Aceeași natură care a creat solzii peștilor, penajul deosebit al păsărilor, blana pufoasă plăcută la atingere a mamiferelor și pielea fină a reptilelor e creatoarea diversității excepționale de animale cu țepi.
O adevărată armură pentru unele viețuitoare, haina de țepi e o unealtă excelentă pentru supraviețuirea altora. Descoperă în continuare 24 de animale cu tepi uluitoare și tot ce nu știai despre țepii acestora!
Cuprins
Animale cu țepi și ce trebuie să știi despre ele
Primul gând care îți vine în minte când spui țepi, spini sau un lucru care are tepi este, cel mai probabil, porcul spinos sau ariciul.
Cu toate că aceștia sunt reprezentanți majori pentru animale sau lucruri care au tepi, cei doi nu sunt singurele animale cu țepi! Din contră.
Natura nu a cunoscut limite în privința creației atunci când a conceput cele mai creative și diverse animale țepoase.
De la rozătoare și alte mamifere, până la reptile, pești și chiar insecte, există o mulțime de animale cu spini care își folosesc țepii cu cele mai diverse obiective. Mai jos poți afla care sunt aceste scopuri.
Pentru ce sunt utili țepii la animale țepoase
Țepii sunt, în cele mai multe dintre cazuri, un sistem de protecție. Rolul lor este acela de a apăra un lucru care are tepi în fața pericolelor. Astfel că sistemul defensiv devine o utilitate primară a spinilor și țepilor.
Totuși, există animale cu țepi care îi folosesc și în alte scopuri cum ar fi atacul, mișcarea, comunicarea, protecția împotriva ploii și chiar ca unealtă pentru a săpa.
Ariciul de mare, spre exemplu, își folosește țepii pentru a săpa în nisip.
Tipuri de țepi
De-a lungul evoluției mamiferelor, părul specific acestora s-a modificat și adaptat. Acesta s-a specializat în îndeplinirea a multiple funcții, conform stilului de viață și nevoilor animalului.
De la emiterea de semnale, izolare și camuflaj până la, bineînțeles, apărare, părul mamiferelor a evoluat odată cu acestea. Astăzi, părul lor a luat cele mai diverse mărimi, forme și texturi.
Anumite animale și-au modificat părul prin extindere și întărire, precum și creșterea durității acestuia. Astfel și-au transformat firele în adevărați spini sau țepi. Și au devenit, în acest mod, animale cu țepi.
În funcție de specie, țepii arată și se comportă extrem de diferit. Spre exemplu, țepii unui arici au o lungime uniformă pe toată suprafața corpului. Sunt ușor curbați, atașați stabil și adânc în piele.
Specialiștii spun chiar că poți ridica un arici cu ușurință chiar și atunci când îl apuci de un singur țep! (JVF Vincent, 2002)
În schimb, lungimea țepilor unui porc spinos variază pe diverse părți ale corpului. Aceștia cad destul de ușor și se rup imediat dacă sunt îndoiți.
Cu proprietăți formidabile și structuri complexe, spinii oricărei specii de animale cu țepi se remarcă prin diverse calități și funcții.
Dar, cu toate că există o mulțime de tipuri, cea mai simplă clasificare este în funcție de compoziția lor. Citește în secțiunea următoare din ce sunt alcătuiți și care este diferența dintre țepi și spini.
Țepi vs. Spini: din ce sunt alcătuiți țepii
O proprietate generală a țepilor constă într-un tub extern gros și tare de keratină, și în vârfuri conice și foarte ascuțite. Keratina este o proteină care se găsește de asemenea în păr, unghii și gheare.
Deși cei doi termeni sunt interschimbabili și folosiți cu același sens, specialiștii îi definesc în moduri ușor diferite. Principala diferență dintre țepi și spini constă în compoziția acestora.
Spinii reprezintă un termen mai general care definește firele de păr modificat de-a lungul timpului într-o structură întărită, dură și țepoasă.
