ceai de musetel proprietati vindecatoare

Beneficiile unui ceai de mușețel – Ghid complet Februarie 2022

Un ceai de mușețel cald poate fi cea mai liniștitoare opțiune pentru o seară relaxantă. Poate chiar cel mai bun remediu naturist pentru ten, probleme digestive, anexietate sau insomnie.

Alături de o carte pentru lectură aromată, sau în cadrul unei meditații eliberatoare, poate fi băutura ideală pentru seara perfectă. Ajutorul ideal să-ți imaginezi câmpuri de flori albe. Aliatul desăvârșit pentru vise cu parfum de mușețel. Soluția optimă pentru un somn liniștit. Pentru că ceaiul de mușețel îți oferă o aromă caldă și te învăluie într-un calm aparte.

1. Ceai de mușețel Beneficii

ceai de mușețel tratarea depresiei și anxietății

Mulțumită numeroaselor sale proprietăți, floarea de mușețel a fost folosită încă din Antichitate. Astăzi, în întreaga lume, se consumă un milion de cești de ceai din mușețel pe zi, conform statisticilor.

Vracii o foloseau ca tratament natural pentru febră, dar și ca ingredient secret pentru arome deosebite la ceaiuri și creme. De la egipteni la romanii antici, peste tot în lume s-au recunoscut puterile vindecătoare ale mușețelului.

Preparat în ceai, loțiuni, infuzii și creme, mușețelul s-a folosit încă din cele mai vechi timpuri, până în epoca modernă. Este o alegere excelentă în tratamentul insomniilor, al anxietății, al problemelor digestive, al pielii și anumitor infecții sau răceli.

Dacă ai ajuns pe această pagină, rămâi aici pentru că te afli unde trebuie! Faptul că citești acest articol nu poate însemna decât două lucruri.

Vrei o rețetă diferită de ceai de mușețel, pentru că te-ai săturat de aroma clasică sau îți displace gustul. O vei găsi la finalul articolului!

Sau vrei să afli mai multe despre beneficiile acestei plante vindecătoare asupra sănătății tale. În ambele cazuri, articolul acesta a fost scris pentru tine, cu toată atenția! Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre ceaiul de mușețel!

Dincolo de consumul ceaiului de mușețel din pasiune și admirație a gustului liniștitor, există zeci de benficii asociate. Ingredient natural, în forma perfectă în care l-a conceput natura, are proprietăți curante pentru cele mai diverse probleme.

Începând de la uz extern și până la consum intern, ceaiul de mușețel îți poate aduce nenumărate ameliorări și avantaje. Îți vom explica, în cele ce urmează, 18 beneficii pe care ți le poate oferi un simplu ceai din mușețel:

 • Întărirea sistemului imunitar

  Mușețelul are proprietăți antibacteriene și este bogat în metaboliți despre care vom discuta mai în detaliu, puțin mai târziu. Grație uleiurilor esențiale pe care le conține și proprietăților corespunzătoare, este un excelent adjuvant în întărirea sistemului imunitar.

 • Aliat în curele de slăbire

  Ceaiul de mușețel stimulează acțiunea sucului gastric. Acesta descompune mai rapid și mai ușor alimentele, având ca efect digestie mai rapidă și reducerea balonării.

  Din acest motiv, mușețelul e un aliat excelent în curele de slăbire. În plus, mulțumită gustului dulce aromat, satisface și reduce pofta de dulciuri. Astfel nu te vor mai tenta atât de mult ciocolata din dulap și dulciurile din supermarket când vrei să slăbești.

 • Detoxifiere naturală

  Ceaiul de mușețel este bogat în antioxidanți. Aceștia stimulează combaterea radicalilor liberi din organism, eliminând totodată fluidele toxice și excesul de apă. O alegere ideală pentru detoxifiere naturală, sănătoasă și eficientă.

 • Reducerea nivelului de zahăr din sânge

  Un alt beneficiu apărut odată cu consumul mușețelului îl reprezintă un metabolism mai eficient. Odată cu acesta, intervine și scăderea nivelului de zahăr din sânge care atrage, implicit, nivel mai ridicat de energie.

