ce mănâncă buburuza

Ce mănâncă buburuza? Cele mai interesante lucruri despre viața buburuzelor

Ce mănâncă buburuza și cum supraviețuiește ea? Cât trăiește o buburuză și ce alte curiozități interesante știm despre aceasta? Ei bine, există surprinzător de multe lucruri fascinante din viața unei viețuitoare atât de mici. Iar dacă rămâi pe această pagină, urmează să descoperi o mare parte din ele! Iată câteva informații despre buburuză esențiale atunci când vrei să cunoști mai bine această insectă, cum ar fi ce mananca buburuzele sau ce longevitate are!

Ce mănâncă buburuza?

Când auzi cuvântul buburuză, mintea îți zboară imediat la creatura mică a cărei eleganță aparte te-a fascinat încă din copilărie. Dar te-ai întrebat vreodată ce mănâncă buburuza? Cu ce se hrănește aceasta și care sunt sursele ei principale de harnă? În ciuda aparenței, nu sunt ființe atât de delicate cum credeai. Iar ce mananca buburuzele nu confirm aura grațioasă care înconjoară imaginea gărgărițelor în imaginația copiilor. De fapt, buburuzele sunt prădători periculoși în lumea insectelor.

Ei bine, ca să înțelegi ce mănâncă o buburuză, trebuie mai întâi să știi ce este aceasta. Purtând denumirea științifică de Coccinellidae septempunctata, buburuza este de fapt o insectă. Iar surprinzător sau nu, dieta sa este… carnivoră! Deci dacă înainte credeai că ce mananca buburuzele se rezumă la frunze și polen, ei bine… lucrurile stau puțin diferit.

Poate că este o informație puțin șocantă, dar contrar așteptărilor, buburuza nu se hrănește cu frunze sau căpșuni. Dieta ei nu este așa cum imaginile de pe internet și din reviste ne fac să intuim în mod greșit. Ce mananca buburuzele de fapt nu sunt plantele, ci viețuitoarele de pe plante. Cu alte cuvinte, buburuzele nu se hrănesc cu frunza propriu-zisă, ci cu micii paraziți care se găsesc pe aceste frunze.

De fapt, sursa lor preferată de hrană este afida – respectiv păduchii de plante mici. Aceste afide, cu sau fără aripi, se numără printre cele mai destructive și dăunătoare insecte pentru plante, și printre principalele răspunsuri la întrebarea ce mananca buburuza. Constituind hrana preferată pentru o buburuză, este o dovadă perfectă a modului captivant de auto-curățare a naturii. Consumând acești dăunători, buburuzele curăță și salvează plantele pe care se hrănesc.

CITEȘTE ȘI:

Ce mănâncă buburuza, în afară de afide?

Deși afidele sunt prima și favorita alegere a buburuzelor, bineînțeles că ele nu constituie singura sursă de hrană. Alte elemente incluse în dieta carnivoră a acestor insecte ce par delicate la prima vedere, includ:

  • Ouăle gândacilor de Colorado de pe planta de cartof;
  • Păianjeni mici;
  • Coșnițe;
  • Acarieni;
  • Alte insecte mici sau ouă de insecte pe care le pot ataca și învinge.

Ce mananca buburuzele adulte?

Pentru larve de buburuză, dieta este strict carnivoră, cu sursele de hrană menționate mai sus. Buburuza adultă, însă, are un meniu mai diversificat. Iată ce mănâncă buburuza în stadiul de adult, pe lângă insectele deja menționate:

  • Nectar;
  • Polen;
  • Mucegaiul care se formează pe plante și polen;
  • Ouă de buburuză;
  • Larve de buburuză.

În special atunci când hrana este puțină și greu de găsit, toate buburuzele se vor hrăni cu alte larve de buburuză și chiar cu propriile ouă! Nu atât de multă eleganță pe cât aspectul colorat și amintirile din copilărie ne lasă impresia, nu-i așa?

Ce mananca buburuzele iarna?

Nimic. Buburuzele nu se hrănesc în timpul iernii, și nu consumă niciun fel de hrană. Nectarul și polenul nu au aceeași disponibilitate în timpul sezonului rece ca în timpul sezonlui cald. Iar temperaturile scăzute nu sunt deloc favorabile pentru creșterea și existența buburuzelor. Fără atât de multe flori sau plante verzi invadate de mici insecte și, implicit, fără atât de multe surse de hrană, ce mananca buburuzele iarna? Ei bine, răspunsul este, în mare parte, nimic.

Dar pentru a putea înțelege ce mananca buburuzele iarna – sau, mai exact, de ce nu mănâncă nimic, trebuie să adresăm și să răspundem unei alte întrebări. Ce fac buburuzele iarna?

Pentru că viața gărgărițelor nu arată la fel în timpul iernii ca și în timpul sezonlui cald. Iarna, buburuzele intră in diapauză. Aceasta este de fapt o formă de hibernare în timpul lunilor de iarnă. Este definită ca o stare de reducere sau sistare sezonieră a proceselor prin care organismul crește și se dezvoltă. Și este indusă întocmai pentru a depăși condițiile neprielnice de viață.

