roma antica poza

O scurtă introducere în epoca antică

Cred că mulți dintre voi v-ați întrebat cum trăiau oamenii în trecut. Toată lumea e conștientă de faptul că viața de atunci era complet diferită de cea de acum. Nu, nu exista internetul acum o mie de ani, deși, în societatea noastră, mulți îl consideră aproape la fel de important ca oxigenul. Și chiar așa și este, nu?
Până la a ne întreba cum puteau supraviețui fără internet oamenii din antichitate, mai este o perioadă destul de lungă. Tare grea era viața în epoca antică. Dar ce, trăiau în peșteră? Nu vă faceți griji, oamenii din perioada antică erau mai moderni decât cei din paleolitic, arhitectura și științele cunoscute de ei erau complexe, mai bine stăpânite, chiar, decât în ziua de azi.
Pentru a ne face o mică idee despre trecut, să ne plimbăm puțin prin lumea dacilor. Există șanse să vi se fi spus acum câțiva ani că aveți și voi câțiva strămoși menționați prin istorie.
De romani sigur ați auzit. Știți voi, aceia ce sunt mai puternici și au o armură mai frumoasă. Nu vă gândiți le spartani. Aceia făceau parte din civilizația greacă. Uitați pentru un moment de actorul acela care zice „This is Sparta”, în filmul pe care l-ați văzut de atâtea ori. Romanii erau cuceritori și, din dorința de a avea un imperiu cât mai mare, au ajuns și pe teritoriul micilor daci unde se află România de azi. Au încercat cât au putut să se apare, dar nu se puteau compara cu romanii. Astfel, Dacia a devenit provincie romană, iar prin romanizare și sosirea altor migratori, s-a format poporul român.

Aflăm, așadar, că și dacii se numără printre strămoșii noștri, alături de romani. Prima dată sunt menționați de Herodot în volumul său, „Historia”, unde ne este prezentată lupta dintre daci și împăratul persan Darius I din anul 514 î.Hr. De asemenea, ei reprezintă ramura nord dunăreană a tracilor, un popor indo-european.
La două secole după aceea, Alexandru Macedon organizează o expediție în teritoriile locuite de daci, aducând astfel în scenă lumea acestora: o lume de agricultori și pescari cu o forță militară mult inferioară celei macedonene.
Cu timpul, și această civilizație a evoluat la fel ca toate celelalte. Între secolele I î.Hr. și I d.Hr., dacii ating un nivel de dezvoltare mult superior față de cel din perioada anterioară, iar sub influența civilizațiilor mediteraneene, dacii stăpânesc metalurgia fierului, folosesc roata olarului, au o societate împărțită în clase sociale diferite, folosesc scrierea alfabetică greacă, iar apoi cea romană.

Multe dintre aceste lucruri poate vi se par nefolositoare, dar au ajutat semnificativ la dezvoltarea civilizațiilor în general. La vremea aceea erau la fel de importante ca internetul în ziua de azi.
Religia lor era una politeistă, influențată de asemenea de civilizațiile mediteraneene și aveau un zeu suprem, Zalmoxis. Printre zeii dacilor se remarcă și alți câțiva importanți: Gebeleizis, Bendis, Derzelas. Dacii se rugau în sanctuare ce erau de două tipuri: circulare și rectangulare.
Viața lor pare una plictisitoare, lipsită de orice farmec, dar orice civilizație are secretele ei ce ne fac să ne dorim să aflăm mai multe lucruri. Cum era limba dacilor? Cum gândeau ei la vremea aceea? Aveau habar ce e acela trecut? Sunt multe întrebări la care nu pot fi găsite răspunsuri, dar există și întrebări ce deja și-au primit răspunsurile.

Încercăm să trăim în prezent, dar este bine să mai privim uneori și în trecut pentru a observa cât de mult am evoluat și în acelaști timp, să nu lăsăm, totuși, acest lucru să ne influențeze prea mult viața de zi cu zi.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin