Iată care sunt tradițiile de Paște

Tradiții de Paște

 

Citește pentru a afla secretele obiceiurilor pascale ce îți vor aduce un an prosper, sănătos și plin de fericire! Iată care sunt tradițiile uitate de Paște, pe care numai bunica și le mai amintește!

 

Ți-o mai amintești pe bunica ta trebăluind de dimineața până seara înainte de Paște, îndeplinind zeci de tradiții, menite fiecare să sporească magia Paștelui și să înfrumusețeze această sărbătoare alături de cei dragi? Ei bine, noi îți vom dezvălui motivele pentru care ea făcea asta, și îți vom da sfaturile necesare pentru a oferi familiei tale aceeași magie încântătoare, plină de Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos!

 

Bucatele de pe masa de Paște

Bucate de Paște

 • Ouăle pascale – Poate cea mai populară tradiție culinară păstrată până în zilele noastre pentru masa din duminica Învierii este vopsirea ouălelor. Deși este mult mai vesel să folosești diverse culori pentru a le vopsi, să nu uiți niciodată de culoarea roșie. Precum se spune, Maria a dus un coș cu ouă la picioarele lui Hristos când acesta era răstignit, iar picăturile roșii de sânge ale Lui au colorat coaja ouălor. De aceea, în semn de iubire și mulțumire pentru Mântuitor, vopsim ouăle în fiecare an cu ocazia acestei sărbători, considerând ouăle binecuvântarea Domnului în casele noastre.

 

 • Drobul și carnea de miel – Mielușeii se sacrifică în semn de recunoștință lui Dumnezeu în fiecare an în această perioadă, carnea lor fiind gătită de către gospodine în case prin friptura și drobul tradioțional. Mielul este considerat o calitate a Fiului lui Dumnezeu, fiind blând și pur, întocmai ca Acesta.

 

 • Pasca și cozonacii – Precum și de Crăciun, bucatele tradiționale în materie de prăjituri sunt pasca și cozonacii. Desigur că și alte bunătățuri sunt mai mult decât binevenite pentru gusturile tuturor, însă se consideră întâmpinarea cu bun augur a norocului dacă pe masă se află și o pască sau un cozonac așa cum le făcea străbunica pe vremuri.

 

Alte obiceiuri de Paște

 

 • Decorează ouăle superbe! – Atunci când vopsești ouăle de paște, acoperă ouăle cu frunze cum ar fi cele de pătrunjel, leuștean, smochin etc., frunze cu modele cât mai frumoase! Prinde-le cu o plasă elastică, prin care poate trece vopseaua, apoi vopsește-le ca pe niște ouă normale. Modelele vor fi minunate, iar acest proces se consideră că te binecuvântează cu răbdare și noroc pentru tot anul.

 

 • Adu Lumina Preasfântă în casa ta! – În noaptea Învierii, încearcă să păstrezi flacăra aprinsă de la biserică până ajungi acasă. Nu o lăsa să se stingă nici o clipă. Astfel, vei aduce Lumină nezdruncinată în casa ta, pură și puternică, alături de iubirea lui Hristos. Această lumină îți va oferi, astfel, binecuvântarea casei pentru tot anul, cu liniște sufletească și exterioară, sănătate, pace, sănătate și iubire.

 

 • Sfințește bucatele! – Du câteva bucate și la biserică înainte de a le gusta acasă! Fie în noaptea Învierii, fie a doua zi, ia un ou și o felie de cozonac și du-le la biserică pentru a fi sfințite. Așază-le apoi pe farfuria/platoul etc. din care va fi servită mâncarea, iar aceasta va primi întru totul sfințirea și binecuvântarea preotului, Bisericii și a Mântuitorului.

 

 • Spală-te cu apa sănătății! – Duminică dimineața pune apă într-o cană, în care pune un ou roșu și o monedă. Se spune că îți va aduce prosperitate, sănătate, bani, noroc și fericire întregul an. De asemenea, roșeața pe care oul o lasă în apă se va transpune în obrajii tăi, alături de voie bună și pace sufletească!

 

 • Ciocnește ouăle! – Nu uita de încă o tradiție cunoscută, și anume ciocnirea ouălelor cu familia și prietenii. Pe cât este de distractiv să ciocnești ouăle și să vezi care sparge mai multe, pe atât de importantă și frumoasă este și semnificația acestui obicei. Pe lângă faptul că rostești de nenumărate ori ,,Hristos a Înviat”, aducând lumina Învierii în sufletul tău, alungi de asemenea spiritele rele și răul augur din casa ta.

 

 • Nu arunca cojile după ce ciocnești ouăle! – După ce ciocnești ouăle, adună cojile și strânge-le într-o pungă, iar în următoarea zi de după Paște, aruncă punga pe o apă curgătoare! Se spune că vei alunga tot ce e rău din casa ta, și vei lăsa loc doar luminii, curățeniei, păcii, iubirii, sănătății. fericirii și dragostei lui Hristos!

 

 • Dă de pomană – Din cât ai, oferă o mică parte și cuiva nevoiaș, pentru pomenirea celor dragi. Ocazia Sfintelor Paști este una binecuvântată prin care poți aduce lumină și celor dragi care sunt pe lumea cealaltă!

 

 • Fii alături de cei dragi, trimite-le cele mai frumoase mesaje! – Toate obiceiurile sunt menite unui singur lucru: să ne apropie de Dumnezeu, și între noi! Cel mai important e să fii alături de familia ta, să te reunești cu cei dragi la masă și să simțiți iubirea și lumina Paștelui! Fii alături de prieteni și cunoscuți chiar și atunci când aceștia sunt departe! Trimite-le un mesaj minunat care să le lumineze sufletele și să le aducă Paștele în suflet ca atunci când erați mici și îl așteptați împreună pe Iepuraș!

 

Cu atâtea tradiții, îți dorim un Paște fericit, luminat, plin de fericire, liniște, căldură, sănătate și iubire! Dumnezeu să binecuvânteze cu Învierea și Luminarea tuturor sufletelor în această zi minunată. Hristos a Înviat!

TU ce tradiții urmezi cu ocazia Sfintelor Paști?

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin