructorii, arhitecții, inginerii și grădinarii care au lucrat la ea. Nu se cunoaște cu exactitate motivul distrugerii și dispariției până și a ruinelor Grădinilor.

Descoperă și:

Părerile sunt împărțite chiar și în ceea ce privește regii Babylon-ului sub care s-a realizat construcția. Una dintre povești îl menționează pe regele Nabucodonosor al II-lea și soția sa, Amytis. Alți istorici îi atribuie această minune antică reginei asiriene semi-legendare Sammu-ramat. Aceasta ar fi condus Babylonul în sec. 9 î.Hr.

Cu toate acestea, în ciuda descrierilor stufoase și edenice care par că sporesc misterul și măreția construcției… Grădinile Suspendate nu sunt menționate în texte Babyloniene vechi. Nici nu există descoperiri arheologice care să le plaseze în timp și spațiu. Anumite teorii susțin că sunt pur mitice, altele consideră că au fost confundate cu alte grădini.

Teoria cea mai comună, însă, este aceea că nu ar fi putut să nu existe. Mai ales având în vedere detaliile care se cunosc despre acestea. Se consideră că au existat conform poveștii, și că au fost distruse undeva în timpul sec. I d.Hr.

9. Concluzii

În concluzie, Grădinile Suspendate ale Semiramidei reprezintă una dintre Cele 7 Minuni Ale Lumii Antice. Singura minune antică despre care nu există dovezi. Singura a cărei existență în Babylon nu este confirmată nici măcar de scrieri vechi sau ruine.

Cu toate acestea, rămâne sursa uneia dintre cele mai frumoase legende de dragoste ale Lumii Antice. Dragostea veșnică și edenică a regelui Nabucodonosor al II-lea pentru iubita sa soție.

 

Bibliografie

1. https://www.ancient.eu/Hanging_Gardens_of_Babylon/

2. https://www.britannica.com/place/Hanging-Gardens-of-Babylon

3. https://www.history.com/news/hanging-gardens-existed-but-not-in-babylon

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

199 Shares
Share197
Tweet
Pin2