Ceai de mușețel: Beneficii + Cea mai aromată rețetă
Ceai de mușețel: Beneficii + Cea mai aromată rețetă

Ceai de mușețel: Beneficii + Cea mai aromată rețetă

Un ceai de mușețel cald poate fi cea mai liniștitoare opțiune pentru o seară relaxantă. Poate chiar cel mai bun remediu naturist pentru ten, probleme digestive, anexietate sau insomnie.

Alături de o carte pentru lectură aromată, sau în cadrul unei meditații eliberatoare, poate fi băutura ideală pentru seara perfectă. Ajutorul ideal să-ți imaginezi câmpuri de flori albe. Aliatul desăvârșit pentru vise cu parfum de mușețel. Soluția optimă pentru un somn liniștit. Pentru că ceaiul de mușețel îți oferă o aromă caldă și te învăluie într-un calm aparte.

1. Ceai de mușețel Beneficii

ceai de mușețel tratarea depresiei și anxietății

Mulțumită numeroaselor sale proprietăți, floarea de mușețel a fost folosită încă din Antichitate. Astăzi, în întreaga lume, se consumă un milion de cești de ceai din mușețel pe zi, conform statisticilor.

Vracii o foloseau ca tratament natural pentru febră, dar și ca ingredient secret pentru arome deosebite la ceaiuri și creme. De la egipteni la romanii antici, peste tot în lume s-au recunoscut puterile vindecătoare ale mușețelului.

Preparat în ceai, loțiuni, infuzii și creme, mușețelul s-a folosit încă din cele mai vechi timpuri, până în epoca modernă. Este o alegere excelentă în tratamentul insomniilor, al anxietății, al problemelor digestive, al pielii și anumitor infecții sau răceli.

Dacă ai ajuns pe această pagină, rămâi aici pentru că te afli unde trebuie! Faptul că citești acest articol nu poate însemna decât două lucruri.

Vrei o rețetă diferită de ceai de mușețel, pentru că te-ai săturat de aroma clasică sau îți displace gustul. O vei găsi la finalul articolului!

Sau vrei să afli mai multe despre beneficiile acestei plante vindecătoare asupra sănătății tale. În ambele cazuri, articolul acesta a fost scris pentru tine, cu toată atenția! Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre ceaiul de mușețel!

Dincolo de consumul ceaiului de mușețel din pasiune și admirație a gustului liniștitor, există zeci de benficii asociate. Ingredient natural, în forma perfectă în care l-a conceput natura, are proprietăți curante pentru cele mai diverse probleme.

Începând de la uz extern și până la consum intern, ceaiul de mușețel îți poate aduce nenumărate ameliorări și avantaje. Îți vom explica, în cele ce urmează, 18 beneficii pe care ți le poate oferi un simplu ceai din mușețel:

 • Întărirea sistemului imunitar

  Mușețelul are proprietăți antibacteriene și este bogat în metaboliți despre care vom discuta mai în detaliu, puțin mai târziu. Grație uleiurilor esențiale pe care le conține și proprietăților corespunzătoare, este un excelent adjuvant în întărirea sistemului imunitar.

 • Aliat în curele de slăbire

  Ceaiul de mușețel stimulează acțiunea sucului gastric. Acesta descompune mai rapid și mai ușor alimentele, având ca efect digestie mai rapidă și reducerea balonării.

  Din acest motiv, mușețelul e un aliat excelent în curele de slăbire. În plus, mulțumită gustului dulce aromat, satisface și reduce pofta de dulciuri. Astfel nu te vor mai tenta atât de mult ciocolata din dulap și dulciurile din supermarket când vrei să slăbești.

 • Detoxifiere naturală

  Ceaiul de mușețel este bogat în antioxidanți. Aceștia stimulează combaterea radicalilor liberi din organism, eliminând totodată fluidele toxice și excesul de apă. O alegere ideală pentru detoxifiere naturală, sănătoasă și eficientă.

 • Reducerea nivelului de zahăr din sânge

  Un alt beneficiu apărut odată cu consumul mușețelului îl reprezintă un metabolism mai eficient. Odată cu acesta, intervine și scăderea nivelului de zahăr din sânge care atrage, implicit, nivel mai ridicat de energie.

  Consecința, pe termen lung, devine minimizarea riscului de complicații în tratarea diabetului. Studiile demonstrează că deși nu înlocuiește tratamentul medicamentos, mușețelul este un supliment de ajutor în tratarea diabetului.

 • Încetinirea sau prevenția osteoporozei

  Se face referire în mod special la femei în perioade post-menopauuză. Studiile de specialitate susțin că osteoporoza, reducerea progresivă a densității oaselor, afectează în special femeile din această categorie. Motivul? Se pare că este o tendință datorată efectelor estrogenului.

