informatii despre baschet

Informații despre Baschet: Echipament, Regulament și Curiozități

În acest articol ți-am pregătit cele mai importante informații despre baschet. Vom discuta cele mai interesante curiozități despre baschet, vom răspunde celor mai des adresate întrebări, și îți vom oferi totodată și cele mai bune recomandări de echipament de la #DecathlonRomania, pentru a-ți asigura cele mai distractive și confortabile meciuri.

Istoria basketului

Cu ce altceva am putea începe să discutăm acest sport, dacă nu întocmai cu istoria basketului? Pe scurt, conform nationalgeographic, la prima variantă a jocului de baschet se foloseau coșuri și cercuri, înainte ca acestea să devină meciuri și, mai apoi, să evolueze într-un important sport american. Coșurile folosite de atleți pe atunci erau de fapt coșurile folosite la recoltarea piersicilor.

Mergând mai departe cu povestea – sau istoria basketului – ajungem la James Naismith. Student care preda educație fizică la colegiul astăzi cunoscut drept Springfield College, a vrut să creeze un joc care să fie suficient de ușor încât regulile sale să fie înțelese rapid, dar și suficient de complex încât să fie interesant și motivant.

De asemenea, voia ca jocul să poată fi jucat în interior, deoarece în acea vreme atleții erau nevoiți să petreacă zile întregi în casă în timpul zilelor ploioase sau friguroase. Nu în ultimul rând, un alt obiectiv al jocului era să asigure suficient efort fizic pentru studenți, și totuși să nu aibe un risc de accidentare în cadrul unui spațiu închis, la fel de mare ca fotbal, soccer sau rugby într-o sală. După câteva căutări și încercări, a început istoria basketului atunci când studenții lui au jucat primul meci de baschet.

istoria basketului

Regulament baschet

La început, Naismith nu a avut foarte multe reguli. Un regulament de baschet era simplu, dar tot mai multe reguli de joc au fost adăugate pe parcurs și modificate pentru siguranța jucătorilor și a jocului. Aceste reguli sunt astăzi cunoscute ca cele 13 reguli originale.

Astăzi, un regulament baschet cuprinde mai multe reguli, dintre care le vom enumera pe cele mai obișnuite mai jos:

  • Evident, este nevoie ca echipa să obțină un scor mai mare decât cel al echipei adverse pentru a câștiga.
  • Se pot marca 1, 2 sau 3 puncte, în funcție de aruncare. Se acordă 3 puncte la aruncarea din afara semicercului, 2 puncte când coșul e înscris în semicerc și 1 punct din aruncare liberă.
  • O regulă inclusă în setul de informații despre baschet de bază este accea că se pot folosi doar mâinile, nu și alte părți ale corpului, pentru a jongla mingea.
  • Mingea poate fi aruncată cu una sau două mâini, în orice direcție.
  • Nu este permisă lovirea mingii cu pumnul.
  • În istoria basketului, la început, un meci avea două reprize de câte 15 minute, cu o pauză de 5 minute.
  • Greutatea mingii de baschet trebuie să nu depășească 650g și să fie realizată din nylon și cauciuc. În NBA, se folosește minge din piele.
  • Echipa care atacă are la dispoziție 24 de secunde pentru a încerca o înscriere la coș.
  • Posesorul mingii nu mai poate arunca mingea unui coechipier aflat în jumătatea proprie a terenului odată ce a intrat în jumătatea echipei adverse.
  • Când mingea e repusă în joc, un jucător are la dispoziție 5 secunde să o paseze unui coechipier.
  • Un jucător are la dispoziție 5 secunde pentru a dribla, pentru a arunca la coș sau pentru a pasa.
  • Nu este permis unui jucător să stea mai mult de 3 secunde în culoarul pentru aruncări libere, cu sau fără minge.
  • În baschet, faultul înseamnă crearea contactului fizic neregulamentar cu un adversar, faultul ofensiv realizându-se la împingerea adversarului cu umărul sau cotul. Există fault intenționat/nesportiv sau faulturi tehnice. Faulturile de descalificare sunt o urmare a comportamentului abuziv (trântire/lupte etc.) Un jucător este exclus din meci după realizarea a 5 faulturi (sau 6 în NBA).

