1 decembrie steag romania

Ce reprezintă 1 Decembrie pentru alte culturi?

Orice român știe – sau ar trebui să știe – ce reprezintă prima zi din Decembrie pentru el; ca cetățean român. Însă dincolo de acest aspect, această dată este sărbătorită și internațional dintr-o serie de alte motive. Află ce semnificație are, dincolo de zi națională, data de 1 Decembrie! Iată ce evenimente au avut loc în această zi la nivel global!

 

1. A 335-a zi a Anului în Calendarul Gregorian

Din acest punct de vedere, nu există om pentru care prima zi a lunii Decembrie să nu aibe această semnificație. Și anume, aceea că este a 335-a zi din An, conform calenadrului Gregorian, cel mai răspândit din lume. Excepție atunci când este a 336-a pentru anii bisecți. Mai exact, acest lucru înseamnă că mai sunt doar 30 de zile până la finalul anului.

2. Anexarea Cretei la Grecia – 1 Decembrie 1913

În urma Primului Război Balcanic, Creta își obține autoguvernarea de la Turcia. Întocmai, insula cu nisip fin și valuri azurii, care astăzi este destinația perfectă pentru turiștii îndrăgostiți de Valentine’s Day. În urmă cu multe decenii, mai exact, la 1 Decembrie 1913, Creta îi este anexată Greciei.

3. Ziua Națională a României – 1 Decembrie 1918

Să nu sărim, totuși, peste ceea ce sărbătoresc românii cu mare fast în fiecare an. 1 Decembrie este Ziua Națională a României, sărbătoare publică încă din 1990. Este ziua defilărilor armatei, paradei tancurilor și elicopterelor militare, organelor competente și festivalelor la care sunt invitați toți românii. Este ziua în care se consumă preparate tradiționale precum slănina, grătarele, micii, sărmăluțele și fasolea cu ciolan. CLICK AICI ca să afli DE CE mâncăm fasole cu ciolan de Ziua Națională a României! Pentru români, această zi amintește despre Marea Unire care s-a înfăptuit la Alba Iulia în 1918. S-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România.

1 decembrie ziua nationala steag romania

4. Ziua Independenței Papua Noua Guinee – 1 Decembrie 1973

O zi importantă este și pentru membrii Statului Independent Papua Noua Guinee. A doua cea mai mare insulă din lume din vestul Oceanului Pacific își sărbătorește independența în această zi. În ziua 1 a lunii Decembrie 1973, statului insular i s-a declarat independența față de Australia.

5. Votul Independenței Ucrainei – 1 Decembrie 1991

În mod asemănător, ziua de 1 Decembrie este importantă în istoria Ucrainei cu privire la obținerea independenței acesteia. La 1 Decembrie 1991, ucrainienii au votat pentru a-și declara independența față de Uniunea Sovietică. În prezent, Ziua Independenței, respectiv Ziua Națională a Ucrainei, este sărbătorită la data de 24 august.

6. Eliminare taxe intrare în 13 muzee din UK – 1 Decembrie 2001

O zi importantă și pentru Marea Britanie. Prima zi a lunii Decembrie 2001 este data la care 13 taxe de intrare pentru diverse muzee din UK au fost eliminate. Au fost declarate deschise și disponibile pentru toți vizitatorii. Printre acestea se numără Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Științe, Muzeul Teatrului și Muzeul Imperial al Războiului.

7. Nominalizarea lui Hillary Clinton – 1 Decembrie 2008

Totodată, această zi a câștigat o semnificație importantă și pentru Statele Unite ale Americii. În prima zi a lunii Decembrie 2008 a avut loc nominalizarea lui Hillary Clinton ca Secretar de Stat al SUA.

8. Apariția primului caz cunoscut de COVID-19 – 1 Decembrie 2019

Nu în ultimul rând, la 1 Decembrie 2019 a fost declarat oficial primul caz cunoscut de COVID-19 din lume. A fost declarat de către oficialii din Wuhan, China. Virusul a declanșat într-un ritm tulburător de rapid o pandemie, iar țările din întreaga lume au luat, pe rând, cele mai drastice măsuri – începând de la declararea stărilor de alertă și urgență, încetarea operațiunilor de export-import și închiderea granițelor, la impunerea izolării la domiciliu și a restricțiilor de circulație.

 

Istoria, oamenii și culturile sunt atât de complexe… Încât a considera că o anumită zi are o singură semnificație este dovadă de nepăsare și ignoranță. Evenimentele prezentate mai sus sunt doar o frântură. O minusculă parte din multitudinea de lucruri pe care le reprezintă această zi la nivel internațional.

În plus, sunt doar cele oficiale – însă prima zi a lunii decembrie este ziua nașterii și a decesului a sute de personalități, precum și milioane de zile importante pe plan personal pentru fiecare dintre noi. Pentru tine ce semnificație aparte are ziua de 1 Decembrie?

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

29 Shares
Share29
Tweet
Pin