Țepii, în schimb, reprezintă o categorie specifică de spini la animale cu țepi. Aceștia se remarcă printr-un miez moale, buretos, și sunt întâlniți la echidna și alte rozătoare.
24 de Animale cu țepi și viețuitoare cu spini din întreaga lume
Ești gata să descoperi în cât de multe moduri creative au evoluat animalele, și cât de variate sunt astăzi diversele tipuri de animale cu tepi?
Atunci fă cunoștință mai jos cu 24 de animale tepoase din întreaga lume. Lasă-te fascinat încă o dată de lumea animalelor și descoperă ce lucruri cu tepi conviețuiesc cu noi pe aceeași planetă.
Animale cu țepi: Mamifere
Mamiferele sunt cele mai cunoscute animale tepoase. Și, mai mult ca sigur, sunt primele la care te gândești atunci când îți imaginezi un lucru cu tepi.
De la rozătoare dăunătoare pentru grădină și până la cele mai adorabile mamifere, vezi ce viețuitoare și-au dezvoltat un sistem defensiv care se bazează pe forța protectoare a țepilor.
1. Echidna
Un lucru cu tepi remarcabil, Echidna poartă denumirea științifică Tachyglossidae și este o specie unică din regiunea Australiei și Noua Guinee.
Cu un aspect foarte țepos și un bot foarte ascuțit, echidna se apără în fața prădătorilor făcându-se ghem, exact ca ariciul.
2. Ariciul
Unul dintre cele mai cunoscute animale tepoase din Europa, Asia și Africa, ariciul (erinaceinae) este un animal nocturn care își folosește țepii pentru a se proteja împotriva pericolelor și amenințărilor.
Contrar zvonurilor și anumitor superstiții despre arici, acesta nu își folosește acele dacă nu este amenințat. Ci este una nimal liniștit, preocupat cu propriile activități.
În ciuda aparenței atât de spinoase și periculoase, aricii sunt animale foarte blânde și au caracteristici absolut fascinante. Mai multe informații și curiozități despre arici poți găsi pe pagina Ariciul.
3. Tenrec
Orice specie de Tenrecinae este un tenrec, un mamifer extrem de versatil datorită evoluției sale. Originari din Madagascar, unii tenreci seamănă cu aricii. Alții au similarități cu șoarecii și șobolanii.
Ocupând o varietate de medii la fel de diversă ca varietatea speciei lor, tenrecii se găsesc pe uscat, dar și în mediul acvatic și arboricol. Ca sistem de apărare, aceștia folosesc spini sau țepi.
4. Porcul spinos indian
Împreună cu ariciul, porcul spinos este imaginea cea mai fidelă care îți vine în minte atunci când te gândești la un lucru cu tepi.
Cunoscut sub denumirea științifică Hystrix indica, porcul spinos indian este o specie regăsită predominant în India și Sri Lanka.
Bine înarmate, aceste animale cu țepi au un sistem defensiv bine pus la punct. În fața pericolului, își agită țepii pentru a produce un sunet amenințător.
Dacă avertismentul nu este suficient pentru a îndepărta pericolul, porcul spinos se năpustește asupra atacatorului. Atacul are loc cu spatele, urmând să își înfigă țepii în ei.
5. Porcul spinos malaez
Rozătoare de dimensiuni mari din pădurile Asiei de sud-est, aceste animale nocturne își petrec majoritatea timpului în copaci. Hystrix brachyura, cum sunt denumiți științific, sunt excelenți cățărători.
Țepi lungi și foarte ascuțiți acoperă spatele, părțile laterale și chiar și coada porcului spinos malaez. Ceea ce înseamnă un sistem de apărare foarte puternic în fața prădătorilor.
6. Porcul spinos sud-african
Unul dintre cele mai cunoscute animale cu tepi din întreaga lume, Hystrix africaeaustralis, sau porcul spinos sud-african, are corpul acoperit cu țepi.
