Adolescenţa este o perioadă tulbure şi confuză pentru mai noi toţi. Iată care sunt cele cinci sentimente ce le întâlnim, în această perioadă.
Omul are un parcurs bine definit prin viață. Din cea mai generală perspectivă, se naște, trăiește și moare. Privind, însă, în detaliu, remarcăm o grămadă de etape, mai mult sau mai puțin plăcute.
Una din aceste etape, prin care trec eu, ai trecut, treci sau vei trece și tu este adolescența. Nu am de gând să dezvolt acest subiect, pun pariu că știi ce e aia adolescență. O vezi peste tot: prin cărți, filme, emisiuni televizate, pe stradă, în oglindă. Da, e perioada aia dintre 11 și 18-19 ani; perioada aia cu coșuri, cu nesiguranță, cu decepții în dragoste și cu idealuri prea frumoase ca să fie adevărate.
Toți adolescenții, încearcă anumite sentimente în aceasta perioadă, fie că o arată sau nu. Atenție, CU TOȚII simțim lucruri de genul, fie că recunoaștem sau că nu. O să îți evidențiez cinci din aceste sentimente pe care, dacă nu le-ai încercat deja, pregătește-te!
- Confuzia ai crescut, în corpul tău intervin anumite schimbări. Fie că e menstruația, fie că e barba subit apărută pe fața ta adineauri delicată, se întâmplă. Începe procesul de transformare la care suntem cu toții supuși. Te simți ușor jenat(ă) să vorbești cu ai tăi despre asta, să îți explice despre ce e vorba, internetul nu îți e de mare ajutor și tu începi să te simți confuz. Nu înțelegi de ce nu mai ești la fel și asta te poate întrista sau, din contră, bucura. Cert e că, la un moment dat, ești ușor confuz. Nu te speria, o să te obișnuiești cu schimbările, dar ideal ar fi să îți iei inima în dinți și să vorbești cu părinții tăi. Și ei au trecut prin asta!
- Nesiguranţa te-ai obișnuit cât de cât cu noul tu și viața ta își reia cursul normal. Din contră, începe să îți pese mai mult de cum arăți. Faci din orice coș sau punct negru o tragedie și colăceii de pe șolduri te aduc la gesturi extreme. Dacă nu arăți ca un model de revistă, intervine nesiguranța. Ți-e teamă să privești oamenii în ochi când îți vorbesc, pentru că s-ar putea holba la acneea de pe obrajii tăi. Te simți nesigur(ă) la ștrand, din cauza grăsimii în exces din diferite zone ale corpului. Te consideri urât(ă). Calmează-te, chiar și cele mai perfecte modele au defectele lor, secretul stă în a ști să le ascunzi și să îți scoți atuurile în evidență, pentru că toți avem puncte slabe și puncte tari. Trebuie doar să le găsești și să îți recapeți siguranța. Nimănui nu-i pasă de coșul ăla!
- Răzvrătirea ok, ești și tu adolescent. Începi să simți că ai dreptate mereu, că totul ți se cuvine și că poți alege de unul singur pentru tine. De aici vine și neascultarea față de părinți. Deși ce îți spune mama ta e corect, răzvrătirea din tine te împinge să faci tocmai opusul, tocmai ca să îi demonstrezi că ești matur(ă). Gândește-te doar că, deși acum ai păr pe piept sau bust voluminos, experiența de viață nu a apărut subit, astfel că, deși ești convins că ai dreptate, se prea poate să greșești. Ascultă de ai tăi, se poate să regreți mai târziu!
- Plictiseala mesele în familie ți se pare subit neinteresante. În loc să asculți ce îți povestește bunica ta, butonezi aiurea pe smartphone, fără să îi dai atenție bătrânei. Revelionul cu prietenii pare mult mai tentant decât o masă liniștită cu părinții și culcat la 00:01. Nu îți mai plac hainele banale pe care ți le cumpără mama. Nu te mai interesează poveștile tatălui tău. Te-ai plictisit de vacanțele la mare cu ei. E normal să simți asta, începi să vrei altceva. Să vrei să îți petreci timpul cu persoane de vârsta ta, să te distrezi, să experimentezi lucruri noi. Dar gândește-te că vei avea timp suficient mai târziu de chestiile astea, acum bucură-te de familia pe care, printr-o minune, o ai. S-ar putea să se năruie mai repede decât te aștepți, iar regretele te-ar doborî apoi!
- Iubirea e impropriu spus, ”iubirea„. Nu știu dacă e chiar iubire, dar cert e că seamănă puțin. O vezi pe tipa aia, îți place cum arată, mai e și de treabă pe deasupra, te gândești să intri în vorbă cu ea. Nu trece mult și vă vedeți. Mai vorbiți ceva și surpriză, sunteți ”împreună„. Îi spui că o iubești. De ce? Simți o căldură prelingându-se prin corpul tău când o vezi, furnicături în stomac când îți zâmbește, inima ți-o ia la goană când o săruți. Dar oare asta e iubire? Se prea poate.
Dar, în cele mai multe cazuri, așa-zisa relație se încheie nu după mult timp și începe alta. E vârsta la care încerci, e ceva normal! Important e să nu pui prea mult suflet , pentru că, implicându-te prea tare, riști să suferi la fel de tare după o posibilă despărțire. Dar asta e o cu totul altă poveste…
Probabil știai deja toate astea. Dacă nu, cu plăcere!
Tu prin ce sentimente de genul ai trecut? Ți se pare vreunul cunoscut?
Bravo Flavia,un articol foarte bun pt adolescenții de vârsta ta.pot sa spun ca vezi adolescenta din perspectiva unui adult,nu mulți copii gândesc ca tine.felicitari Flaviei Capastraru.
Mulțumesc frumos! Te invit sa citesti si alte articole, poate or sa iti placa. 🙂