  Consecința, pe termen lung, devine minimizarea riscului de complicații în tratarea diabetului. Studiile demonstrează că deși nu înlocuiește tratamentul medicamentos, mușețelul este un supliment de ajutor în tratarea diabetului.

 • Încetinirea sau prevenția osteoporozei

  Se face referire în mod special la femei în perioade post-menopauuză. Studiile de specialitate susțin că osteoporoza, reducerea progresivă a densității oaselor, afectează în special femeile din această categorie. Motivul? Se pare că este o tendință datorată efectelor estrogenului.

  Având efecte anti-estrogenice, mușețelul are beneficii puternice asupra densității oaselor. Astfel, este ideal în prevenția osteoporozei și, implicit, a oaselor fragile, posturii aplecate sau rupturilor osoase.

 • Reducerea durerilor menstruale

  Teoria aceasta o susține un studiu iranian, efectuat pe un eșantion de 80 de studente în 2004. Subiecții au consumat câte două cești de ceai din mușețel pe zi, timp de o săptămână înaintea menstruației. Studiul a avut loc pe o perioadă de trei luni. La final, s-au putut observa îmbunătățiri semnificative, statistic vorbind.

  Durerile menstruale, anxietatea și stresul din această perioadă au scăzut drastic la grupurile care au consumat ceaiul conform instrucțiunilor. Reducerea durerilor menstruale cu băutură din mușețel este un beneficiu natural al acestei plante, pe care nu trebuie să-l neglijezi.

 • Somn liniștit și odihnitor

  Ceaiul de mușețel este cunoscut în întreaga lume pentru puterea uluitoare de a provoca un somn liniștitor și odihnitor. O singură ceașcă, seara, te poate ajuta să adormi mai repede și mai ușor, scăzând nivelul de stres. Zece din doisprezece pacienți cu boli cardiovasculare au adormit la scurt timp după ce au consumat mușețel, conform unei publicații din 2010.

  Mai mult, ceaiul de mușețel pare că funcționează ca benzodiazepina, substanță cunoscută pentru reducerea anxietății și inducerea somnolenței. Anumite cercetări au descoperit că mușețelul are anumite legături cu receptorii benzodiazepinei din organism.

 • Reducerea stărilor de anxietate și depresie

  Mușețelul activează secreția de serotonină și melatonină. Cele două substanțe sunt esențiale pentru combaterea stresului, reducerea anxietății și atingerea stării de liniște, calm și fericire.

  Din acest motiv, ceaiul de mușețel este un aliat de încredere în cazul anxietății, atacurilor de panică, depresiei și stresului.

 • Reducerea infecțiilor și inflamațiilor

  De asemenea, mușețelul este format din compuși chimici care pot reduce inflamațiile. Fie că vorbim despre răni minore, despre inflamații pe termen lung sau despre infecții urinare. Poate fi folosit în tratarea cistitei, atât intern cât și extern. Poate fi aplicat pe pielea uscată sau contuzii, ca un calmant natural.

 • Tratarea simptomelor de răceală sau gripă

  Mireasma proaspătă, aromată subtil, specifică mușețelului, s-a dovedit extrem de benefică în reducerea congestiei nazale. De aceea, inhalațiile de aburi cu extract din mușețel se pot dovedi foarte benefice pentru nasul înfundat.

  Proprietățile de căldură și calmare ale ceaiului pot liniști durerile în gât. Iar substanțele antibacteriene sunt excelente în eliminarea anumitor cauze ale răcelilor și gripelor.

 • Tratarea afecțiunilor ușoare ale pielii (răni minore)

  Încă din vechi timpuri, mușețelul era prescris pentru comprese și vindecarea rănilor minore. De asemenea, s-a dovedit că poate ajuta la ameliorarea anumite afecțiuni ale pielii precum eczeme, inflamații și acnee.

  Acționează similar cremelor pe bază de hidrocortizon. Măștile sau aburii cu extract din mușețel sunt ideale pentru un ten fin, hidratat, plin de strălucire și vitalitate.