Aceștia nu se fac ghem într-o minge protectivă la fel ca aricii. Își înfruntă atacatorii în mod direct, folosindu-și țepii pentru a se apăra până și împotriva animalelor mari precum leii și leoparzii.
7. Porcul spinos nord-american
Nu în ultimul rând, porcul spinos nord-american reprezintă una dintre cele mai faimoase categorii de animale cu țepi. Asta pentru că are cei mai mulți țepi, conform cercetătorilor.
Un astfel de porc spinos poate avea până la 30.000 de țepi. Este un număr semnificativ mai mare decât cel regăsit la arici sau orice alt animal cu țepi.
8. Șoarecele cu țepi din Sahara de Vest
Acomys airensis, sau șoarecele cu țepi din Sahara de Vest, este o mica rozătoare care se regăsește în deșertul Sahara. Acești șoareci au țepi atât pe spate, cât și pe coadă.
Țepii de pe spate îi ajută să se protejeze de animalele care îi vânează ca pradă. În timp ce coada lungă și spinoasă îi ajută la menținerea echilibrului în timp ce fug.
9. Șobolanul cu armură
Este mai mult o blană scurtă și spinoasă decât țepi mari. Armura șobolanului cu armură, sau Hoplomys gymnurus, la fel ca țepii multor alte animale tepaose, joacă rol protector.
Totuși, rozătoarea nu se bazează doar pe haina de spini pentru apărare. Cățărător și alergător agil, acest șobolan poate evita cu mare ușurință pericolele. Pentru că se mișcă foarte rapid printre copaci.
Animale cu țepi: Insecte
O categorie la care este mai puțin probabil să te gândești atunci când spui animale tepoase este cea a insectelor.
Însă natura nu a neglijat evoluția lor. Iar unele insecte sunt prevăzute cu această structură protectoare. Descoperă mai jos câteva dintre aceste animale cu tepi din categoria insectelor.
10. Țesătorul-de-sfere cu țepi
Dacă nu îți dai seama încă din numele de țesător, este vorba despre un păianjen.
Cu denumirea științifică Gasteracantha, țesătorul de sfere cu țepi este o arahnidă mică din regiunile tropicale și subtropicale.
Nu doar pânza rotundă a acestui păianjen este distinctivă. Ci și sistemul defensiv care îl ajută să se apere de către alte viețuitoare care îl amenință. Țepii de pe spate sunt excelenți pentru a respinge atacurile.
11. Molia vierme-de-stejar cu țepi
O altă insectă prevăzută cu țepi este Anisota stigma, sau molia vierme-de-stejar cu țepi. O creatură mică din regiunea pădurilor nord-americane, este acoperită cu țepi foarte mici și ascuțiți.
Acești țepi joacă dublu rol în supraviețuirea și apărarea moliei. Primul este acela de a se apăra de prădători. Celălalt este acela de camuflaj, astfel încât să se poată amesteca cu împrejurimile.
Animale cu țepi: Reptile
Și reptilele au evoluat de-a lungul timpului. Iar modificările pe care le-au suferit unele dintre aceste reptile includ dezvoltarea de țepi care se la întărească sistemul defensiv.
Vezi în continuare care sunt cele mai cunoscute animale cu tepi din categoria reptilelor.
12. Iguana verde
Unul dintre cele mai cunoscute animale de companie din clasa reptilelor este iguana verde. Iguana iguana este una dintre cele mai mari specii de șopârle din regiunea americană.
Dincolo de o mulțime de particularități speciale, iguana verde se remarcă printr-o creastă distinctivă și țepi dorsali. Aceștia sunt dispuși pe spate și pe coadă, pentru a o ajuta să se protejeze de atacatori.
Coada iguanei verzi este ca un bici. Cu ajutorul țepilor, este folosit pentru a genera lovituri foarte dureroase. Ceea ce înseamnă un sistem defensiv puternic.