Ceea ce înseamnă că atunci când iarna vine, organismul buburuzelor intră în mod automat în această metodă de hibernare pe timpul sezonului rece. Practic, micile viețuitoare își sistează sau încetinesc dezvoltarea, pentru a putea face față condițiilor de frig. În acest sens, ele caută un loc cald unde se pot adăposti în siguranță pe durata iernii. Iar acolo, își reglează temperatura corpului și trăiesc folosindu-și propriile rezerve de energie. De fapt, ele pot surpaviețui în această stare de diapauză până la nouă luni!

Astfel încât atunci când te întrebi ce mananca buburuzele iarna, răspunsul este simplu. Propriile rezerve de energie! Nu mănâncă nimic în sensul de a consuma un aliment sau o sursă de hrană nouă. Ci consumă rezervele create în timpul sezonlui cald!

Ce mananca buburuza rosie?

Buburuza rosie mănâncă afide, ouăle altor insecte, acarieni, păianjeni mici și. În principal, tot ceea ce mananca buburuza în mod normal. Are exact aceeași dietă ca orice altă gărgătiță. În general, hrana și sursele de hrană ce mananca buburuzele nu se schimbă în funcție de tipul, specia sau culoarea acestora. Ci variază în funcție de habitat, de vârsta buburuzei și de anotimp.

Într-adevăr, ce mananca buburuzele iarna, când de fapt ea nu se hrănește, este un capitol diferit față de hrana buburuzei în timpul sezonului cald. Dar dincolo de aceste diferențe datorate factorilor externi de mediu și evoluției naturale a gărgăriței, nu există diferențe între ce mănâncă buburuza galbena și ce mananca buburuza rosie sau orice altă specie.

informații despre buburuză și curiozități

Cât trăiește o buburuză?

Odată ce am stabilit ce mănâncă buburuza, putem trece și la alte aspecte importante din viața acesteia. Iar primul este întocmai longevitatea.

Cât trăiește o buburuză depinde, bineînțeles, de sursele sale de hrană, de regiune, specie și, nu în ultimul rând, factorii de mediu. În medie, însă, o buburuză trăiește între un an și doi ani în sălbăticie. Poate trăi atât pe pajiști, păduri și pe marginea râurilor sau în apropierea surselor de apă, cât și în orașe și suburbii.

Cât trăiește o buburuză în condiții optime?

Durata medie de viață a unei buburuze în libertate este de 1 an. Cu toate acestea, în condiții optime, ai fi surprins cât trăiește o buburuză. Până la o perioadă de maximum 2 ani poate rezista o buburuză – o perioadă impresionantă pentru o viețuitoare atât de mică. Nici nu e de mirare că de-a lungul vieții, devine o sursă atât de importantă de curiozități despre buburuză fascinante.

CITEȘTE ȘI:

Descriere buburuză

Cel mai simplu mod în care poți face o descriere buburuză este să o privești. Insecte pline de mister, ușor de recunoscut datorită culorii roșie cu mici buline negre, acestea pot fi văzute în special pe timp de vară, pășind pe suprafața florilor și a frunzelor din grădini – sau zburând pe deasupra lor. Au picioare foarte scurte, colorate aprins în nuanțe de galben, roșiatic sau negru.

Cu o lungime a corpului medie de 8-10 mm care poate urca până la 1 cm și o viteză a zborului de până la 24km/h, buburuza este o ființă fascinantă atât prin eleganța aspectului, cât și prin contrastul cu instinctul de prădător.

Numărul de buline de pe aripi și culoarea predominantă variază în funcție de specie. Dar mai multe despre descriere buburuză în funcție de specie, dar și alte informații despre buburuză și viața acesteia, poți citi în secțiunea următoare.

cât trăiește o buburuză

Alte informații despre buburuză

Sunt multe alte informații despre buburuză de menționat dincolo de ce mananca mamarutele sau cat traiesc, pentru a putea cunoaște pe deplin această ființă pe cât de mică, pe atât de complexă. Ce mănâncă buburuza și cât trăiește o buburuză sunt doar o mică parte din universul de informații a căror sursă o reprezintă această insectă.

Iată, mai jos, câteva dintre cele mai importante informații și curiozități despre buburuză.

Top 20 Curiozități despre buburuză

1. Există peste 5.000 de specii de buburuză diferite în întreaga lume;

2. Buburuzele au 6 picioare scurte;

3. Una dintre cele mai cunoscute specii de buburuză este cea cu 7 pete negre și are, în general, culoarea roșie sau portocalie;

4. O singură buburuză cu 7 pete negre consumă peste 5.000 de afide de-a lungul vieții;

5. Prin culoarea aprinsă și strălucitoare a aripilor, buburuzele au un mecanism de apărare foarte bine dezvoltat, prin care avertizează alte animale și le țin la distanță;

6. Când sunt atacate, buburuzele secretă un fluid uleios și dezgustător de culoare galbenă prin intermediul piciorușelor, care are un gust la fel de neplăcut pentru a ține la distanță prădătorii care încearcă să le mănânce;