 • Reducerea durerilor și spasmelor musculare

  Compuși chimici ai mușețelului reglează anumiți aminoacizi responsabili cu spasmele musculare. O ceașcă de ceai se poate dovedi benefică pentru durerile musculare. De asemenea, uleiurile esențiale pe bază de mușețel pot fi masate pe mușchii afectați, pentru a ușura durerea și a ajuta la relaxarea musculară.

 • Ameliorarea simptomelor de alergie

  Da, mușețelul este cheia naturală în tratarea rinitei alergice. O ceașcă de ceai poate ajuta la calmarea stresului generat de alergii. Însă și mai eficiente sunt compresele reci cu infuzie de mușețel.

  Sau chiar pliculețul de ceai umezit, rece. Folosit ca o compresă, oferă o senzație răcoritoare și liniștitoare a ochilor roșii, umflați, usturimilor și mâncărimilor.

 • Tratarea ulcerului și gastritei

  Bine documentat atât în medicina tradițională cât și în cea modernă, mușețelul reglează natural nivelul acidității din stomac. De asemenea, ajută la eliminarea gazului excesiv din intestine și reduce balonarea și durerile de stomac. Din acest motiv, este un aliat de încredere în tratarea și prevenția ulcerului și gastritei.

 • Tratamentul hemoroizilor

  Tinctura de mușețel, folosită pentru băi calde, reduce inflamațiile asociate hemoroizilor. Acest beneficiu se datorează proprietăților antiinflamatorii, antispasmice și antireumatice.

 • Ameliorarea durerilor reumatice

  Cercetătorii au descoperit că mușețelul poate reduce inflamația celulelor din corp. În completarea altor tratamente specifice, se poate dovedi extrem de benefic în lupta cu durerile reumatice.

 • Sesiuni de aromaterapie

  Pentru mirosul aromat pe care îl împrăștie, mușețelul e ideal pentru sesiunile relaxante de aromaterapie. Te va învălui într-o perdea caldă și liniștitoare de mireasmă fină, cu note florale subtile.

 • Prevenția și tratarea cancerului

  Diverse studii arată că mușețelul poate ținti celulele canceroase în mod natural. Mai mult, poate preveni încă de la început dezvoltarea celulelor canceroase. Sau, cel puțin, poate încetini procesul. De aceea se poate dovedi benefic în tratarea cancerului, asociat, desigur, tratamentelor necesare.

  Ceaiuri bune de mușețel recomandate:

  Ceai de Musetel, Vanilie si Miere de Manuka

  Ceai musetel si vanilie Higher Living bio 15 dz, 30 g

  Ceai premium sweetheart Hari

2. Ceai de mușețel Proprietăți

proprietăți și uleiuri volatile

Toate beneficiile enumerate mai sus nu sunt explicate doar de dragul de a-ți atrage atenția și interesul către mușețel. Fiecare beneficiu menționat provine din studii și cercetări din ultimele decenii, bazându-se pe proprietăți reale ale florii de mușețel.

Compoziția chimică, substanțele conținute de mușețel sunt de fapt cele responsabile pentru toate avantajele și puterile vindecătoare ale plantei. Iată, așadar, care sunt substanțele principale prezente în ceaiului de mușețel:

 • Uleiuri volatile

  Uleiurile naturale din mușețel au beneficii excepționale asupra sănătății. Două dintre acestea sunt matricinul și oxizii de bisabolol A și B, cu efecte terapeutice impresionante.

 • Antioxidanți

  Mușețelul este bogat în antioxidanți puternici, foarte eficienți în proprietățile antibacteriene, în detoxifiere și în dezinfectare.

 • Calciu

  Una dintre cele mai importante minerale ale organismului. Calciul este prezent și în ceaiul de mușețel, contribuind astfel la întărirea oaselor și prevenția osteoporozei.

 • Potasiu

  Floarea de mușețel conține și potasiu, un alt mineral cu rol important în buna condiție și dezvoltare a organismului. O substanță naturală extrem de benefică în tratarea nivelului de zahăr și presiunii sângelui, precum și în prevenția infarctului.

