În ciuda frumuseții sublime, florile nu sunt întotdeauna atât de inocente și înmiresmate precum ne așteptăm. Unele flori, ca trandafirul sau laleaua, încep frumoase povești de dragoste. Altele pot aduce sfârșitul unei povești de viață. Pe cât de frumoase, deosebite sau remarcabile, pe atât de periculoase, toxice și nocive pot fi anumite flori otrăvitoare.
Află tot ce trebuie să știi despre aspectul, caracteristicile și efectele otrăvirii cu flori toxice!
Nu doar că nu sunt comestibile, dar multe pot avea efecte neplăcute chiar și la simpla atingere! Unele sunt flori otrăvitoare de apartament și poți locui cu substanța toxică în casă fără ca măcar să știi! Altele, sunt plantate în grădină. Citește toate informațiile necesare într-un top al celor 10 flori otrăvitoare pe care trebuie să le eviți pentru a-ți proteja sănătatea!
Cuprins
Top 10 flori otrăvitoare
Iată care sunt cele mai cunoscute, dar și cele mai periculoase, 10 flori otrăvitoare din întreaga lume. În ciuda scopului ornamental, formelor și culorilor interesante, sau parfumurilor deosebite… Rămân flori toxice care se recomandă a fi evitate. Află toate aspectele estetice și efectele care le caracterizează!
1. Mătrăgună (cea mai cunoscută din top 10 flori otrăvitoare)
Mătrăguna este cea mai rapidă plantă otrăvitoare din lume. Și, desigur, una dintre cele mai cunoscute. În urma ingestiei, acționează aproape instant prin oprirea respirației și bătăilor inimii, conducând la deces.
Era folosită încă din Antichitate, în Impreiul Roman, pentru uciderea dușmanilor. Partea otrăvitoare din mătrăguna o reprezintă fructele micuțe, dar nocive. Florile sunt mici, având formă tubulară și culoarea liliachiu-roșiatică.
Adevăratul pericol stă, însă, în fructele rotunde. Folosită în cantități mici și în contextul potrivit, până și mătrăguna poate fi curativă. Însă în niciun caz nu în consumul direct – devine o amenințare fatală sigură.
2. Trompeta îngerilor
Una dintre cele mai înșelătoare plante, în ciuda denumirii divine. Deși numele inspiră salvare și vindecare, trompeta îngerilor este departe de a avea efecte angelice. Științific, este cunoscută sub denumirea de Brugmansia arborea.
Conține halucinogene puternice concentrate în special la nivelul semințelor. Consumată în exces, declanșează halucinații puternice, comă, delir și chiar moarte. Triburile amazoniene folosesc deseori trompeta îngerilor în ritualuri pentru efectul halucinogen.
Supradoza este, însă, de cele mai multe ori, fatală. Poți recunoaște florile după aspectul unor tropete. Sunt lunguiețe, înflorite în diverse culori pastelate. Cresc în arbuști și, deși concentrația cea mai mare de substanță otrăvitoare se află în semințe, întreaga plantă este otrăvită.
3. Verge de apă (Cicuta maculata)
Una dintre acele plante otrăvitoare asemănătoare cucutei, cicuta maculata este denumită popular și vergele de apă. Floarea este extrem de violentă și toxică pentru organism. Face parte din familia morcovilor, însă efectele sale sunt nocive. Nici pe de parte inofensive sau sănătoase precum morcovii.
Este cu atât mai periculoasă din cauza aspectului său. Este foarte similară și ușor de confundat cu plante comesibile. Două dintre acestea sunt țelina și păstârnacul. Însă, spre deosebire de acestea, consumul de verge de apă e fatal. Concentrația maximă de substanță toxică – cicutoxină – se găsește în rădăcină.
Simptomele apar rapid în urma consumului și sunt extrem de tulburătoare. Printre acestea se regăsesc durerile puternice în zona abdominală și convulsiile. Stările de rău și moartea sunt rezultate finale de cele mai multe ori, iar supraviețuitorii pot rămâne cu afecțiuni grave ca tremorul pe termen lung și amnezia.
4. Cucută
Deși în anumite condiții poate avea efecte terapeutice, cucuta rămâne una dintre cele mai periculoase plante otrăvitoare. Florile sunt albe, fructele sunt brune-verzui, iar frunzele sunt mari. Floarea împrăștie un miros foarte neplăcut, specific.
Denumită popular și dudău sau buciniș, se spune că specia cucuta este planta care l-a otrăvit pe Socrate. Moartea cauzată în urma consumului de cucută se manifestă în urma blocajelor musculare și opririi respirației.
Toate componentele cucutei sunt la fel de toxice. Începând de la flori și semințe, la fructe și frunze, fiecare parte a florii are efecte devastatoare în urma ingestiei. E nocivă până și în cele mai mici cantități, atacând sistemul nervos și respirator.