7. De asemenea, când sunt amenințate, buburuzele se pot preface moarte;

8. Deși sunt prădătoare, acestea sunt la rândul lor vânate de către păianjeni mai mari, viespi, licurici și broaște;

9. Cu toate că majoritatea speciilor de buburuză sunt carnivore, există și câteva specii erbivore precum Epilachna borealis sau Epilachna varivestis care se hrănesc cu plante și sunt foarte dăunătoare, distrugând recolta;

În cultura populară, buburuzele sunt considerate simboluri ale norocului și prosperității. În cultura românească, deseori sunt oferite în dar de mărțișor, ca simbol al primăverii;

ce mănâncă buburuza

Curiozități despre larve de buburuză

Încă de la stadiul de larve, acestea devin o sursă de informații despre buburuză foarte complexe. Iată cele mai interesante curiozități despre buburuză în stadiul de larve:

11. Buburuzele se înmulțesc prin ouă, iar evoluția de la stadiul de ou până la cel de buburuză adult poate dura până la 4 săptămâni.

12. Corpul unor larve de buburuză este moale și lung;

13. Culoarea celor mai multe larve de buburuză este o gri, cu mici buline de culoare verde, albastră, roșie sau neagră;

14. Larvele trec prin 4 stadii de creștere, după care se atașează de un obiect pentru a evolua din ultimul strat de larvă către cel de buburuză tânără;

15. Una dintre cele mai interesante curiozitati despre buburuza este că în stadiul de larve de buburuză, acestea au o dietă exclusiv carnivoră. Așadar dacă vrei să știi ce mănâncă buburuza în stadiul de larvă, aceasta se hrănește doar cu alte insecte și cu ouăle acestora;

Curiozități despre puii de buburuză

Probabil că în mod contrar așteptărilor tale să descoperi o drăgălășenie deosebită la puii de buburuză așa cum descoperi la puii de cățeluși sau de pisică, insectele sunt diferite. Imediat după ce ies din ou, micile vietăți au un aspect ciudat care nu seamănă cu stadiul de adult.

Pe măsură ce se hrănesc și cresc, ele evoluează în creaturile elegante cu aripi fermecătoare care au devenit o sursă de legende, povești, mister și inspirație pentru prosperitate. Iată, mai jos, cele mai interesante curiozități despre buburuză în stadiul de pui:

16. Puii de buburuză sunt de fapt ouă, pentru că buburuzele se înmulțesc prin depunerea a unor grupuri de ouă de culoare galbenă;

17. Aceste ouă sunt depuse de obicei pe frunze, acolo unde puii de buburuză vor avea suficientă hrană pe măsură ce evoluează;

18. Imediat ce ies din ou, micile insecte încep să se hrănească;

19. Puii de buburuză au un apetit foarte ridicat. Ce mananca buburuza în stadiul de pui este o hrană constituită din afide, musculițe din fructe, acarieni și, bineînțeles, alte insecte pe care învață deja să le vâneze;

20. Știi deja ce mănâncă buburuza. Dar știai că în primele două săptămâni de viață, puii de buburuză consumă între 350 și 400 de afide?

Concluzie

Fie că îți place sau nu ce mănâncă o buburuză și cum decurge viața scurtă a acestor insecte în comparație cu timpul infinit mai mare al unei vieți de om, realitatea este că acestea sunt unele dintre cele mai interesante insecte din natură. Un contrast puternic între natura lor de prădător și aspectul firav, plăcut ochiului, fac din acestea o adevărată capodoperă a lumii animalelor. Și tocmai de aceea, este în continuare amintită drept important simbol al norocului, protecției și al rafinamentului.

Rolul buburuzei

Tot sub formă de concluzie este important să discutăm și rolul buburuzei în natură și în ecosistem. Având în vedere ce mananca buburuzele și cum funcționează viața acestora, se desprinde un rol foarte important al acestora atunci când vorbim despre gărgărițe. Mai exact, rolul buburuzei este acela de a curăța și a asigura prosperitatea și protecția a numeroase specii de plante, în cadrul ecosistemelor din întreaga lume.

Practic, ce mănâncă buburuza în mare parte sunt insecte erbivore care dăunează plantelor și recoltelor. Rolul buburuzei este de prădător al acestor paraziți dăunători. De aceea, prezența sa este extrem de importantă pentru grădinile oamenilor și pentru prosperitatea agriculturii. De asemenea, faptul că buburuza curăță în mod natural natura de paraziții menționați conduce la o reducere a utilizării de pesticide și la controlul afidelor.

Mai mult, faptul că ce mananca buburuzele include și polenul florilor face ca acestea să aducă o importantă contribuție și la polenizare. Astfel că într-o notă generală, rolul buburuzei este, în ciuda dimensiunilor ei atât de mici, este foarte important atât pentru protecția recoltei, cât și pentru încurajarea întăririi conexiunii dintre oameni și natură.

Surse
  • com/animal/ladybug
  • org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/other-garden-wildlife/insects-and-other-invertebrates/beetles-and-bugs/ladybird/
  • com/what-do-ladybugs-eat/
  • com/today/living/gardening/what-do-ladybugs-eat/

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

2 Shares
Share
Tweet
Pin2