 • Magneziu

  Ceaiul de mușețel îți va furniza o cantitate generoasă de magneziu. Este un nutrient cu importanță deosebită în întărirea sistemul imunitar. Are efecte benefice asupra regulării sistemului muscular-nervos, la reglarea nivelului de zahăr din sânge, producerea ADN-ului și asimilarea proteinei.

  Ceaiuri bune de mușețel recomandate:

  Ceai de Musetel, Vanilie si Miere de Manuka

  Ceai musetel si vanilie Higher Living bio 15 dz, 30 g

  Ceai premium sweetheart Hari

 • Zinc

  O ceașcă de ceai din mușețel este de asemenea bogată în zinc. Acesta ajută sistemul imunitar în lupta cu viruși și bacterii. La fel ca magneziul, ajută organismul și la producerea ADN-ului și asimilarea proteinei, la o dezvoltare naturală și armonioasă.

 • Metaboliți

  Mușețelul este bogat în metaboliți precum flavonoizii. Aceștia sunt esențiali în reducerea anxietății, stresului, și inducerea calmulul și somnolenței.

 • Apigenină

  Substanță activă din mușețel care se mai găsește în alcool și în bacopa. Este un adaptogen pe care cercetările l-au găsit foarte eficient în tratamentele naturale antistres.

 • Crisină

  O altă substanță activă pe care o poți găsi în mușețel, este cunoscută pentru puterea de a reduce starea de anxietate. Deseori se folosește ca sedativ ușor. Se recomandă chiar și în tratamentul depresiilor, atacurilor de panică etc.

3. Ceai de mușețel pentru stomac

Mușețelul este ușor, calmant și foarte aromat. Din acest motiv, este considerat unul dintre cele mai liniștitoare tipuri de ceai. Având în vedere efectele benefice asupra acidului gastric – poți citi mai sus – este printre cele mai bune băuturi pentru stomac.

Contribuie la o digestie mai ușoară, reduce aciditatea și gazele excesive, calmează durerile și relaxează mușchii stomacali. Este perfect, din acest motiv, în tratarea gastritei, ulcerului, indigestiilor, stărilor de greață și vomă, diareei etc.

4. Ceai de mușețel pentru constipație

Ceaiul de mușețel conține puternici antioxidanți și uleiuri volatile naturale, după cum poți citi mai sus. În consecință, este un diuretic și detoxifiant natural foarte eficient. Permite eliminarea fluidelor toxice din corp, îmbunătățirea digestiei și reducerea problemelor deranjante ale stomacului.

Constipația este, așadar, una dintre afecțiunile care pot fi rezolvate rapid cu o ceașcă de băutură din mușețel. Acesta va acționa prin calmarea mușchilor intestinali, relaxarea acestora, îmbunătățirea digestiei și reducerea timpului dintre masă și scaun.

5. Ceai de mușețel pentru ochi

Mulțumită proprietăților antiinflamatorii din mușețel, este o variantă naturală eficientă în liniștirea ochilor. Mai exact, în calmarea ochilor inflamați, umflați sau roșii care prezintă usturime, mâncărime sau disconfort.

Un pliculeț de ceai umezit, rece, poate fi o soluție la îndemână pentru calmarea temporară a ochilor obosiți. La fel de eficient poate fi și în cazul alergiilor. Este o soluție locală rapidă, mai ales atunci când nu există vreo afecțiune gravă.

6. Ceai de mușețel pentru ten

ceai de musetel aburi inhalatii

Folosit de egipteni, greci și romani în antichitate, mușețelul era o soluție excelentă pentru grăbirea vindecării. Era folosit în tratarea rănilor minore, zgârieturilor, tăieturilor de pe piele. Eficiența i se datorează substanțelor antioxidante și antiinflamatorii. Acestea ajută la combaterea bacteriilor și hidratarea pielii. De aceea este de asemenea recomandat în prevenția și calmarea unor afecțiuni ale pielii precum eczeme, psoriazis, rosacee etc.

