cine a inventat nuielusa de mos nicolae

Cine a inventat nuielușa de Moș Nicolae?

Cât de dulci sunt amintirile lunilor de decembrie copilărești – îți amintești? Îți pregăteai ghetele (CLICK AICI dacă vrei să citești DE CE avem tradiția cadourilor de Moș Nicolae în ghete!). Apoi te băgai sub pătură și te prefăceai că dormi… Și imediat ce auzeai clinchetul clopoțelului de pe nuielușa de Moș Nicolae, fugeai să deschizi plasele de cadouri și să-ți golești încălțămintea de dulciuri… Și ce mai găseai pe acolo.

Fără să ne dăm seama de ce, nuielușa a devenit probabil cel mai important simbol al lui Moș Nicolae. Alături, desigur, de cadourile din ghete și șosete. Îți amintești ce ți se spunea despre acest băț?

Ce îți spuneau părinții despre nielușa de Moș Nicolae?

      ,,Dacă nu ești cuminte, o să primești doar o nuielușă de la Moș Nicolae!”

      ,,Moș Nicolae aduce dulciuri și jucării doar copiilor cuminți. Ceilalți primesc doar un băț!.”

      ,,Ai grijă cum te comporți, acuși vine Moșul și să vezi tu că numai o nuia primești!”

Am putea spune chiar că bățul are chiar o conotație negativă. Este oferit ca un fel de pedeapsă sau amintire copiilor care au făcut fapte rele. Poate un simbol al bătăii – la figurat -, respectiv a dojanei pentru faptele săvârșite. Și totuși, ți-a lipsit vreodată nuielușa din plasa de cadouri de Moș Nicolae?

Desfăceai cadouri rând pe rând, primeai dulciuri și jucării, fructe și poate bani și hăinuțe noi. Semn că ai fost cuminte – poate că îți confirmau asta și părinții sau bunicii. ,,Ai fost cuminte, de asta a fost moșul atât de darnic!” Și atunci? Ce sens mai are nuielușa-dojană, alături de cadourile-răsplată? Mai mult, de ce se dăruiesc nuielușe profesorilor și educatorilor? Care este, până la urmă, semnificația acestui obiect și care e povestea sa?

Mai sunt doar câteva ore până la sosirea moșului, așa că este momentul perfect să afli în sfârșit povestea și secretul din spatele tradiției cu nuielușa de Moș Nicolae. Iată cine a inventat-o și cine o aduce în fiecare an!

Nuielușa NU a fost inventată de Moș Nicolae!

Știai că nu Moș Nicolae este cel care lasă copiilor nuielușe în noaptea de 6 Decembrie? Deși este asociată cadourilor din ghete, nuielușa nu este cea adusă de personajul mult așteptat. El este întruchiparea speranței, a luminii și a iubirii. El oferă, ajută și binecuvântează, nu pedepsește.  Un obiect precum bățul nu face parte din lista lui Moș Nicolae.

cine e knecht ruprecht si de ce aduce nuieluse

Ai auzit de spiridușul lui Moș Nicolae?

Știm deja că Moș Crăciun are foarte mulți spiriduși care lucrează pentru el, fiecare cu alte responsabilități. Mai puțin cunoscută este, însă, povestea spiridușului lui Moș Nicolae. Amintit pentru prima dată în folclorul Germaniei, Knecht Ruprecht este spiridușul și însoțitorul permanent al Sfântului Nicolae. Acesta avea obiceiul de a lăsa nuielușe de lemn și chiar cărbune negru. Le lăsa în încălțămintea celor care nu meritau galbenii de aur sau darurile Sfântului Nicolae. – De aici și tradiția nuielei.

De ce oferim încă nuielușe în mod simbolic de 6 Decembrie?

Totuși, de-a lungul timpului, nuielușele Moșului Nicolae au devenit mai mult decât bețe de lemn. Grație eleganței și stilului cu care sunt prelucrate și împodobite, au devenit adevărate obiecte de artă. Astăzi, avem la dispoziție nuiele cu globuri colorate, crenguțe de brad, personaje mitologice miniaturale, particule fosforescente similare fulgilor de nea și chiar săculeți aromați sau bețe de scorțișoară.

Astfel, conotația lor nu mai este una negativă, ci una artistică. Semnificația lor nu mai este aceea de dojană. Ci o simplă amintire a faptului că cineva s-a gândit la tine cu ocazia sărbătorii. O dovadă a dorinței celui care dăruiește de a aduce o parte din atmosfera sărbătorilor de iarnă și în casa ta. Mai mult, a devenit o tradiție ca bețele de Moș Nicolae să aducă lumină și noroc în casele în care sunt păstrate.

Tu ai obiceiul de a dărui nuielușe alături de cadoul de Moș Nicolae? Spune-ne într-un comentariu care este tipul tău preferat de nuia!

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

44 Shares
Share44
Tweet
Pin