Ridică-ți timp de două secunde ochii din telefon și amintește-ți ce făceai cu ani în urmă în Ajun de 6 Decembrie. Cu câtă nerăbdare așteptai să vină Moș Nicolae? Câtă speranță era în sufletul tău că vei primi ceea ce ți-ai dorit? Cât de magic era, parcă se lumina casa! Cum recapitulai cât ai fost de cuminte și cât de mult meritai ceea ce aveai să primești. Chiar dacă nu întotdeauna primeai acele lucruri. Îți mai amintești care erau singurele reguli? Ce îți spuneau părinții că trebuie să faci, ca să vină Moș Nicolae?
,,Ți-ai curățat bine ghetele?”
,,Ți-ai pregătit cizmele la ușă?”
,,Trebuie să dormi înainte să vină Moș Nicolae!”
Îți sună cunoscută vreuna dintre aceste replici? Cu siguranță că da, pentru că cele două condiții când îl aștepți pe Moș Nicolae sunt chiar acestea. Să dormi și să ai ghetele pregătite. Nu trece niciodată neobservată tradiția curățării temeinice și pregătirii ghetelor la ușă în noaptea de 6 Decembrie.
Cine a inventat tradiția?
Dar te-ai întrebat vreodată de ce? De unde tradiția asta, și de ce lasă Moș Nicolae cadourile doar în ghetele și cizmulițele copiilor? Ei bine, răspunsul se află întocmai în povestea Sfântului Nicolae. Așa că dacă nu știi exact care este legenda lui, te afli în locul potrivit. Așază-te mai confortabil în fotoliu și pregătește-ți o ceașcă de ceai fierbinte sau ciocolată caldă. Pentru că am să-ți spun povestea lui Moș Nicolae. Iar secretul cadourilor din ghete ți se va dezvălui în doar câteva minute.
Cine a fost Moș Nicolae?
Lucra ca episcop, era credincios și avea o slăbiciune pentru cei săraci. Pe scurt. Dar asta nu prea sună a poveste, nu-i așa? Asta pentru că omul despre care vorbim a fost Sfântul Nicolae, apărător al lui Iisus și al Sfintei Scripturi. Sfântul Nicolae din Myra s-a stins din viață la 6 Decembrie. Cine este, atunci, Moș Nicolae?
Moș Nicolae este spiritul care a luat viață atunci când Sfântul Nicolae a încetat din viață. Este cel care ni s-a alăturat atunci când Sf. Nicolae a părăsit această lume. Este întruchiparea generozității, luminii, speranței, credinței și iubirii pe care Sf. Nicolae le-a demonstrat în timpul vieții. Este amintirea vie a faptelor sale bune și a mărinimiei sale. Este cel care aduce magia și speranța în sufletele tuturor, de la săraci la bogați, de la bolnavi la văduvi, de la nou-născuți la adolescenți. Click aici să vezi o listă cu cadouri inedite de iarnă!
Cum a apărut tradiția ghetelor?
Dintr-un gest memorabil al Sfântului Nicolae, care a rămas un simbol reprezentativ al acestuia. Știm deja că episcopul îi îndrăgea pe cei săraci și nu ezita niciodată să îi ajute. Rămas orfan, el a decis să împartă averea părinților lui celor care nu aveau. A decis să ofere și să ajute pe aceia care aveau nevoie.
Într-o noapte friguroasă, după ce și-au spălat ghetele și le-au pus la uscat lângă șemineu, o familie de trei fete și tatăl lor au adormit. Erau oameni simpli, oameni săraci care aveau nevoie de bani. Sfântul Nicolae le-a aruncat atunci, pe geam, bănuți de aur, jucării și dulciuri. Toate acestea au ajuns în ghetele proaspăt curățate.
Astfel, s-a format tradiția prin care copiii își curăță ghetele. În speranța că și încălțămintea lor va fi umplută cu darurile Sfântului Nicolae. Apoi merg la culcare și așteaptă ca acesta – acum Moș Nicolae – să le pună în cizmulițe cadourile. Tot de aici vine și tradiția bănuților de ciocolată în staniol auriu. Un simbol al ajutorului pe care l-a oferit Sfântul Nicolae în acea seară familiei nevoiașe.
Ție ce ți-au spus părinții? De ce să îți cureți ghetele înainte ca Moș Nicolae să îți ofere cadourile? Dacă ai altă poveste, din copilărie sau de acum, despre sărbătorile de iarnă sau despre tradiții… Abia așteptăm să te ascultăm pe pagina noastră de Facebook!