Pe de altă parte, acțiunea hidratantă a mușețelului îl face un ingredient excelent al măștilor de față. O mască de față cu mușețel sau tratamentul cu aburi de mușețel poate lăsa pielea fină, netedă, hidratată și sănătoasă. Un boost de vitalitate și finețe datorat uleiurilor volatile ale acestei plante.

7. Ceai de mușețel în sarcină

În ciuda beneficiilor sale numeroase, mușețelul este deseori controversat când vine vorba de sarcină. Se bea sau nu se bea mușețel în timpul sarcinii? Se poate sau nu se poate consuma ceai de mușețel în alăptare?

Ei bine, din punct de vedere medical, studiile nu sunt concludente. În sensul că nu s-a demonstrat clar că ceaiul de mușețel poate pune în pericol sarcina. Nici alte ceaiuri naturale din plante sau fructe nu par să aibe vreo legătură directă cu sarcina, conform cercetărilor.

Totuși, anumiți medici și cercetători cred că ceaiul de mușețel în timpul sarcinii poate avea efecte negative. Consumul excesiv poate rezulta în probleme de circulație a sângelui către inima bebelușului.

Nu, nu poate induce travaliul, și nici avortul spontan, așa cum insinuează mituri populare. Nu are nici efecte negative asupra laptelui.

Însă este recomandată, totuși, limitarea la două cești de ceai de plante pe zi. Și, desigur, discuțiile cu medicul sunt extrem de importante.

Mușețelul și ceaiurile din plante sau fructe naturale pot interfera cu anumite medicamente sau tratamente. Cel mai bine este să obții acordul și sfatul doctorului. Te asiguri, astfel, că totul este în regulă și pentru mamă, și pentru bebeluș.

8. Ceai de mușețel la bebeluși

Ceaiul de mușețel nu este recomandat în primele 6 luni pentru bebeluși. Niciun ceai sau băutură dulce, de fapt, nu e recomandată nou-născuților. Acestea pot conduce la subțierea sângelui, stări de rău, căderea dințișorilor și creșterea în greutate.

În primele 6 luni, specialiștii în pediatrie recomandă hrănirea bebelușilor exclusiv cu lapte matern – sau, după caz, cu lapte special. Ceaiul de mușețel se poate introduce, însă, cu toată încrederea, odată cu alte lichide în alimentație: apă, suc, etc.

9. Contraindicații

Cu atât de multe proprietăți și efecte pozitive asupra organismului, mușețelul are foarte puține contraindicații. Există foarte puține persoane care ar trebui să evite acest ceai, însă este important să iei în considerare următoarele aspecte.

Află dacă ești una dintre persoanele cărora ceaiul din mușețel nu le este indicat, citind următoarele contraindicații:

 • Persoane cu alergie la polen

  Deși mușețelul este recomandat în tratarea și ameliorarea alergiilor, chiar și cele de polen, există posibilitatea ca acesta să fie, la rândul lui, contaminat cu polenul altor flori. Din acest motiv, este bine să eviți florile naturale de mușețel, dacă ai alergie la polen.

 • Persoane cu alergie la crizanteme

  Crizantemele și margaretele sunt flori foarte similare și apropiate mușețelului. Dacă ai alergie la vreuna dintre aceste flori, mușețelul ar putea să nu fie cea mai bună idee pentru tine.

 • Bebelușii în vârstă de până la 6 luni

  Ceaiul de mușețel este recomandat începând cu vârsta de 6 luni. Până atunci, laptele matern este cea mai bună opțiune pentru nou-născuți.

 • Persoane care au avut în trecut alergie la mușețel

  Chiar și alergii foarte ușoare, la florile de mușețel, ceaiuri sau alte preparate care conțin mușețel. Dacă ai manifestat simptome alergice – fie ele minore – la mușețel în trecut, următoarea expunere la alergen poate fi mai gravă. Cel mai bine este să îl eviți complet.

10. Cel mai bun ceai de mușețel – o rețetă cu aromă divină!

ceai de mușețel rețetă delicioasă

După ce am discutat toate beneficiile pe care un ceai natural de mușețel ți le poate oferi… Ar trebui să îți și facem cunoștință cu gustul deosebit al mușețelului!