5. Oleandru
Oleandru, leandru și nerium sunt cele trei denumiri cunoscute ale aceleiași plante toxice. Floare a unui arbore mic, colorat, are toate părțile toxice. De la ingerarea semințelor la consumul de floare sau rădăcină, toate pot fi nocive. În ciuda aspectului atrăgător al florilor în nuanțe de purpuriu, magenta sau alb cremos, este extrem de periculoasă.
Până și inhalarea fumului unei flori arse de leandru poate reprezenta o amenințare la sănătatea organismului uman. Substanța toxică este atât de concentrată încât până și mierea albinelor combinată cu polen de leandru devine otrăvitoare.
Este una dintre cele mai toxice flori din lume, cauzând bătăi neregulate ale inimii. Începe prin accelerare urmată de încetinire bruscă, mult sub limita normală, până când inima se oprește complet din a mai bate.
6. Omag
În denumirea populară otrava lupului, omagul este o plantă otrăvitoare fatală. Efectele sale se pot dovedi fatale pentru orice creatură are ghinionul de a o ingera. Mai exact, poate otrăvi atât omul, cât și diverse animale.
În trecutul istoric al Europei, era folosită pentru otrăvirea și uciderea lupilor și câinilor turbați. Iar în Amazon, se folosea pentru otrăvirea săgeților astfel încât ținta să aibe o moarte sigură. Otrava prezentă în omag se numește aconit.
Primele simptome ale ingestiei sunt arsurile gurii, amețeala și durerile de cap. E urmată de vomă, iar în cazul unor cantități mai mari de otravă, de dificultăți în respirație. Evident, urmează asfixierea și coma. Este o plantă foarte periculoasă, în ciuda aspectului elegant și cultivării sale în grădini pentru culorile liliachii pastelate.
7. Rafflesia Arnoldii
Cunoscută pentru recordul de cea mai mare floare din lume, Rafflesia Arnoldii este și una dintre cele mai periculoase. Probabilitatea de a fi ingerată este foarte mică, însă nu e nulă.
Cu un diametru de până la un metru, crește în pădurile tropicale ale Asiei de Sud și este pe cale de dispariție. Fără frunze, formată doar din petale, planta înflorește pentru doar cinci zile după ce se hrănește pentru luni de zile.
Când e înflorită, răspândește un miros de cadavru care atrage muștele și, în consecință, polenizarea. Este o plantă toxică în cazul în care e consumată. Dar, din nou, probabilitatea este foarte mică tocmai din cauza mirosului respingător de putregai.
8. Crinul lui Dracula (Dracunculus vulgaris)
Crinul lui Dracula este cunoscut în denumiri populare și ca Dragonwort, Crinul de Dragon sau Crinul de Voodoo. Plantă ce urăște lumina naturală a soarelui, hrănindu-se în locuri umbroase, răspândește o mireasmă de carne putrezită când e înflorită.
În mod similar florii Rafflesia Arnoldii, este modul specific de a atrage muște și de a stimula polenizarea. Mirosul durează, însă, doar 8-12h. Din fericire, este suficient de respingător astfel încât să scadă drastic probabilitatea consumului de către om sau alte viețuitoare.
Numele de Crinul de Dracula provine atât din ferirea de lumina soarelui, cât și din aspectul florii. Cu formă lunguiață și culoare purpuriu-închisă, se aseamănă cu mantia lui Dracula, inspirând un aer malefic. Toate părțile plantei sunt extrem de otrăvitoare și fatale la ingestie. E periculoasă și la contactul cu pielea, cauzând iritații și reacții alergice dacă este atinsă.
9. Ricin (cea mai toxică din top 10 flori otrăvitoare din lume)
Deși uleiul de ricin este extrem de benefic în cosmetică, planta de ricin neprelucrată și ingerată se dovedește fatală. Pe de o parte, poate avea puteri vindecătoare asupra rănilor, fiind supranumită palma lui Hristos. Dar pe de altă parte, în urma ingestiei, este otravă pură.
De fapt, ricinul este considerată cea mai otrăvitoare plantă din lume. Un singur miligram de otravă de ricin e suficient să ucidă un adult. Planta a fost folosită timp de secole în China pentru a vindeca răni, și în întreaga lume în cosmetice. Totodată, însă, semințele de ricin sunt extrem de toxice.
În concentrații mai mici, aceeași toxină e prezentă și în frunzele lucioase, verde-închis sau roșu de burgundia ale plantei. Deși are aspect plăcut și utilități multiple, este foarte periculoasă pentru consum natural, neprelucrat.
10. Bujor de munte (Rhododendron)
Rhododendronul, găsit în România sub forma bujorului de munte, este prezent în multiple grădini ca plantă decorativă. De asemenea, se găsește pe munți și în zone luminate. Dar în ciuda răspândirii sale și frumuseții aparte a petalelor în culori vibrante ale plantei, este foarte periculoasă.
Bujorul de munte poate deveni nociv dacă ajunge să fie ingerat. Floarea conține gaianotoxină. Este un compus toxic otrăvitor pentru oameni și animale deopotrivă. Simptomele apar în aprox. câteva ore de la ingestia oricărei componente a plantei.
