10 superstiții despre arici

10 Superstiții despre arici și semnificația lui legendară

De la basme și povești din folclor, până la legende, istorie și literatură, aricii și diverse superstiții despre arici au o prezență unică în atât de multe dintre culturile din întreaga lume.

De-a lungul a întregi secole, aceste mici animale spinoase au venit la pachet cu o bogată încărcătură culturală și spirituală. În funcție de cultură, uneori semnifică prosperitatea, iar alteori inspiră teamă.

Dintre atât de multe semnificații, tu pe care alegi să o îmbrățișezi? Citește mai multe despre simbolistica ariciului în diverse culturi, dar și 10 dintre cele mai populare superstitii despre arici!

Superstiții despre arici: Noroc vs. Ghinion

Dincolo de faptul că reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și adorabile animale cu țepi, ariciul este totodată o sursă incredibilă de semnificații, legende, povești și superstiții.

Prezentă în zeci de basme din folclorul românesc și universal, precum și în literatură și istorie, această viețuitoare cu țepi inspiră uneori cele mai înduioșătoare sentimente. Iar alteori, evocă teamă și pericol.

Așadar, noroc sau ghinion? Ce semnificație are ariciul în cultura românească? Ce reprezintă acesta pentru oameni, bun sau rău augur?

Înainte de a citi cele mai populare superstiții despre arici, este esențial să îi cunoști semnificația, precum și sursa zvonurilor care circulă în legătură cu acesta.

Ce semnifică aricii din punct de vedere spiritual?

arici semnificatie

Să discutăm în primul rând despre arici semnificație. Din punct de vedere spiritual, simbolistica este clară.

Un animal mic cu o mulțime de caracteristici și conotații pozitive, acesta are o conexiune puternică cu pacea interioară. El semnifică spiritul matern și fericirea în cea mai pură formă a sa.

De asemenea, ariciul a dezvoltat legături foarte puternice cu Elementul Pământ. Având abdomenul în permanență aproape de sol, rămâne conectat întotdeauna la energia maternă a Pământului.

Tocmai din acest motiv, ariciul este asociat cu prosperitatea și fertilitatea, mai ales în cultura Iranului.

În egală măsură, aricii sunt animale solare, conexiune care se datorează hainei de țepi ce țâșnesc ca razele soarelui. În acest sens, țepoșii devin o reprezentare a energiei și a vitalității.

Nu în ultimul rând, ariciul este un animal nocturn. Ceea ce înseamnă că deși pe de o parte în el sălășuiește energia solară, de foc, a zilei, a clarității și a logicii, acesta tăinuiește totodată misterul nopții.

Prin asocierea cu tainele intuitive, vizionare și spirituale ale nopții, ariciul este un animal extrem de interesant în privința spiritualității.

Asta pentru că reprezintă un echilibru energetic deosebit între spațiul material, reprezentat de Elementul Soare, și ținutul spiritual pe care îl reprezintă Luna și noaptea.

Tocmai de aceea, când vorbim despre arici semnificatie, lucrurile sunt clare. Ariciul este un simbol remarcabil al armoniei, al echilibrului, al păcii, al calmului, al intuiției și al liniștii interioare.

Ariciul este periculos?

Revenind la a trasa o limită între cele mai cunoscute superstiții despre arici, respectiv delimitarea părerilor negative de cele pozitive, o primă întrebare frecventă este dacă ariciul este periculos.

Poveștile din folclor și istoria nu ezită să ne uimească, și asta pentru că aricii au fost vreme îndelungată condamnați. S-a considerat, de-a lungul istoriei, că ariciul este periculos pentru gospodării.

arici semnificatie

Superstiții despre arici din istorie

În timpul Evului Mediu, ariciul era considerat prevestitor al răului. Se credea că dacă vezi un arici, înseamnă că ți se vor întâmpla lucruri rele.

De asemenea, se credea că aricii erau cei care furau laptele vacilor în timpul nopții. Ceea ce, din punct de vedere științific, este foarte puțin probabil, având în vedere statura mică a aricilor.

Tot în vremea Evului Mediu, în Anglia, circulau zvonuri conform cărora vrăjitoarele se puteau preschimba în arici. Și că, implicit, ariciul era o vrăjitoare deghizată, gata să creeze probleme.

Din această cauză, s-a pus recompensă pe capul aricilor în anul 1566, în viață sau fără viață, chiar de către autorități.

Superstiții despre arici în literatură

Nici literatura nu a cruțat simbolistica aricilor. Shakespeare a folosit în repetate rânduri termenul arici ca insultă, în numeroase piese. Acestea includ și nu se rezumă la Visul unei nopți de vară și Macbeth.

Superstitii despre arici din folclor

Și mongolii desconsiderau ariciul, conform unor superstiții despre arici din folclor. Deși ei considerau că ariciul este o creatură foarte deșteaptă, se zvonea că aduce ghinion dacă intra în gospodărie.

Acest lucru se datora faptului că aricii merg cu capul în jos și își ascund fața. Ceea ce sugera că nu sunt creaturi deschise și oneste, ci viețuitoare înșelătoare care preferă să se ascundă.

Ariciul este periculos? Răspunsul de astăzi

Cu excepția cazurilor în care este amenințat și ia forma unui ghem de ace pentru a se apăra, ariciul este cel mai inofensiv și nepăsător mamifer din lume.

Răspunsul cel mai sugestiv, deci, pentru întrebarea dacă ariciul este periculos, se află chiar în personalitatea acestei creaturi.

Pașnic, calm și ocupat cu propriile activități, ariciul nu prezintă niciun pericol pentru mediul înconjurător, oameni sau vietățile din jur, atunci când nu este amenințat.