Ca în aproape orice alt sport, un regulament baschet poate fi mai simplu sau mai complex în funcție de nivelul la care e jucat, de cultură și obiective. În orice caz, dacă hotărăști să joci baschet, echipamentul este la fel de important ca regulile în sine. Acesta îți va asigura protecția și confortul în timpul meciului, astfel încât tu să te poți concentra exclusiv pe joc și dorința de a câștiga.

CITEȘTE ȘI:

Informații despre baschet utile: recomandări echipament

Înainte de a discuta și alte informații despre baschet utile, precum și curiozități interesante, echipamentul este extrem de important. Îți recomandăm doar echipamente rezistente și concepute special pentru #baschet cum ar fi cele de la Decathlon prin colaborarea NBA X TARMAK, astfel încât riscul de accidentare să fie aproape nul, întocmai așa cum a visat Naismith înainte de a începe să scrie istoria basketului.

Echipamentul de baschet NBA disponibil la Decathlon constă într-o colecție de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii pentru baschet cum ar fi protecție, tricouri și maieuri. Acestea au fost create printr-o colaborare între Tarmak, gama proprie Decathlon de produse baschet și NBA (National Basketball Association).

  1. Ghete Baschet SE900 NBA LOS ANGELES LAKERS Negru Bărbați

ghete baschet

Aproape în orice sport, încălțămintea este elementul-cheie. Ghetele de baschet de la NBA asigură o poziție corectă și confortabilă a gleznei și a piciorului, fiind concepute special pentru practicarea intensivă a sportului de baschet. Design-ul unic asigură propulsie și dinamism în fiecare minut.

  1. Cotieră de Protecție Baschet EP500 DUALSHOCK Adulți

cotiera baschet

Căzăturile sunt uneori inevitabile, iar baschetul nu face excepție. Cotiera este concepută special pentru a proteja zona cotului de vânătăi și leziuni mecanice superificale, la contactul cu podeaua sau alte tipuri de căzătură. Nu în ultimul rând, cotiera oferă susținere jucătorilor în timp ce materialele de calitate utilziate păstrează pielea uscată, lăsând-o să respire.

  1. Maiou Baschet UT500 NBA LOS ANGELES LAKERS Negru Bărbați

maiou baschet

Încă un produs NBA, maioul este conceput în mod special pentru baschet, având ca obiectiv confortul maxim al jucătorilor. Pentru a asigura un confort termic ridicat, materialul este extensibil pentru a asigura libertate maximă de mișcare, și se usucă foarte rapid pentru a menține pielea uscată, eliminând problema transpirației inevitabilă într-un sport atât de solicitant precum baschetul.

  1. Coș Baschet cu Structură de Susținere B700 PRO 2,40m – 3,05m Copii/Adulți

cos baschet

Dacă vrei să îți exersezi și să-ți îmbunătățești condiția fizică, dar și competențele în jocul de baschet chiar la tine acasă, un coș de baschet cu structură de susținere este tot ce ai nevoie. Este ușor reglabil pentru a fi potrivit atât pentru copii cât și pentru adulți, pe 7 niveluri de înălțime, permițând astfel inclusiv jocurile în familie. Se pot adăuga greutăți cu apă sau nisip la bază pentru creșterea stabilității, este mobil grație a două roți plasate frontal, și este rezistent atât pentru jocuri de exterior, cât și interior.

Alte informații despre baschet utile

Odată ce am încheiat cu istoria basketului, dar și cu echipamentul esențial pentru a juca în siguranță, ne putem concentra pe celelalte aspecte care cu siguranță te interesează. Vom discuta despre durata jocului de basket în prezent, echipe, cât durează o repriză de baschet dar și care sunt beneficiile principale ale acestui sport. Iată cele mai importante informații despre baschet, înainte să începi acest sport:

cati jucatori are o echipa de baschet

Câți jucători are o echipă de baschet?

