fasole cu afumatura

De ce mâncăm fasole cu ciolan de 1 Decembrie?

Fasole cu ciolan, iahnie de fasole sau ciorbă de fasole. Cel puțin una dintre aceste mâncăruri nu lipsește niciodată de pe masa românului de 1 Decembrie. Dar de ce? Când și de ce a devenit o tradiție mâncarea de fasole pentru Ziua Națională a României? Află de unde ni se trage slăbiciunea pentru fasolea cu ciolan și de ce nu lipsește de la niciun târg sau eveniment de 1 Decembrie!

 

Cum a început totul?

Mâncarea de fasole cu afumătură nu este o rețetă tradițional românească. De fapt, fasolea este consumată în cele mai diverse forme în jurul lumii, în funcție de cultură și preferințe. Bine-cunoscutul mic-dejun englezesc conține mâncarea de fasole alături de cârnați și ouă ochi. Iar mexicanii preferă fasolea în salate alături de porumb, jalapenos și măsline. Introdusă în cele mai variate meniuri, cum a ajuns mâncarea de fasole oarecum reprezentativă pentru Ziua Națională a României?

Răspunsul este de fapt foarte simplu – curentul a pornit dintr-o inițiativă caritabilă. Și anume, aceea de a servi o masă caldă oamenilor săraci, cu ocazia Zilei Naționale a României. Mai exact, în urmă cu mai mulți ani, s-a organizat de 1 Decembrie un eveniment culinar. În cadrul acestuia s-a acordat, gratis, câte o porție de fasole cu afumătură tuturor românilor. Este o mâncare relativ ieftină, care se prepară ușor. Este foarte gustoasă și, consumată caldă alături de o bucată generoasă de ciolan, are o savoare deosebită.

Evenimentul a cunoscut un succes imens. Din acest motiv, s-a repetat și în anii următori cu aceeași ocazie, astfel încât astăzi, la orice târg de 1 Decembrie, putem găsi cele mai variate și delicioase rețete de fasole cu afumătură, fasole cu ciolan, fasole cu cârnați, ciorbă de fasole, iahnie de fasole cu ceapă și costiță sau bacon și multe altele.

 

De la ,,mâncarea săracului” la ,,preferința bogatului”

Totuși, cum poate fi o mâncare atât de ieftină reprezentativă pentru o zi grandioasă precum Ziua Națională a României? Într-adevăr, fasolea este un aliment foarte ieftin. Simpla mâncare de fasole pregătită cu un minim de legume, cu o felie de pâine pe lângă, devine un candidat excelent pentru titlul de ,,mâncarea săracului”. Însă faptul că este gătită cu afumătură schimbă întregul context.

Este o concepție clară a românului, aceea că bucata de carne indică belșugul și bunăstarea. Iar fasolea consumată de 1 Decembrie nu poate fi lipsită de o bucată generoasă de carne. Astfel, pregătită cu ciolan afumat, costiță, slănină, șorici de porc sau șuncă, mâncarea de fasole se transformă, dintr-o masă sărăcăcioasă de post, într-un adevărat festin plin de aromă, la standardele de pe ,,masa bogatului”, demnă de a fi servită românilor într-o zi măreață precum Ziua Națională!

fasole cu afumatura 1 decembrie

Este o sursă ideală de calorii și nutrienți esențiali

Nu în ultimul rând, alături de o salată de murături, devine o sursă ideală de calorii și nutrienți esențiali. Iahnia de fasole oferă o cantitate excelentă de fibre, proteine și vitamina B. De asemenea, conține o serie de vitamine și minerale. Acestea joacă un rol esențial în reducerea nivelului de colesterol și a nivelului de zahăr din sânge.

Așadar iată un alt motiv pentru care consumăm cu încredere fasolea de 1 Decembrie! Este o masă sănătoasă care aduce un aport important de energie și nutrienți! Adăugând acestor beneficii gustul delicios, este de la sine înțeles de ce mulți români preferă să savureze o ciorbă sau mâncare de fasole în acompaniamentul unei muzici populare la târgurile de 1 Decembrie, chiar și în mijlocul tentației fumului de frigărui, tarabelor cu slănină și zecilor de mici care sfârâie pe grătar. Din același motiv a devenit și una dintre specialitățile restaurantelor, la secțiunea de rețete tradiționale românești!

 

Care este rețeta ta preferată de fasole cu ciolan și care crezi că este secretul unui gust deosebit pentru această masă? Spune-ne mai multe despre mâncarea care nu lipsește românului de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, dar de asemenea o zi importantă cu diverse alte semnificații în întreaga lume! CLICK AICI ca să citești ce altceva mai semnifică 1 Decembrie, cum și pentru ce alte motive sărbătoresc oamenii această zi în jurul lumii!

LA MULȚI ANI, ROMÂNE, DE ZIUA ROMÂNIEI!

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

150 Shares
Share150
Tweet
Pin