Ariciul aduce noroc

ariciul aduce noroc

La capătul opus se află acele superstitii despre arici care susțin că ariciul aduce noroc. Deși e pus într-o lumină pozitivă și simbolizează o mulțime de aspecte benefice, este mult spus că aduce noroc.

Revenind la referințele istorice, mai departe de Evul Mediu, se regăsesc curentele de gândire din Antichitate. În Egiptul Antic, ariciul era considerat un animal “bun”.

Egiptenii antici îl admirau, privindu-l ca simbol al renașterii. Cel mai probabil acest lucru se datora faptului că mamiferul hibernează când mâncarea este puțină și se trezește când este din abundență.

Observarea acestui comportament a putut induce în eroare gândirea anticilor, oferindu-le iluzia că ariciul moare și învie, astfel devenind un simbol al renașterii, al prosperității și al vieții.

De asemenea, în poveștile din folclorul românesc, se consideră că ariciul a jucat un rol important la crearea lumii. În acest sens, el mai este numit și “Sfătuitorul lui Dumnezeu”.

Conform anumitor mituri și legende, când inspirația îi lipsea Creatorului, inteligența meticuloasă a ariciului a servit drept sursă a soluțiilor pentru facerea lumii, transmise prin albine în rol de soli.

Fascinant în privința tainelor pe care le ascunde și a misterelor ale căror înțelesuri le cunoaște, ariciul este privit ca paznic al bogățiilor pământene și al echilibrului dintre haos și ordine, pace și tumult.

Top 10 Superstiții despre arici

superstitii despre arici

Lăsând la o parte legendele, miturile, folclorul, istoria și literatura, superstițiile au avut dintotdeauna și rolul de divertisment.

Alte detalii interesante despre arici și o mulțime de alte curiozități despre animale poți găsi și pe pagina noastră cu curiozități despre animale.

Dacă vrei să-ți destinzi gândurile cu câteva zvonuri și zicale interesante despre acest animal cu țepi, iată 10 dintre cele mai populare superstitii despre arici.

 1. Ariciul este considerat profet al vremii. El poate face previziuni și cunoaște direcția vântului sau când urmează o furtună.
 2. Se consideră semn rău dacă un arici îți trece pragul casei. În mai multe culturi în care există aceste superstitii despre arici, se spune că este cel mai bine să scapi de el înainte să ajungă să canalizeze ghinionul către tine.
 3. Aricii au o reputație cunoscută de hoți de mere. Tot ei se spune că fură ouăle găinilor și mulg laptele vacilor în timpul nopții.
 4. Se spune că ariciul este un gardian al păcii.
 5. Zvonurile spun că dacă vezi un arici în timpul nopții, este semn bun.

Superstitii despre arici vechi

Multe superstiții sunt deja foarte cunoscute astăzi. Iată și câteva dintre cele mai vechi și deseori nejustificate superstiții despre arici:

 1. Când ariciul îți apare în vis, se spune că ești hipersensibil la lucrurile din jurul tău.
 2. Una dintre cele mai fermecătoare superstitii despre arici spune că dacă ariciul îți taie calea, universul îți transmite un semn că te îndrepți către prosperitate și abundență.
 3. O altă superstiție similară spune că atunci când simți că nimeni nu te înțelege, un arici ar putea să-ți taie calea pentru a-ți aminti că nimeni nu este perfect în lume și că nu este nevoie să te închizi în tine ca un ghem de ace pentru a te proteja.
 4. Una dintre cele mai sadice superstitii despre arici din vechi timpuri era că un remediu pentru epilepsie poate fi ariciul gătit. De asemenea, se credea că ochiul stâng al ariciului poate îmbunătăți vederea, iar maxilarul unui arici femelă putea vindeca reumatismul.
 5. Se spune că ariciul este simbol al protecției și al siguranței. Conform legendelor vechi, când diavolul s-a năpustit asupra sufletelor din Arca lui Noe, a făcut o gaură în vas pentru a-l scufunda. Lumea a fost salvată atunci de un arici care i-a sabotat planul, poziționându-se pentru a astupa acea gaură.

Concluzie

Fie că toate aceste superstiții despre arici sunt sau nu adevărate, este evident că sâmburii de adevăr există. Fie ei chiar și numai personalitatea unică a ariciului.

Dincolo de toate improbabilitățile ca superstițiile și zvonurile să fie reale, însă, ariciul rămâne în continuare o adevărată sursă de fascinație. Are o simbolistică remarcabilă și o importantă amprentă asupra semnificațiilor spirituale.

Bibliografie
 1. books.google.ro/books?id=Aft4c9GauRsC&pg=PA642&lpg=PA642&dq=superstitions+about+hedgehog&source=bl&ots=iC0j3IQ0Jn&sig=ACfU3U0CEBiCI6vKdvJlAI3j0Jfx4jd6Bw&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwig-sjCg7z8AhUA8rsIHTQCCn4Q6AF6BAhBEAM#v=onepage&q=superstitions%20about%20hedgehog&f=false
 2. swccharity.org/hedgehog-history/
 3. ancient-origins.net/history-ancient-traditions/luck-or-misfortune-hedgehogs-folklore-and-tradition-006265
 4. whatismyspiritanimal.com/spirit-totem-power-animal-meanings/mammals/hedgehog-symbolism-meaning/
 5. subconsciousservant.com/hedgehog-spiritual-meaning/
 6. electricscotland.com/poetry/redmond6.htm
 7. reddit.com/r/Hedgehog/comments/k3veto/superstitions_about_hedgehogs/?sort=new

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

1 Shares
Share
Tweet
Pin1