piramide din egiptul antic

30 de Curiozități despre Egiptul Antic 2023

Există sute de curiozități despre Egiptul Antic care te pot ajuta să cunoști mai bine cultura anticilor. Istoria bogată a egiptenilor conține răspunsuri la zeci de întrebări. Întrebări în ceea ce privește metode de construcție, cunoștințe arhitecturale, tehnologie și multe altele. Una dintre cele mai importante surse de cunoștințe istorice, de relicve și informații esențiale cu privire la originile civilizației.

Egiptul Antic este presărat cu mistere, intrigi, evenimente istorice, descoperiri și cunoștințe care au condus mai târziu la evoluția umanității, la creștere economică, spirituală, tehnologică etc. Citește 30 de curiozități despre Egiptul Antic pe care poate că nu le știai!

Curiozități despre Egiptul Antic: Cultură și Arhitectură

hieroglife egiptene

1. Cuvântul hieroglifă înseamnă în greaca veche a compune.

2. Scribii foloseau cel mai des papirusuri, bucăți din lemn și lut. Pe pereții templelor se hieroglifiau doar cele mai importante evenimente.

3. Cleopatra este cea mai cunoscută femeie din Egiptul Antic, datorită capacității sporite de organizare și conducere. Cunoscând taina seducției și eleganței, a reușit să îi cucerească pe Marc Antoniu și Iulius Cezar.

4. Scrierea hieroglifică are peste 900 de caractere.

5. Egiptenii antici credeau că după moarte, omul se transformă în cele două energii primordiale: Ka (forța vitală) și Ba (personalitatea). Acesta trebuia să treacă prin tărâmul lumii de dincolo. Înfruntând peripețiile, trebuia să unească cele două energii pentru a ajunge în Viața de Apoi.

6. Duat este numele tărâmului spiritelor din Cartea Egipteană a Morții. Este același loc de unde zeul Ra aduce lumina în lumea celor vii, luptându-se cu zeul-șarpe Apophis. Citește și: 9 creaturi mitologice mai puțin cunoscute

7. Mumificarea era un proces complex și costisitor. Dar doar oamenii de rang înalt și-l permiteau.

8. Conform studiilor recente, pentru construirea piramidelor de pe platoul Giza, nu s-au folosit sclavi. La acestea au lucrat oameni angajați. Primeau bani, mâncare și toate lucrurile necesare pentru a finaliza construcția.

9. Pentru egiptenii ce au contribuit la construcția piramidelor, era o adevărată onoare să fie îngropați lângă acestea.

10. Nilul este al doilea cel mai mare fluviu din lume. Are dimensiunea de 6.690km. Conform ultimelor măsurători, doar fluviul Amazon îl întrece.

Curiozități despre Egiptul Antic: Istorie, Gastronomie și Stil de Viață

sfinx curiozități despre egiptul antic

11. Nasul Sphinx-ului se zice că a fost distrus de către un cleric islamist. Numele său era Sa’im Al-Dahr și a fost pedepsit pentru atrocitățile sale.

12. Deși în crezul popular se spune că muncile zilnice erau folosite cămilele, de fapt, cel mai des erau folosiți măgarii.

13. Pisicile erau considerate prea sofisticate pentru omul de rând. Așa că se prefera creșterea unui câine. Cu toate acestea, sunt multe personalități importante și faraoni ce preferau pisicile ca animal de companie.

14. Se spune că Tutankhamon a murit în jurul vârstei de 18 ani. Și că avea nevoie de un baston pentru a se deplasa. Conform ultimelor cercetări, se pare că moartea subită s-a produs din cauza unei presiuni puternice în zona abdominală sau piept. A fost din cauza carului de luptă, care s-a răsturnat peste el. Sau din cauza unui animal precum elefantul sau hipopotamul.

15. Printre cele mai populare mâncăruri ale egiptenilor antici se afla: pâinea, peștele, roșiile și berea.

16. Condimentele cele mai folosite erau: scorțișoară, chimenul, hreanul și semințele de in.

17. Slujitorii faraonilor erau uneori unși cu miere pentru a atrage muștele din jurul faraonului.

18. Studii recente arată că majoritatea faraonilor aveau probleme cu greutatea în plus. Erau predispuși la diabet, precum și la alte boli ale inimii.

19. Pentru un faraon, era strict interzis să își arate părul în public. Asta deoarece era considerat sacru. Majoritatea faraonilor purtau coroană, sau renumita mască Nemes.

20. Pe lângă câini și pisici, egiptenii antici aveau diverse alte animale de companie exotice. Printre acestea se regăsesc maimuțe, pui de crocodili, păsări rare, feline prădătoare dar și alte animale endemice.

Află mai multe despre cele mai misterioase și frumoase construcții ale Lumii Antice. Citește și:

1. Grădinile Suspendate ale Semiramidei: Iubire și frumusețe legendară

2. Colosul din Rodos

Curiozități despre Egiptul Antic: Tradiții, Credințe, Denumiri

piramide din egiptul antic

21. Marea Piramidă din Giza a fost pentru 4,000 de ani cea mai mare clădire construită de umanitate. În jurul Egiptului, până în prezent, s-au mai găsit peste 100 de piramide. Acestea sunt construite în cele mai diverse mărimi și stiluri.

22. Scarabeii erau considerați sacri în Egiptul Antic, simbolizând viața de după moarte.

23. Egiptenii antici credeau că mumificarea unei persoane îi garantează viața veșnică în Viața de Apoi.

24. Copiii din Egiptul Antic se jucau cu jucării făcute din lemn. Aveau mingi colorate, păpuși și jucării din lemn în formă de pisică, broască, șoarece, cal, șarpe etc.

25. Egiptenii antici erau arcași pricepuți. Își confecționau săgețile din specii mari de stuf. Vârfurile, având dimensiuni între 8 și 15 cm, erau confecționate din obsidian, cremene și alte metale.

26. Akhet era perioada din an în care Nilul ieșea din matcă.

27. Nomen era numele unui faraon nou-născut.

28. Lapis Lazuli era o piatră folosită des în Egiptul Antic pentru decorațiuni, amulete, bijuterii etc. Mai era considerată Piatra Zeilor, ce conținea spiritele zeităților antice.

29. În Dashur a fost construită piramida roșie a faraonului Sneferu. A fost cea de-a treia încercare de a construi o piramidă asemănătoare cu cele trei din platoul Giza.

30. În Cartea Morților scrie că inima morților în Duat era cântărită cu o pană a zeului Ma‘at. Dacă acestea cântăreau la fel, însemna că omul a dus o viața cinstită și poate intra în Lumea de Apoi.

Bibliografie

1. wikipedia.org/wiki/Cartea_Morților

2. allthatsinteresting.com/interesting-ancient-egypt-facts#1

3. history.com/topics/ancient-history/ancient-egypt

4. historyextra.com/period/ancient-egypt/8-things-you-probably-didnt-know-about-tutankhamun/

5. britannica.com/place/ancient-Egypt

6. ancient.eu/article/1508/ten-ancient-egypt-facts-you-need-to-know/

 

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

103 Shares
Share102
Tweet
Pin1