De la frunze la petalele florii, la semințe și rădăcină, toate părțile sale sunt toxice. Efectele otravei rhododendronului includ pierderea apetitului, salivare excesivă, vomă, diaree, colici, slăbiciune, pierderea controlului, paralizia picioarelor și încetinirea bătăilor inimii.
De ce unele flori sunt plante otrăvitoare?
Motivul pentru care multe flori superbe sunt toxice este substanța pe care o produc. Fie în semințe, fie în seva din tulpină, fie în rădăcină sau în floarea propriu-zisă. Aceste plante otrăvitoare produc efecte neplăcute la ingerare sau la simpla atingere.
În funcție de efectele produse, există plante otrăvitoare fatale și plante otrăvitoare doar parțial toxice. Iar în funcție de habitatul lor, există flori otrăvitoare de apartament și flori otrăvitoare de grădină. De obicei, toxinele din flori otrăvitoare de cameră nu sunt la fel de puternice ca cele ale plantelor din natură. Cu toate acestea, excepții există în fiecare situație.
În orice caz, simptomele produse de otrava din aceste flori otrăvitoare sunt extrem de neplăcute. Multe dintre acestea conduc la consecințe ireparabile, permanente. Infecțiile, alergiile pielii, sufocarea, paralizia, coma și moartea sunt cele mai des-întâlnite efecte ale intoxicației cu flori otrăvitoare. Este esențial, așadar, să le poți recunoaște și evita.
Care este pericolul din plante otrăvitoare pentru om?
După cum poți observa și în lista de mai sus, a celor 10 flori otrăvitoare cunoscute, există foarte multe pericole. Foarte multe amenințări pe care le ridică ingerarea/consumul de plante otrăvitoare pentru om. Din cauza substanțelor toxice pe care le produc, aceste flori sunt toxice deopotrivă pentru om și pentru animale.
Cele mai cunoscute pericole care amenință sănătatea în cazul ingerării sunt migrena, amețeala, voma, paralizia, coma și decesul. Sunt atât efectele produse de plante otrăvitoare pentru om, cât și de flori otrăvitoare pentru pisici sau câini.
Așadar, în ciuda aspectului plăcut, în ciuda parfumului, culorilor vibrante sau formelor deosebite… Multe flori otrăvitoare pentru pisici și om deopotrivă nu își au locul în grădina din fața casei.
NU DOAR FLORILE, CI ȘI ALTE PLANTE OTRĂVITOARE POT AVEA EFECTE LETALE ASUPRA VIEȚII OMULUI. ACESTEA ACȚIONEAZĂ LA ATINGERE, PRIN ARSURI SAU IRITAȚII. SAU LA INGERARE, DECLANȘÂND REACȚII ALERGICE, DURERI ȘI CHIAR ORBIRE, COMĂ ȘI MOARTE. NATURA ESTE BOGATĂ NU DOAR ÎN MIRACOLE NATURALE, CI ȘI BURUIENI OTRĂVITOARE, FRUCTE OTRĂVITOARE ȘI CIUPERCI OTRĂVITOARE.
Citește și:
Cum ne protejăm de efectele toxice ale unor flori otrăvitoare de apartament?
Dacă totuși te îndrăgostești de frumusețea unor flori otrăvitoare de apartament precum bujorul, nu este o tragedie. Se recomandă doar respectarea condițiilor de siguranță. În cazul în care e toxică la atingere, îngrijește-o doar cu ajutorul mânușilor. Astfel, vei evita contactul cu pielea. În cazul în care e otrăvitoare la ingerare, asigură-te că petalele sale nu ajung în mâinile micuților curioși.
Și, desigur, în cazul în care ai de a face cu flori otrăvitoare pentru pisici sau câini… Asigură-te că planta pe care o adori nu ajunge în calea animalul tău de companie. Asiguri, astfel, protecție maximă și pentru tine, și pentru cei la care ții. Chiar și atunci când păstrezi în propriul apartament flori otrăvitoare de cameră periculoase, dar frumoase.
Concluzii
Există flori otrăvitoare sub diverse forme și cu cele mai diferite și complexe efecte. Unele flori sunt toxice doar pentru om, altele sunt flori otrăvitoare pentru pisici sau câini exclusive. Iar altele sunt otrăvitoare și au efecte fatale indiferent de victimă.
Unele dintre aceste flori toxice cresc în grădini, păduri, câmpii sau munți. Altele sunt flori otrăvitoare de cameră și trăiesc în propriul tău apartament.
Indiferent de tipul de floare otrăvitoare cu care ai de a face, este esențial să o cunoști. Odată ce ai în vedere riscurile și măsurile de protecție necesare, totul e sub control. Te asiguri că îți păstrezi sănătatea în condiții maxime de siguranță. Atât sănătatea și viața ta, cât și a celor din jurul tău!