  Având efecte anti-estrogenice, mușețelul are beneficii puternice asupra densității oaselor. Astfel, este ideal în prevenția osteoporozei și, implicit, a oaselor fragile, posturii aplecate sau rupturilor osoase.

 • Reducerea durerilor menstruale

  Teoria aceasta o susține un studiu iranian, efectuat pe un eșantion de 80 de studente în 2004. Subiecții au consumat câte două cești de ceai din mușețel pe zi, timp de o săptămână înaintea menstruației. Studiul a avut loc pe o perioadă de trei luni. La final, s-au putut observa îmbunătățiri semnificative, statistic vorbind.

  Durerile menstruale, anxietatea și stresul din această perioadă au scăzut drastic la grupurile care au consumat ceaiul conform instrucțiunilor. Reducerea durerilor menstruale cu băutură din mușețel este un beneficiu natural al acestei plante, pe care nu trebuie să-l neglijezi.

 • Somn liniștit și odihnitor

  Ceaiul de mușețel este cunoscut în întreaga lume pentru puterea uluitoare de a provoca un somn liniștitor și odihnitor. O singură ceașcă, seara, te poate ajuta să adormi mai repede și mai ușor, scăzând nivelul de stres. Zece din doisprezece pacienți cu boli cardiovasculare au adormit la scurt timp după ce au consumat mușețel, conform unei publicații din 2010.

  Mai mult, ceaiul de mușețel pare că funcționează ca benzodiazepina, substanță cunoscută pentru reducerea anxietății și inducerea somnolenței. Anumite cercetări au descoperit că mușețelul are anumite legături cu receptorii benzodiazepinei din organism.

 • Reducerea stărilor de anxietate și depresie

  Mușețelul activează secreția de serotonină și melatonină. Cele două substanțe sunt esențiale pentru combaterea stresului, reducerea anxietății și atingerea stării de liniște, calm și fericire.

  Din acest motiv, ceaiul de mușețel este un aliat de încredere în cazul anxietății, atacurilor de panică, depresiei și stresului.

 • Reducerea infecțiilor și inflamațiilor

  De asemenea, mușețelul este format din compuși chimici care pot reduce inflamațiile. Fie că vorbim despre răni minore, despre inflamații pe termen lung sau despre infecții urinare. Poate fi folosit în tratarea cistitei, atât intern cât și extern. Poate fi aplicat pe pielea uscată sau contuzii, ca un calmant natural.

 • Tratarea simptomelor de răceală sau gripă

  Mireasma proaspătă, aromată subtil, specifică mușețelului, s-a dovedit extrem de benefică în reducerea congestiei nazale. De aceea, inhalațiile de aburi cu extract din mușețel se pot dovedi foarte benefice pentru nasul înfundat.

  Proprietățile de căldură și calmare ale ceaiului pot liniști durerile în gât. Iar substanțele antibacteriene sunt excelente în eliminarea anumitor cauze ale răcelilor și gripelor.

 • Tratarea afecțiunilor ușoare ale pielii (răni minore)

  Încă din vechi timpuri, mușețelul era prescris pentru comprese și vindecarea rănilor minore. De asemenea, s-a dovedit că poate ajuta la ameliorarea anumite afecțiuni ale pielii precum eczeme, inflamații și acnee.

  Acționează similar cremelor pe bază de hidrocortizon. Măștile sau aburii cu extract din mușețel sunt ideale pentru un ten fin, hidratat, plin de strălucire și vitalitate.

 • Reducerea durerilor și spasmelor musculare

  Compuși chimici ai mușețelului reglează anumiți aminoacizi responsabili cu spasmele musculare. O ceașcă de ceai se poate dovedi benefică pentru durerile musculare. De asemenea, uleiurile esențiale pe bază de mușețel pot fi masate pe mușchii afectați, pentru a ușura durerea și a ajuta la relaxarea musculară.

 • Ameliorarea simptomelor de alergie

  Da, mușețelul este cheia naturală în tratarea rinitei alergice. O ceașcă de ceai poate ajuta la calmarea stresului generat de alergii. Însă și mai eficiente sunt compresele reci cu infuzie de mușețel.

  Sau chiar pliculețul de ceai umezit, rece. Folosit ca o compresă, oferă o senzație răcoritoare și liniștitoare a ochilor roșii, umflați, usturimilor și mâncărimilor.

 • Tratarea ulcerului și gastritei

  Bine documentat atât în medicina tradițională cât și în cea modernă, mușețelul reglează natural nivelul acidității din stomac. De asemenea, ajută la eliminarea gazului excesiv din intestine și reduce balonarea și durerile de stomac. Din acest motiv, este un aliat de încredere în tratarea și prev