Dacă ești deja printre iubitorii florilor de mușețel, atunci vei avea parte de ceva nou. Un update al gustului cu care te-ai obișnuit din ceașca clasică de ceai. Dacă, în schimb, îți surâd calitățile mușețelului dar nu te împrietenești cu gustul, avem soluția perfectă!

Ingredientul secret pentru o aromă divină care va duce ceaiul de mușețel la un cu totul alt nivel este… Esența de vanilie! Neașteptat? Posibil. Nu mulți oameni cunosc combinația de succes a vaniliei cu florile de mușețel. Dar odată ce vei gusta dintr-un ceai preparat după rețeta noastră specială, te va cuceri pentru tot restul vieții.

Aroma mângâietoare a mușețelului, aburul liniștitor pe care-l degajă, se vor împleti într-o armonie perfectă cu nuanțele subtile de vanilie. Fiecare ceașcă de ceai de mușețel cu vanilie te va teleporta pe un câmp unde natura cântă și-ți leagănă sufletul.

Va fi ca un desert ce-ți delectează cerul gurii cu cele mai fine accente. Îl poți savura atât cald, pentru un somn liniștitor, cât și rece, ca hidratant răcoritor pe timpul verii. În plus, miroase divin!

Ceaiul de mușețel cu esență de vanilie se pregătește extrem de simplu și rapid. Gustul sofisticat se obține mai repede și mai ușor decât te aștepți – iar noi îți dezvăluim rețeta secretă!

Ingrediente:
 • 200ml apă fierbinte
 • 1 pliculeț ceai mușețel
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 1-2 lingurițe zahăr brun
Mod de preparare:

Nu este nicio filosofie în spatele preparării acestei băuturi. Se toarnă apa fierbinte peste pliculețul de ceai, se adaugă esența de vanilie și se amestecă. După 3-5 minute, se scoate plicul de ceai, se adaugă și se amestecă zahărul până se dizolvă. Ceaiul de mușețel este gata să fie savurat, într-o variantă cu totul nouă și deosebită față de cea clasică!

Concluzie

În afară de motivele pentru care ar putea fi contraindicat, mușețelul este un remediu natural pentru cele mai diverse afecțiuni. Cu zeci de beneficii și proprietăți vindecătoare asupra organismului, este una dintre cele mai prețioase plante pentru umanitate.

Consumat regulat, îți poate aduce nenumărate îmbunătățiri ale stării de sănătate. Bea până la două cești pe zi și lasă-i aroma liniștitoare să-ți ofere cel mai odihnitor somn. Îți va reduce anxietatea, îți va ajuta organismul și-ți va oferi cele mai frumoase senzații de calm și relaxare.

Data viitoare când savurezi o ceașcă de ceai de mușețel, nu uita de rețeta noastră! Cu siguranță va duce aroma și parfumul specifice florilor de mușețel la un nou nivel. Consumă-l cu încredere, cunoscând toate efectele benefice pe care le va avea asupra sănătății și emoțiilor tale.

Pentru a-ți putea pune la dispoziție informații de calitate, cu argumente și explicații corecte, acest articol a fost atent documentat din surse de notorietate precum studii și cercetări din ultimele decenii. Dacă apreciezi efortul depus pentru a-ți oferi toate informațiile într-un singur articol, nu ezita să ne susții cu un like pe Facebook. Fii sigur că va conta și vom aprecia!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articolele de pe Utopic-times.com reprezintă rezultatul eforturilor de documentare din surse de notorietate, redactare atentă și prezentare a materialor într-o manieră accesibilă cititorilor.

Pentru distribuire pe rețelele de socializare, vă rugăm să folosiți funcția Share a website-ului.
Este strict interzisă copierea articolelor pentru utilizarea în alte scopuri decât cel personal.

Sunt interzise de asemenea modificarea și publicarea în mediul online fără menționarea sursei: www.Utopic-times.com

Sau fără primirea unui acord special din partea administratorilor website-ului.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați pagina Termeni și Condiții.

434 Shares
Share428
Tweet
Pin6