Deseori prea multe emoțiile te copleșesc? Roșești, te blochezi, te bâlbâi și devii stângaci chiar dacă de obicei nu ești așa? Aceste sentimente pot fi obositoare și pot strica totul. Învață să le transformi în emoții constructive! Dacă reușești să înveți să folosești emoția corespunzător, aceasta va deveni aliatul tău numărul 1!
Chiar dacă pare greu, sau chiar imposibil, emoția poate fi stăpânită și chiar folosită în avantajul tău! Află cum poți face asta, citind articolul următor!
1. Emoțiile – ce sunt și cum ne afectează?
A avea emoții este perfect normal – sunt sentimente ale fiecărui om care apar în diverse situații, generând adrenalina, stres și un comportament diferit de cel obișnuit – stângăcie, uitarea cuvintelor sau a discursului, bâlbâieli, uitarea ideilor, nesiguranță, pierdere de sine. În timp ce unii le folosesc în mod constructiv, emoțiile pot da peste cap toate planurile altora, copleșindu-i mult prea mult.
2. În ce situații avem emoții?
- Trebuie să vorbim în fața unui public
- Avem de prezentat un proiect/un discurs
- Avem un test/examen/o teză/ascultare orală
- Răspundem în fața cuiva
- O primă întâlnire cu o persoană
3. De ce avem emoții?
Emoții apar întotdeauna din dorința de a face o impresie cât mai bună și de a ne asigura că lucrurile vor ieși cât mai bine cu putință. Dorim să ne afirmăm atât în carieră cât și în viața personală, iar când suntem puși în fața faptului, simțim că trebuie să demonstrăm ce putem, și apar astfel emoții care ne generează stres, ne fac să uităm de noi și să ne pierdem sau, chiar mai rău, să nu putem scoate o vorbă în fața interlocutorului nostru.
4. Cum le stăpânim?
- Pregătește totul dinainte – asigură-te că nu vei fi nevoit să improvizezi, dacă nu ești priceput la acest lucru. Planifică totul îndeaproape pentru a evita problemele pe parcurs și pentru a nu fi surprins de situațiile noi, fapt ce te va ajuta foarte mult să îți controlezi orice emoție.
- Nu te impacienta – dacă apar situații neprevăzute, gândește-te rapid la ceva. Nimeni nu știa ce era în mintea ta, așa că nu au așteptări. Surprinde-i și poate rezultatul va fi chiar mai bun decât cel așteptat!
- Privește interlocutorii în ochi – chiar dacă nu ești foarte sigur pe tine, faptul că îi privești în ochi, că ai spatele drept și o voce puternică, sigură le va da impresia că știi ce faci, iar acesta va fi un foarte mare avantaj la adresa ta!
- Gândește cuvintele înainte de a le rosti și repetă în minte – astfel nu te vei bâlbâi.
- Respiră adânc – aerul va pătrunde în plămânii și creierul tău și te va reîmprospăta cu energie și forțe noi, precum îți va insufla și încredere în sine.
- Încearcă să transmiți această emoție – și ei au sentimente, iar în cazul în care e vorba despre o interpretare artistică, faptul că îi vei sensibiliza va arăta că și sensibilitatea ta, din nou, un avantaj
- Nu uita că și ei sunt oameni – cu toții greșim, cu toții avem momente de emoție, mai bune sau mai rele. Important este să te simți tu bine, să fii sigur că nimeni nu e perfect, și o greșeală nu înseamnă un eșec, ci o nouă experiență. Păstrează o atitudinte pozitivă. Oamenii sunt egalii tăi, indiferent de grad. Pe plan uman, suntem toți oameni. Totul va fi bine!
Știind toate aceste lucruri, nu mai lăsa astfel de emoții să îți stea în cale. Folosește-le în avantajul tău, și vei ajunge să îți dorești să ai emoții! Fă-le constructive!
Tu în ce situație ai emoții, și cum le gestionezi?