Una dintre cele mai des adresate întrebări, și anume câți jucători are o echipă de baschet? Ei bine, primul joc din istoria basketului, cel organizat de către Naismith, a avut două echipe de câte nouă jucători și a fost câștigat cu scorul 1-0.

Astăzi, însă, dacă decizi să consulți informații despre baschet actuale, răspunsul va fi unul complet diferit. Regulile s-au schimbat, nu doar durata și stilul, ci și compoziția unei echipe. Dacă întrebi câți jucători are o echipă de baschet acum, nimeni nu-ți va răspunde cu 9. Conform regulilor moderne ale jocului, o echipă tradițională de baschet are 12 jucători, cu 5 jucători în permanență aflați pe teren și cu număr nelimitat de schimbări permise între jucătorii de pe teren și cei de pe bancă.

 

Cât durează un meci de baschet?

O altă întrebare foarte frecventă este legată de durata jocului de baschet. Câte minute? Câte reprize? Cât durează un meci de baschet? Deja am menționat faptul că inițial un meci dura 35 de minute, mai exact două reprize de câte 15 minute cu o pauză de 5 minute.

Conform regulilor moderne, însă, există două variante de răspuns în ceea ce privește timpul cât durează un meci de baschet. Prima, este cea a jocului obișnuit. Într-un meci obișnuit, sunt patru reprize – sau patru sferturi – fiecare a câte 10 minute. După primul și înainte de ultimul sfert, precum și între reprizele de prelungiri, pauza este de 2 minute. Între al doilea și al treilea sfert, pauza acordată este de 15 minute. Așadar, în acest caz, un meci durează, 59 minute fără prelungiri, sau 66min cu o repriză de prelungire.

În schimb, timpul cât durează un meci de baschet în liga americană NBA este de 12 minute per sfert. Jocul este împărțit tot în patru reprize, însă acestea nu durează câte 10 minute ca la meciurile obișnuite, ci 12. Cu toate acestea, având în vedere că ceasul unui meci de baschet se oprește foarte frecvent, durata jocurilor ajunge, în mod normal, undeva la 2 ore – 2 ore și jumătate.

beneficiile baschetului

Câte minute are o repriză de baschet?

După cum am discutat și mai sus, câte minute are o repriză de baschet depinde în mod direct de tipul meciului de baschet jucat. Spre exemplu, în jocul tradițional al lui Naismith, o repriză dura 15 minute. În schimb, la un joc obișnuit astăzi, o repriză durează doar 10 minute. Iar o repriză de prelungire, conform regulilor actuale, durează 5 minute.

În schimb, nu același este răspunsul la întrebarea câte minute are o repriză de baschet NBA. În acest caz, o repriză durează nu 15, nu 10, ci 12 minute de joc.

Care sunt beneficiile baschetului?

La fel ca în cazul a numeroase alte sporturi, și beneficiile baschetului pentru organismul uman sunt extrem de numeroase, în primul rând prin faptul că asigură mișcarea întregului corp și depunerea de efort fizic. Astfel, construind anduranță și rezistență, baschetul permite în primul rând arderea caloriilor și totodată dezvoltarea musculaturii. Întocmai la fel ca la fitness.

CITEȘTE ȘI:

De asemenea, fiind un joc cu mingea, acesta îmbunătățește echilibrul și coordonarea, dezvoltând totodată capacitatea de concentrare și de autodisciplină. Însă beneficiile baschetului nu se rezumă doar la atât, ci și la creșterea rezistenței osoase, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, stimularea dezvoltării mentale și întărirea sistemului imunitar.

informatii despre baschet

 

Informații despre Baschet: Concluzie

Baschetul este unul dintre cele mai cunoscute sporturi de echipă la nivel mondial, cu un beneficiu imens de a putea fi practicat atât în interior (săli, terenuri special amenajate), cât și în exterior (curtea propriei case, terenuri exterioare). Îți recomandăm să citești cu atenție informații despre baschet, să înveți regulile și să te întrenezi întotdeauna cu echipament de calitate asigurat de Decathlon, pentru a te bucura la maximum de toate beneficiile de baschetului și pentru a juca mereu cu #poftadesport!

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

0 Shares
Share
Tweet
Pin