13. Șopârla cu coadă spinoasă Armadillo
O altă șopârlă care își folosește coada pentru apărare, Ouroborus cataphractus este o șopârlă mică. Originară din Africa, aceasta are un rând de țepi dispuși de-a lungul cozii, folosiți pentru apărare.
14. Diavolul spinos
Denumirea științifică a diavolului spinos este Moloch horridus. Însă este bine cunoscut și drept diavolul de munte sau dragonul țepos.
Cu un aspect aproape mistic, ca de dragon, această mică șopârlă australiană are țepi pe toată suprafața corpului. Este protejată de o mulțime de țepi pe spate și inclusiv pe cap.
Tocmai de aceea, pentru multe animale este dificil să mănânce diavolul spinos. Datorită aspectului și sistemului defensiv deosebit, dragonul țepos este unul dintre cele mai speciale animale cu țepi.
15. Șopârla cu centură Armadillo
Aceeași denumire științifică a șopârlei cu coadă spinoasă, Ouroborus cataphractus definește și șopârla cu centură Armadillo. Poate fi întâlnită în special în regiunile sud-africane și asiatice.
Numele acesteia provine întocmai din faptul că este prevăzută cu o bandă de țepi la mijloc. Ceea ce o face să arate exact ca o centură.
După cum era de așteptat, această centură de spini este folosită pentru apărare. Mai mult, șopârla se face deseori ghem, strângându-se într-o minge pentru a se proteja de pericol.
Animale cu țepi din mediul acvatic
Nu în ultimul rând, pe lângă mamifere, reptile și insecte, un mediu plin încă de mistere fascinante, culori fermecătoare și creaturi încântătoare îl constituie lumea subacvatică.
De fapt, animalele acvatice sunt o sursă incredibilă de curiozități despre animale care te vor ține cu sufletul la gură.
Creaturile marine și viețuitoarele oceanice sunt pline de surprize. Iar câteva dintre cele mai uluitoare și speciale ființe din mediul acvatic sunt animale tepoase.
16. Ghidrinul
Este vorba despre Gasterosteus aculeatus, peștele-seceră cu trei țepi, sau ghidrinul. Un pește mic de apă dulce, se face remarcat prin cei trei țepi despre care amintește și denumirea sa.
Doar trei țepi proeminenți sunt dispuși pe spatele unui ghidrin. Aceștia sunt folosiți pentru protecție în fața prădătorilor mai mari.
17. Melcul de con
Surprinzător, melcul de con nu este inofensivul melc cu două antene și cochilie pe care îl întâlnești pe străzi. Ci una dintre cele mai periculoase viețuitoare acvatice.
Deosebite exemplare de animale cu țepi, Conidae, Conus, cochiliile de con sau, simplu, conul, reprezintă o specie de melci de mare, prădători foarte periculoși.
Direct prin gură, ei lansează una dintre cele mai puternice tipuri de otravă. Aceasta paralizează prada și poate fi letală chiar și pentru oameni.
18. Peștele-leu
Pe cât de frumos, pe atât de letal este și Pterois, sau peștele-leu. În ciuda culorilor vibrante și solzilor lungi în nuanțe fantastice, are un sistem de apărare la fel de spectaculos și puternic.
Lăsând deoparte frumusețea lor debordantă, peștii-lei sunt acoperiți cu solzi veninoși, mereu gata de apărare.
19. Peștele-balon
Diodon holocanthus, porcul spinos de mare sau, conform celei mai cunoscute denumiri, peștele-balon, este încă unul dintre cele mai faimoase și ușor de recunoscut animale cu țepi.
Vedetă în numeroase desene animate și povești pentru copii, peștele-balon trăiește în apele tropicale din întreaga lume. Mai exact, este răspândit în recifurile de corali din regiunile tropicale și subtropicale.
Țepii peștelui-balon constituie un sistem de protecție eficient, fiind constituiți din materie osoasă dură. Sunt țepi de dimensiuni mari și foarte ascuțiți, perfecți pentru apărare în fața prădătorilor.
20. Peștele porc spinos cu înotătoare
Destul de similar peștelui balon, Diodon hystrix sau peștele porc spinos cu înotătoare este mai larg răspândit. Acesta poate trăi în apele calde din întreaga lume.
După cum îi sugerează și denumirea, acesta este prevăzut cu țepi care arată foarte similar cu acele porcilor spinoși.
Atunci când un prădător încearcă să înghită un pește porc spinos cu înotătoare, este foarte dificil să-l înghită. Iar această eficiență se datorează sistemului protector de țepi ascuțiți.
21. Ariciul de mare
Echoinoidul, Echinoidea sau ariciul de mare, cum este cunoscut în mod popular, este un animal marin. Principala sa caracteristică o reprezintă corpul spinos.
Un corp ca de scoică, însă cu mulți spini la fel ca în cazul aricilor – de unde și denumirea – face din aricii de mare remarcabile animale cu tepi.
Sunt ușor de recunoscut în apele temperate din întreaga lume, datorită aspectului. Aricii de mare își folosesc țepii pentru a se apăra, cât și pentru a săpa în nisip.
22. Steaua de mare cu țepi
Creaturi fascinante sunt și stelele de mare, de o frumusețe uluitoare a culorilor și a mișcărilor delicate. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt pe cât de interesante, pe atât de periculoase.
Marthasterias glacialis, sau steaua de mare cu țepi, este un astfel de exemplar. Răspândită în Oceanul Pacific, are un sistem defensiv unic pentru a se apăra de amenințările prădătorilor.
Corpul acestor viețuitoare marine este acoperit de foarte mulți spini. Aceștia ajută stelele de mare în primul rând la apărare, și în al doilea rând la regenerare.
Atunci când se mișcă rapid prin apă, stelele de mare își întind picioarele în toate direcțiile. Astfel, uneori, ele își pierd anumite părți ale corpului – pe care au abilitatea să și le regenereze.
23. Coroana de spini
Steaua de mare cu coroană de țepi, sau mai scurt, coroana de spini, poartă denumirea științifică Acanthaster planci. Poate fi observată în coralii din regiunea indo-pacifică.
Așa cum sugerează și denumirea, coroana de spini este o capodoperă marină ce îmbină frumusețea cu pericolul într-o imagine și creatură unică.
Aceste animale cu tepi își folosesc acele ascuțite pentru a ataca aricii de mare și coralii. Din această cauză, dăunează ecosistemului.
24. Raza de mare coadă-de-bici
Încă o categorie de animale cu țepi, care îți va aminti de data aceasta de pisicile de mare, aparține familiei Dasyatidae. Raza de mare coadă-de-bici este o specie de raze de apă tropicală.
Aceasta are țepi foarte ascuțiți și veninoși atât pe spate, cât și pe coadă. După cum era de așteptat, își folosește acești țepi pentru a se apăra de către prădători.
Concluzie
Deși există o diversitate copleșitoare de aspecte, lungimi, culori și texturi ale spinilor, fiecare tip de țepi are propriile funcții și roluri fascinante în viața diferitelor animale cu țepi.
Unele animale își folosesc țepii într-un sistem defensiv complex. Altele se bazează pe aceștia pentru camuflaj, regenerare, echilibru sau vânătoare.
În final, însă, toate aceste animale cu tepi sunt creaturi unice de pe pământ. Ele au evoluat în specii excelent adaptate la mediul înconjurător, atât în privința țepilor cât și a celorlalte caracteristici specifice.
Bibliografie
- animalfunfacts.net/knowledge/senses-and-abilities/310-animals-that-use-spikes-and-spines-as-tools.html?start=2
- animaldiversity.org/collections/spinesquills/
- faunafacts.com/animals/animals-with-spikes/
- nationalgeographic.com/animals/reptiles/facts/green-iguana